Bakanlık 'Suriye'ye giden silahlar belgelendi' iddiasını yalanladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ‘Suriye’ye giden silahlar belgelendi’ başlıklı haberleri yalanladı.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık 'Suriye'ye giden silahlar belgelendi' iddiasını yalanladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ‘Suriye’ye giden silahlar belgelendi’ başlıklı haberleri yalanladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Gerek Bakanlığımız Gümrük Veri Ambarı Sistemi (GÜVAS) üzerinde yapılan sorgulamada gerekse TÜİK verilerinin incelenmesi neticesinde; Haziran-Ekim 2013 döneminde Suriye’ye gerçekleştirilen ihracatların tamamının sadece 9303 tarife pozisyonu altında sınıflandırılan ve ihracatı gerek ülkemizde gerekse uluslararası ticarette herhangi bir izne veya kısıtlamaya tabi olmayan spor amaçlı yivsiz av tüfekleri ve kurusıkı ses tabancalarına ilişkin olduğu görülmüştür." denildi.

Bakanlık, 15 ve 16 Aralık 2013 tarihli bazı ulusal gazetelerde ve internet haber sitelerinde yer alan ‘Suriye’ye giden silahlar belgelendi’ başlıklı haberlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Söz konusu haberlerde; Türkiye’den Suriye’ye ambargo kapsamındaki silah ve mühimmatların ihraç edildiği ve Türk gümrüklerinde hiçbir kontrole tabi tutulmadığı gibi haksız, mesnetsiz, kamuoyunu yanlış yönlendirmek amaçlı iddia, iftira ve ithamlara yer verilmektedir.” denildi.

Yapılan yayınlarda, eşyanın 93’üncü fasıl başlığı altında sınıflandırılarak fasıl açıklaması olan ‘silah ve mühimmat’ ifadesinin eşya tanımlaması olarak esas alındığı, faslın detayına girilmediği veya girilse de bilerek silah olarak adlandırıldığının görüldüğü ifade edildi.

KURUSIKI VE AV TÜFEĞİ

‘93’ rakamının Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nda (GTİP) fasıl başlığını ifade ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bu tarife pozisyonu tek başına eşyanın mahiyetini ve tanımını karşılamaz. Mesela; 93’üncü fasıl altında 9301 tarife pozisyonundaki ‘harp silahları’, 9302 tarife pozisyonundaki ‘revolver ve tabancalar’, 9303 tarife pozisyonundaki ‘spor için av tüfekleri ile işaret ve manevra fişeği atabilen tabancalar, 9304 tarife pozisyonundaki ‘havalı ve gazlı tüfek ve tabancalar’, 9305 tarife pozisyonundaki ‘9301 ila 9304 arasında sınıflandırılan silahların aksam ve parçaları’, 9306 tarife pozisyonundaki ‘bombalar, mermiler gibi harp mühimmatı’ yer almaktadır.

Gerek Bakanlığımız Gümrük Veri Ambarı Sistemi (GÜVAS) üzerinde yapılan sorgulamada gerekse TÜİK verilerinin incelenmesi neticesinde; Haziran-Ekim 2013 döneminde Suriye’ye gerçekleştirilen ihracatların tamamının sadece 9303 tarife pozisyonu altında sınıflandırılan ve ihracatı gerek ülkemizde gerekse uluslararası ticarette herhangi bir izne veya kısıtlamaya tabi olmayan spor amaçlı yivsiz av tüfekleri ve kurusıkı ses tabancalarına ilişkin olduğu görülmüştür.

Haberde iddia edildiği gibi, bunların ‘silah ve mühimmat’ olarak sınıflandırılan 9301 ve 9302 tarife pozisyonundaki silahlar ile 9305 ve 9306 tarife pozisyonunda sınıflandırılan aksam, parça ve mühimmata ilişkin 2013 yılında Suriye’ye gerçekleştirilen bir ihracat olmadığı görülmüştür.”

Haziran-Ekim 2013 döneminde Suriye’ye gerçekleştirilen ihracatlara ilişkin verilerin incelenmesi neticesinde toplam 74 ton ağırlığında ve 1 milyon 578 bin 170 dolar kıymetinde yivsiz av tüfeği ve kurusıkı ses tabancası cinsi eşyanın gönderici tarafından 18 ihracat beyannamesi kapsamında Suriye’de mukim 4 ayrı kişiye gönderildiğinin tespit edildiği belirtildi.

"EŞYANIN KONTROLE TABİ TUTULMADIĞI İDDİASI GERÇEK DIŞI"

Eşyanın Türk gümrük kapılarında hiçbir kontrole tabi tutulmadığı iddiasının da doğru olmadığını açıklayan Bakanlık, sözü geçen tüm ihracat işlemlerinin gümrük kapılarında yüksek düzeyde kontrol manasına gelen ‘Kırmızı Hat’ uygulamasına tabi tutulduğunu bildirdi.

"SURİYE’YE HARP SİLAHI İHRAÇ EDİLMEMİŞTİR"

Bakanlık, açıklamasında son olarak, “Haberdeki mesnetsiz iddianın aksine; 2013 yılında Türkiye’den Suriye’ye silah ve mühimmat olarak addedilebilecek 9301 (harp silahları), 9302 (revolver ve tabancalar), 9304 (havalı ve gazlı tüfet ve tabancalar), 9305 (9301 ila 9304 arasında sınıflandırılan silahların aksam ve parçaları) ve 9306 (bombalar, mermiler gibi harp mühimmatı) tarife pozisyonunda ihraç edilen herhangi bir eşya bulunmamaktadır. Haberlerin görseli olarak verilen fotoğraflarda yer alan harp silahlarının ihracatı yapılmamıştır. Haber görselinde yer verilen fotoğrafla kamuoyu bir kez de bu yolla yanıltılmak istenilmiştir.

Bu itibarla; Suriye’ye ihraç edilen spor amaçlı kullanıma uygun yivsiz av tüfeği ve kurusıkı tabanca cinsi eşyalar, söz konusu haberlerde iddia edildiği şekilde harp silahı değildir. Bu eşya mevcut ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak Suriye’ye ihracatında herhangi bir izne veya kısıtlamaya tabi değildir. Ve her türlü gümrük kontrolünden geçirilmiştir.” ifadelerine yer verdi.




CİHAN

Yorumlar