Bakanlara internette engelleme yetkisi

Başbakanlığın yanı sıra bakanlıkların talebi üzerine de TİB tarafından içerik çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlara internette engelleme yetkisi

TBMM Genel Kurulu’nda, “Torba Kanun Teklifi” şekilde isimlendirilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 13 maddesi daha kabul edildi, üç de yeni madde ihdası yapıldı.

Kabul edilen maddeler içerisinde internetle ilgili kimi düzenlemeler şöyle:

- Yaşam hakkı ile insanların can ve mal güvenliğinin korunması, ulusal güvenlik ve halk düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi yahut umumi sağlığın korunması sebeplerinden bir yahut bir kaçına bağlı olarak, hakim yahut gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, başbakanlık yahut ulusal güvenlik ve halk düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi yahut umumi sağlığın korunmasıyla ilgili bakanlıkların talebi üstüne TİB yönünden internet ortamında yer piyasa yayınla ilgili şekilde içeriğin çıkarılması yahut erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

4 SAATTE UYGULANACAK

- Karar, başkanlık yönünden hemen erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması yahut erişimin engellenmesi kararının gereği, hemen ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içerisinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

- Başbakanlık yahut ilgili bakanlıkların talebi üstüne başkanlık yönünden verilen içeriğin çıkarılması yahut erişimin engellenmesi kararı, başkanlık tarafından, 24 saat içerisinde barış ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içerisinde açıklayacak; ters halde, karar kendiliğinden kalkacak.

- Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili şekilde içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak, teknik şekilde ihlale ait içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı yahut ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik şekilde erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

500 BİN TL PARA CEZASI

Suça konu internet içeriklerini yapan ve yayanlar meselesi için başkanlık tarafından, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için lüzumlu bulunan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar yönünden hakim kararı üstüne adli mercilere verilecek. Bu ayrıntıları vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, eylem daha ağır cezayı gerektiren öteki bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli nakit cezası ile cezalandırılacak. Verilen içeriğin çıkarılması yahut erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari nakit cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması yahut erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması neticesinde yurt yahut bireyler zarara uğramış ise yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar