Bakırcı Türkmen: Bakır günümüzde nostaljiye dönüştü

40 yıldır Ünye’de bakırcılık yapan Ahmet Türkmen, günümüzde bakırcılığın önemini yitirdiğini ama teknolojiye yenilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakırcı Türkmen: Bakır günümüzde nostaljiye dönüştü

40 yıldır Ünye’de bakırcılık yapan Ahmet Türkmen, günümüzde bakırcılığın önemini yitirdiğini ama teknolojiye yenilmediğini söyledi. Mıngıç lakaplı Ahmet Türkmen, “Bakır artık günümüzde nostaljiye dönüştü. Şark köşelerinde, duvar süslerinde boy gösteriyor.” dedi.

Baba mesleği olarak bakırcılığa başlayan Türkmen, bakırcılık mesleğini devam ettirdiğini söyledi. Ahmet Türkmen, “Bakırcılık dediğin zaman ilk etapta Ünye’de çömlek geliyordu. Çömlekten sonrada bakır geldi. Tabi ki bugün taş çömlek olarak da kötüleyemeyiz. Üstünden bakır geldiği zaman bakırı da kötüleyemeyiz. Ama şunu da söylemek isterim; bakırdan sonra plastik çıktı, teflon çıktı, ondan sonra emaye çıktı, çelik çıktı. Çelik, teflon, plastik bunların hepsi sağlığı tehdit eden ürünler. Bakırın hiçbir zararı yoktur. Yalnız kalaysız kullanmamalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

BAKIRIN HİLESİNİ ÇIKARTMADILAR

Bakırcılığın teknolojiye yenik düşmediğini vurgulayan Türkmen, şöyle devam etti: “Bakır tabi gitgide azalıyor. Eskiden Ünye’nin çevresinde yüzde 90 bakır kullanan kişi yüzde 5’e düştü. Kullanım gitgide azaldı. 20, 30 yaşlarındaki insanlar 'bunlar gerçek bakır mı' diyorlar. Allah'a şükür teknolojide bakırın hilesini çıkartmadılar.”

HEM SAĞLIKLI HEM DE LEZZETLİ

Ahmet Türkmen, “Bakır kapta yapılan yemek hem sağlıklı hem de lezzetli. 60, 70, 80 yaşlarında olan eski insanlarımız bu lezzeti çok iyi bilirler. Ben de sağlığını düşünen her vatandaş bakır kullanmalıdır diyorum.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar