Bakanlar Kurulu'nun acil kamulaştırma kararı mahkemeden döndü

Konya'da Bakanlar Kurulu'nun eski Buğday Pazarı bölgesi için aldığı acil kamulaştırma kararı, mahkemeden döndü. TCDD’nin Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davanın reddedildiğini belirten iş yeri sahiplerinin avukatı Bekir Akıncı, hat...

Google Haberlere Abone ol
Bakanlar Kurulu'nun acil kamulaştırma kararı mahkemeden döndü

Konya'da Bakanlar Kurulu'nun eski Buğday Pazarı bölgesi için aldığı acil kamulaştırma kararı, mahkemeden döndü. TCDD’nin Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davanın reddedildiğini belirten iş yeri sahiplerinin avukatı Bekir Akıncı, hat için kamulaştırılan bölgeye gar yapılmak istendiğini, mahkemenin bu işlemi durdurduğunu söyledi. Akıncı, karara göre acil kamulaştırmanın gar alanında uygulanamayacağının kesinleştiğini vurguladı

Davalarla ilgili yaşanan süreci anlatan avukat Bekir Akıncı, eski Buğday Pazarı mevkiinde acil kamulaştırma kararına istinaden yeni bir YHT garı yapılmak istendiğini söyledi. 2013 yılının mayıs ayında TCDD yetkililerinin bir toplantı yaparak bölgede kamulaştırma yapılacağını duyurduğunu belirten Akıncı, bu toplantıda iş yerleri için metrekare başına 400 lira bedel belirlendiği, bölgedeki esnafların da iş yerlerinin metrekaresinin 3 bin liraya yakın olduğunu öne sürerek bu teklifi kabul etmediklerini hatırlattı.

TCDD’nin Bakanlar Kurulu’nun 2005 yılında YHT hattı için alınan acele kamulaştırma kararı ile Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yer tespiti yaptırdığını ve rakamın yine metrekare başına 400 lira olarak belirlendiğini kaydeden Akıncı, "Bu karar doğrultusunda bazı iş yeri sahiplerinin hesaplarına paraları yatırıldı. Mahkemenin bedel tespiti üzerine bu hukuksuzluğu durdurabilmek için 8 dükkan sahibi adına Bakanlar Kurulu kararı ile alınan acele kamulaştırmanın YHT hattı için alındığını ve bu karara dayanarak gar alanında kamulaştırma yapılmayacağını belirterek Danıştay’a dava açtık. Danıştay da geçtiğimiz mayıs ayında belirttiğimiz gerekçelerle 2005 yılındaki Bakanlar Kurulu kararına dayanılarak gar kamulaştırması yapılmayacağına hükmetti." dedi.

Danıştay'ın kararına rağmen TCDD'nin geçtiğimiz haziran ayında Asliye Hukuk Mahkemesi'ne kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmazların idare adına tescili için dava açtığını hatırlatan Akıncı, "Davalara verdiğimiz savunmamızda TCDD'nin kamulaştırma kararı olmadığını 2005 yılında alınan Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaştırma kararının hat güzergahı için olduğunu ve eski Buğday Pazarı bölgesini kapsamadığını ve davaların ret edilmesi gerektiğini savunduk. Mahkeme heyeti de geçtiğimiz Cuma günü belirttiğimiz gerekçeler doğrultusunda TCDD’nin açtığı davaları reddetti." diye konuştu.

Davanın reddedilmesi ile gar alanı için TCDD'nin aldığı bir kamulaştırma kararı bulunmadığının ve karar almadan kamulaştırma yapamayacağının kesinleştiğini ifade eden Akıncı, "Yeniden kamulaştırma kararı alınması 5-6 ay sürer. Böyle bir durumda da hak aramaya devam edeceğiz. Bazı vatandaşlar kamulaştırma bedellerini aldılar. Açtığımız imar planının iptal edilmesi veya idarenin kamulaştırmadan vazgeçmesi durumunda bu vatandaşlarımız da faiziyle birlikte çekilen paraları iade etmek zorunda kalacak. Buranın imar planını değiştiren de TCDD'ye yer gösteren de belediyedir. Belediye vatandaşımızın sorunun çözmek istiyorsa taşın altına elini sokmalıdır. Bu aşamada belediye maliklerle pazarlık yapıp taşınmazları alabilir. Ya da karşılığında iş yeri sahiplerine başka bir yer gösterebilir." şeklinde konuştu.

İş yeri sahiplerinin derdinin 'bağcı dövmek' olmadığını da belirten Akıncı, olaya iyi niyetle yaklaşıldığında çok kısa sürede sorunun çözülebileceğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar