Bakkallar marketlere karşı birleşiyor

Marketlerin hızla çoğaldığı günümüzde rekabete ayak uydurmaya çalışan Bakkallar ‘Can suyu’ projesi ile ayakta durmaya çalışacak.

Google Haberlere Abone ol
Bakkallar marketlere karşı birleşiyor

Marketlerin hızla çoğaldığı günümüzde rekabete ayak uydurmaya çalışan Bakkallar ‘Can suyu’ projesi ile ayakta durmaya çalışacak. Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası’nın hazırladığı proje yılbaşı sonrası start alacak. 100 noktada başlayacak proje kapsamında bakkallar, marketlerden daha aşağı fiyata satış yapmayı hedefliyor.

Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Yılbaşı sonrası hayata geçirmeyi planladıkları ‘Can suyu’ projesi için uzman bir ekiple çalıştıklarını söyledi. Çok sağlıklı bir sistem kurmak istediklerini anlatan Akgül, “Kurumsal bir yapı oluşturalım istiyoruz ve gerekli uzman kişilerle görüşüyoruz.” dedi.

KOSGEB’in ‘İşbirliği güç birliği desteğinden faydalanarak yılbaşından sonra bu çalışmayı yapacaklarını kaydeden Mehmet Akgül, şöyle devam etti:

“Bakkallar arasında tabela birliği yapacağız. Cephe giydirmesi, rengi, ismi, mal konsepti, barkod sistemi, raf düzeni, bunların hepsi aynı sistem olacak. Alım tek noktadan gerçekleşecek. Fiyat ayarlaması, bilbordlara çıkışı, broşür dağıtımı ve halk günleri hepsi bir olacak. Bugün marketler ucuz diyoruz ya, biz o fiyatta veya daha da altında satış yaptıracağız Allah kısmet ederse. Üyelerimizin bu konuda bize tam destek olmalarını istiyoruz. Çok bilimsel bir ekip kurduk. İstanbul’dan, kendi şehrimizden ve üniversitede öğretim üyelerinden kurulu uzman ekibimiz var. Diğer illerdeki uygulamalara bakıyoruz. Kurumsal bir yapı kuralım ve bu şehirdeki esnaf kurtulsun istiyoruz.”

“BAKKALLAR REKABETE AYAK UYDURAMIYOR”
Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Akgül, Bakkalların mağdur olan ve şehirdeki rekabete ayak uyduramayan bir kesim olduğundan bahsederek, “Sivas bakkalların çoğunlukta olduğu bir il, Onun içinde üyelerimizin ekonomik olarak düzelmesi, şehre katkı sağlaması, ticaret ve sanayinin gelişmesi için üyelerimizin canlı olması gerekiyor. Uzman bir ekiple bilimsel çalışmaları yaptık, son aşamaya getirdik. Yılbaşından sonrada 100 noktada böyle bir hedefimiz var. Daha sonra diğer bakkallarımız da isterse sisteme dahil olabilecek.” şeklinde konuştu.

“ŞEHİRDE SERMAYE TEKELLEŞİYOR”
Şehirde yanlış bir ticari yapılanma olduğunu, bundan dolayı hızlı bir şekilde sermayenin tekelleştiğini ve çoğunluğun ekonomisinin bozulduğunu savunan Akgül, şu ifadeleri kullandı:

“Sermayenin tekelleştiği bir ilde ne sanayi ne de ticaret olur. Mutlu kesim azınlıkta, mutsuz kesim ise aşırı fazla. Çoğunluğun mutlu olması gerekiyor. Bir şehirde 15-20 kişinin mutlu olması hiç önemli değil. Çoğunluk mutsuzsa şehir yaşanmaz bir hal alır. Bize bağlı 2 bine yakın üye var. Herkes mutlu olacak ki bu şehirde yaşanabilir bir il olsun. Marketlerin aşırı şekilde çoğalması şehrin gelişmesini, ticaretinin büyümesini ve sanayinin oluşmasını da engelliyor. Şehrin ekonomisini bozan bir ticarete yöneticilerin izin vermemesi lazım. Küçük esnaf dediğimiz kesimin ekonomisi düzgün olacak ki bu şehirde ticaret ve sanayi olsun. Bugünün bakkalının yarının sanayicisi olmayacağını kim bilebilir. Bakkal, manav ve kasap o mahallenin her şeyi, mahallenin onlara sahip çıkması gerekiyor. Esnaflarımızın hepsi mutsuz.”

“BAZI KURUMLAR ESNAFLARA CEZA İÇİN YARIŞ İÇİNDE”
Yeni çıkan ceza ve yönetmeliklere göre cezaların çok ağırlaştığını öne süren Mehmet Akgül, Bazı kurumların küçük esnaf üzerinde nasıl ceza yazarız yarışına girdiğini yazılan her cezanın da bir esnafın kapanması veya işinin 5-6 ay geriye gitmesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar