Baklavada 'fıstık' fiyatları moral bozsa da bayram telaşı sürüyor

Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle milli tatlı baklava için imalathanelerde yoğun mesaiye başladı. Siparişleri sadece Gaziantep değil, Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırmaya çalışan baklava ustaları, uykusuz günler geçiriyor. Ancak, bu...

Google Haberlere Abone ol
Baklavada 'fıstık' fiyatları moral bozsa da bayram telaşı sürüyor

Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle milli tatlı baklava için imalathanelerde yoğun mesaiye başladı. Siparişleri sadece Gaziantep değil, Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırmaya çalışan baklava ustaları, uykusuz günler geçiriyor. Ancak, bu yıl fıstıkta yeni mahsul alınmasına rağmen, baklava yapımında kullanılan iç fıstığın fiyatında düşüş olmaması üreticiyi üzmeye devam ediyor.

Ünü dünyaya yayılan Gaziantep baklavası, bu Ramazan bayramında da ailelerin misafirlerine yapacağı ikramlarda ilk sırayı alıyor. Bunun için de baklava imalathaneleri, yurdun dört bir yanından gelen taleplere karşılık verebilmek için gece gündüz çalışıyor. Hamurları yoğrulan baklavalar, usta ellerde bir çok aşamadan geçtikten sonra fırına atılıyor. Şerbetlendikten sonra da damaklara hitap edecek şekilde kıvama ulaşıyor. Paketleme işleminin ardından da müşterilerine ulaştırılıyor. Baklavaya olan talep devam etse de üretici iç fıstık fiyatlarında değişiklik olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşıyor.

Ayıntap Baklavaları da Ramazan bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşayan firmalardan biri. Baklava ustası Mehmet Urtekin, gece gündüz çalışarak siparişlere yetişmeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin her tarafına baklava gönderdiklerini dile getiren Urtekin, fıstık fiyatlarından dolayı da şikayetçi olduklarını dile getirdi. Urtekin, "Yeni mahsul ürün çıkmasına rağmen iç fıstık 86-90 TL'yi gördü. Bu bizim milli tatlımız. İlgili kişilerin bu sorunu çözmesi için bizzat rica ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Baklava yapımında fıstık ve yağ gibi işçiliğin de büyük önemi olduğuna vurgu yapan Urtekin, "İşçilik çok önemli. Ama maalesef çırak yetişmiyor. Bu meslek de yavaş yavaş diğer meslekler gibi altlara doğru çöküyor. Biz elimizden geldiğince bunun üzerinde duruyoruz. Bu baklavacılık hata istemeyen bir iş. Hiç hata kabul etmez. En ufak bir hata da vermiş olduğun tüm emeklerin hepsi hiç olur biter. İnsanlara daha güzeli sunmak ve üretim yapmak için Ramazan ve bayramda 3-4 saat uykuyla çalışıyoruz." diye konuştu.

Baklavacı Mehmet Gürünlü de işlerinin yoğunlaştığına dikkat çekerek, "Bu yoğunluğa rağmen biz üretimde kaliteyi bozmuyoruz. Aynı güzellikte baklavamızı yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca fıstık fiyatlarından da büyük rahatsızlık duyuyoruz. 45-50 TL'ye aldığımız fıstığın fiyatı 90 TL'ye çıktı. Yeni mahsul çıkınca fıstığın da baklavanın da fiyatı düşer dedik ama daha da yükseliyor. Bu konu da bizi ciddi biçimde rahatsız ediyor." dedi. CİHAN

Yorumlar