Bakliyatları cam kavanozlarda değil bez torbada saklayın

Kurtlu ve küflü bakliyatların kullanılmasının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, nohut ve fasulye gibi bakliyatların ıslatma sularının yemeklerde kullanılmasının da yanlış olduğuna dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Bakliyatları cam kavanozlarda değil bez torbada saklayın

Kurtlu ve küflü bakliyatların kullanılmasının insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, nohut ve fasulye gibi bakliyatların ıslatma sularının yemeklerde kullanılmasının da yanlış olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, bakliyat ürünlerinin cam kavanoz yerine bez torbalarda muhafaza edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

    Gıda Güvenliği Derneği, son günlerde yapılan zamlarla birlikte değeri iyice artan bakliyat ürünlerinin muhafaza edilmesi ve pişirilmesiyle ilgili bir dizi tüyoyu kamuoyu ile paylaştı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, ıslatma suyunun mikroorganizma taşıma riskine sahip olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, nohut ve kuru fasulye gibi bakliyatların ıslandığı suyun yemeğin pişirilmesinin yanlış olduğu vurgulandı. Açıkta satılan ürünlerin riskli olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, ürün tedariğinden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçlerin hiçbirinin takip edilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Bakliyat ve pirinç paketlerinin altında tozlanma varsa o paketler alınmamalıdır. Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir. Pirinçte kırık olması, kalitesiz olduğunu göstermez. Yönetmelik gereği pirinç paketlerinde kırık tane oranı yüzde 5'i geçemez. Pirinçte küf mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamda mantar gelişince küf oluşumuna yol açar. Sindirim sisteminde birikir. Uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atıldıktan sonra gerisi kullanılmamalıdır. Mantarların temiz görülen kısımlara da bulaşmış olma ihtimali çok yüksektir."

    Mercimeğin etin yerine tüketilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, "Hiçbir gıda maddesi bir başkasının yerine geçemez. İyi bir beslenme rejiminde her gıda maddesinin dengeli ve yeterli ölçülerde tüketimi önerilir. Nohut ve fasulyelerde pişmeme sorunu rutubetten kaynaklanır. Ayrıca farklı yöre ve türlerin karıştırılması da pişmeme sorununa yol açabilir. Şeker hastaları pirinç tüketmemelidir. Ancak konuyu doktorunuza danışmanızı öneririz. Bakliyatta bakteri sorunu görülmez. Bakteriler yaşayabilmek için neme gereksinim duyarlar, oysa adı üzerinde kuru bakliyatta nem oranı çok düşüktür. Ayrıca, kuru bakliyatın pişmesi için uzun süreler kaynatılması gerekir. Bakteriler ise 72 derece sıcaklıkta 15 dakika içinde tamamen ölürler." denildi.

    NOHUTU, MERCİMEĞİ, KURU FASULYEYİ BEZ TORBADA SAKLAYIN

    Bütün bakliyatlar için bez torbanın en iyi saklama yöntemi olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. Pirinç, evde bez torbada saklanmalıdır. Bez torbalarda rutubet olmaması küf oluşumunu önler. Saklama ortamının 18 derece olması idealdir. Havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak, karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Pirincin kapaklı kaplarda saklanması doğru değildir, üründe kızışma olabilir. Pirinç çok kolay ve çabuk koku alan bir üründür, o yüzden deterjanların ya da başka kimyasal ürünlerin bulunduğu dolaplarda saklanmamalıdır." CİHAN

Yorumlar