Bakanlıktan son uyarı: Yanıltıcı bitkisel ilaç reklamlarına 5 yıl hapis cezası

Sağlık Bakanlığı internette, radyo ve televizyon kanallarında sağlık beyanıyla tanıtım ve satışı yapılan gıda takviyesi ve bitkisel ürünlere karşı ilgilileri son kez uyardı.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlıktan son uyarı: Yanıltıcı bitkisel ilaç reklamlarına 5 yıl hapis cezası

Sağlık Bakanlığı internette, radyo ve televizyon kanallarında sağlık beyanıyla tanıtım ve satışı yapılan gıda takviyesi ve bitkisel ürünlere karşı ilgilileri son kez uyardı. Basın kuruluşlarına, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ve derneklere, kozmetik üreticilerine, üretim ve ithalat yapan firmalara, aktarlara ve il valiliklerine gönderilen yazı da, yasaya aykırı hareket edenlerin 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin liradan 300 bin liraya kadar para cezası verileceği hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu internet radyo ve televizyon kanallarında tanıtımı ve satışı yapılan gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler başta olmak üzere pek çok ürüne karşı ilgilileri uyardı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman imzası ile ‘Sağlık Beyanı’ başlıklı bir yazı gönderildi. Konuyla ilgili mağduriyet yaşanmaması için yasanın getirdiği müeyyideleri RTÜK üzerinden televizyon ve radyo kanallarına, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü üzerinden basın kuruluşlarına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, 81 il valiliğine, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarına, dernekler üzerinden kozmetik üreticilerine, aktarlara ve baharatçılara, Türk Eczacılar Birliği üzerinden eczanelere, takviye edici gıda üretimi ve ithalatını yapan işletmelere ve internet haber kanallarına yazılı olarak bildirdi.

    Yazıda, son zamanlarda ulusal ve yerel yayın yapan TV ve radyo kanallarında, yazılı medyada, internet sitelerinde ve birçok mecrada özellikle gıda takviyeleri ve bitkisel ürünler başta olmak üzere pek çok ürün grubunun sağlık beyanıyla kansere karşı etkili, damar tıkanıklığına son veren mucize ürün, cinsel fonksiyon bozukluğuna son, mucize zayıflatıcı ürün benzeri tanıtım ve satışının yapıldığının görüldüğü vurgulandı. Sağlık beyanı, insan sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak faydalı olduğunu yahut hastalıklara veya belirtilerine karşı etkili olduğunu, koruduğunu, tedavi ettiğini belirten, ileri süren veya ima eden tüm ifadeler olarak tanımlandığı kaydedilen yazı da, “Tüketiciyi yanıltıcı şekilde sağlık beyanıyla tanıtımı ve satışı yapılan bu ürünlerin vatandaşlarımız tarafından alındığı, kullanıldığı ve bu nedenle vatandaşlarımızın sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına maruz kaldığı görülmektedir. Halkı yanıltıcı beyanlarla yapılan tanıtım ve satışların kamu sağlığını tehdit eden yönü sebebiyle Kurumumuzca her türlü platformda yoğun gayret sarf edilmektedir.” denildi.

    İZNE AYKIRI SAĞLIK BEYANIYLA ÜRÜN SATIŞI YAPANA 20 BİN LİRADAN 300 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI

    Yapılan son düzenlemeyle mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanında bulunularak yapılan ürün tanıtım/satışlarına yönelik yaptırımların artırılması amacıyla bu ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı internet sitelerine erişimin engelleneceği vurgulanan yazı da, “Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanıyla ürün tanıtım ve satışını yapanlara 20 bin liradan 300 bin liraya kadar para cezası verilebilecek. Bunun tekrarı halinde para cezası 2 katına çıkarılabilecek. İlaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanıyla herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanların ise 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı bildirilecek. Bu tanıtım veya satışların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması halinde 18'inci maddenin 3. fıkrasına göre internet siteleri karartılacak.” ifadelerine yer verildi.

    Bu doğrultuda, mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanında bulunarak yapılan ürün tanıtım/satışlarının tespiti halinde kurum tarafından belirtilen yaptırımların uygulanacağı hatırlatılan yazı da şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca izinsiz veya gerçeğe aykırı sağlık beyanıyla yapılan satışların denetlenmesi, gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma, imha iş ve işlemlerinin yapılması veya yaptırılması, izin ve sağlık beyanları yönünden bunların reklam ve tanıtımlarının denetlenmesi ve aykırı olanların durdurulması yönünde işlemler yapılacak. Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda belirtilen yaptırımların uygulanacağı dikkate alınarak herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için kayıtlı tüm eczanelere konunun bildirilmeli.” CİHAN

Yorumlar