Bakan Yılmaz: Dünyada artık şehirler yarışıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 21. yüzyılda dünyada artık şehirlerin yarıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yılmaz: Dünyada artık şehirler yarışıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 21. yüzyılda dünyada artık şehirlerin yarıştığını söyledi. Adana’daki programı çerçevesinde Sular VİP’te hemşehrileri Bingöllülerle bir araya gelen Yılmaz, "Kalkınmış bir bölge olmak istiyorsak, şehirleşmemizi düzeltmemiz lazım. Yetişmiş, nitelikli, donanımlı insanlar bir bölgede yaşamayı tercih ediyorlarsa, o yöre kalkınıyor demektir." dedi.

Merkezi yönetim olarak Adana’ya büyük önem verdiklerine işaret eden Yılmaz, kentin İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’nin dördüncü metropol alanı olduğunu kaydetti. Buranın ülke için stratejik bir değere sahip bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Geçmişinde buranın önemli bir sanayi birikimi var. Çukurova gibi çok büyük tarımsal potansiyelle sahip. Yıllar içerisinde hizmet sektörü giderek gelişiyor. Biz de hükümet olarak bunları desteklemeye gayret ettik. 10 yıl önce bu bölgede sadece 1.1 milyon insan havalimanını kullanırken, şimdi yolcu sayısı 4.3 milyona çıkmış. Aynı dönemde Çukurova Üniversitesi’ne 300 milyon lirayı aşan eski bir yatırım yapılmış. Bununla yetinmeyip Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurduk. Artık Adana birden fazla üniversitenin olduğu, milyonlarca insanın dünya ile havayoluyla buluştuğu bir şehir. Eğitime genel anlamda ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bin 550 yatak kapasiteli bir sağlık kampüsünün temeli atıldı. Birkaç sene sonra tamamlanacak. İl sağlık anlamında yepyeni bir aşamaya ulaşmış olacak. Demiryollarına yatırım yapıyoruz. Köy ve beldelerimize kadar ciddi yatırımlar götürüyoruz." diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı olarak bölgede kurdukları Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Adana ve Mersin’deki projelere hibe desteği sağladığını aktaran Bakan Cevdet Yılmaz, kalkınmanın sadece ekonomiyle gerçekleşmediğini belirtip, sosyal politikaları öne çıkardıklarını ifade etti.

Sosyal devleti kağıt üzerinde bir kavram olmaktan çıkarıp hayatın içine dahil ettiklerini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu dönemde Adana’da çok sayıda vatandaşımıza sosyal politikalarla destek sunduk. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı olarak Sosyal Destek Programı’nı (SODES) uyguladığımız 34 ilden bir tanesi Adana’dır. Burada 135 projeye destek sunduk. Bizim amacımız şu: Adana şehirleşme anlamında şu üzerindeki moral bozukluğunu aşsın. Belediyede merkezi yönetimin bu hizmetleriyle uyumlu çalışmalar olmadığı sürece ne yaparsanız yapın beli bir seviyenin ötesine geçemiyorsunuz. Önümüzdeki seçimler kalkınma ve geleceğimiz açısından çok önemli. Ben Adana’ya yüksek bir binada (Çetinkaya Mağazası) seyrettim. Gerçekten perişan vaziyette. Şehirleşmesi, belediyecilik hizmetleri maalesef arzu ettiğimiz düzeyde değil. Merkezi idare olarak biz bu kadar yatırım yaptığımız halde, yerel yönetimlerde bununla uyumlu bir gelişme olmadığı için, arzu ettiğimiz yerden çok çok uzaktayız."

Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, eski içişleri bakanlarından Abdulkadir Aksu, AK Parti Adana milletvekilleri Necati Çetinkaya, Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Mehmet Şükrü Erdinç, İl Başkanı Fikret Yeni ile çok sayıda Bingöllü katıldı.

CİHAN

Yorumlar