Bakanlık, Ar-Ge altyapısı için TBMM'ye yeni tasarı götürecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) altyapısı ile ilgili olarak TBMM'ye yeni tasarı götüreceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlık, Ar-Ge altyapısı için TBMM'ye yeni tasarı götürecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) altyapısı ile ilgili olarak TBMM'ye yeni tasarı götüreceklerini söyledi. Ar-Ge ile ilgili bazı sorunlara dikkat çeken Yılmaz, “Bunları aşmak için bir taraftan yeni bir yönetişim modeli geliştiriyoruz. Özel sektör ve üniversitesinin daha rahat bir şekilde işbirliği yapabilecekleri bir model geliştiriyoruz. Bunların bir taraftan TÜBİTAK ile akreditasyonlarını sağlayacak, bir sınıflandırma yapacağız. Ayrıca, her bir grup için destek mekanizmaları tarif edeceğiz.” dedi.

Cevdet Yılmaz, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü ve IDEA Kulübü tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen 'İnovasyon ve Kalkınma Forumu'na katıldı. Öğrencilere hitap eden Bakan Yılmaz, Ar-Ge konusunda TBMM’ye yeni bir tasarı götürecekleri bilgisini verdi. Ar-Ge altyapılarına milyarlarca lira para harcadıklarını ve yaygınlaştırdıklarını belirten Yılmaz, “Tematik araştırma merkezleri dışında şu anda bütün üniversitelerimizde merkezi araştırma laboratuvarları kuruyoruz. Hem maliyeti düşürüyoruz hem de herkesin rahatça erişebileceği bir ortam hazırlıyoruz. Ancak bunlardan tam anlamı ile istediğimiz katma değeri üretemiyoruz. Bazı sorunlar var. Bunları aşmak için bir taraftan yeni bir yönetişim modeli geliştiriyoruz. Özel sektör ve üniversitesinin daha rahat bir şekilde işbirliği yapabilecekleri bir model geliştiriyoruz. Bunların bir taraftan TÜBİTAK ile akreditasyonlarını sağlayacak bir sınıflandırma yapacağız. Ayrıca, her bir grup için destek mekanizmaları tarif edeceğiz. Şu anda sadece yatırım boyutuna destek veriyoruz. Ondan sonra çalışması zora girebiliyor bu altyapıların. Bütün dünyada da araştırma altyapıları desteğe ihtiyaç duyarlar. Bunlar, uzun vadeli getirileri olan yapılar. Bunların sürdürülebilirliği için de desteklerin belli düzeyde sürdürülmesi gerekiyor. Buna imkân verecek bir takım düzenlemeler yapıyoruz. Bunu rastgele yapmayacağız. TÜBİTAK ile birlikte bir ekip araştırma alp yapılarını tek tek inceleyip sınıflandıracak, o sınıflandırma bazında bu merkezlere uygun bir takım destekler vereceğiz. Sadece yatırım destekleri değil, cari bir takım giderlerini de zaman içerisinde belli düzeyde karşılayacak destekler vereceğiz. Anlayışı da biraz değiştirmek istiyoruz. Daha esnek bir çalışma düzeni, sürekli açık bir merkez anlayışı ile bu kanunu hazırladık.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, araştırma boyutunda epeyce bir ilerleme kaydettiğini dile getiren Yılmaz, “Geliştirme boyutunda biraz daha çabaya ihtiyaç var. Türkiye, artık eskisine göre daha fazla bilgi üreten bir ülke, daha fazla araştırma yapan bir ülke ama henüz bu araştırmalarımızı yeterince ticarileştiremiyoruz. Yeterince katma değere dönüştüremiyoruz. Asıl eksik olduğumuz nokta bu. Yeni finansal mekanizmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Büyük sermaye gruplarına sitem ettiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyük sermaye grupları, bana göre iki alanda yatırım yapmıyorlar. Bir tanesi bölgesel kalkınma, ikincisi de araştırma geliştirme alanı. Girişimci insanlara yeterince destek olmuyorlar. Milyarlarca ciro yapan şirketlerimiz var. Keşke bunun bir kısmını bu işlere ayırsalar. Bu, uzun vadeli ve zahmetli bir yatırım ama bunu yaparlarsa hem ülkemizin kalkınmasına büyük bir katkıları olur hem de kendi şirketlerini gelecekte çok daha fazla büyütürler.”



CİHAN

Yorumlar