Bakan Yıldız: Riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) görevlilerinin Irak’tan tahliyesine ilişkin "Arkadaşlarımızla bunu günü gününe paylaşıyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var. Riskli bölgelerde...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) görevlilerinin Irak’tan tahliyesine ilişkin "Arkadaşlarımızla bunu günü gününe paylaşıyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var. Riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır.’’ dedi.

Bakan Taner Yıldız, 'Enerji Verimliliğinde Yeni Teşvik ve Uygulamalar' konulu toplantıya katıldı. Soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, TPAO görevlilerinin Irak’tan tahliyesine ilişkin, "Bizim Musul’da veya Irak’ın herhangi bölgesindeki Basra’da, Siba’da, Mansuriye’de çalışan personelimiz de var. Dışişleri Bakanlığımızdaki yaptığımız kriz masası toplantısında da değerlendirdik. TPAO çalışanlarının önemli bir kesiminin ki miktarları çok fazla değil. Çalışmalarına, bulundukları yerlerde devam ediyorlar. Ama riskleri, tehlikeleri sürekli takip ediyoruz. Arkadaşlarımızla da bunu günü gününe de paylaşıyoruz. Tehlikeli ve riskli bölgeler var. Riskli bölgelerde TPAO çalışanımız bulunmamaktadır.’’ şeklinde konuştu.

"ŞU ANDA YOL HARİTASINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK"

Irak'la alakalı sevkiyat konusunda şu ana kadar Kuzey Irak’tan gelen yaklaşık 120 bin varillik sevkiyatın devam ettiğini belirten Bakan, "Şu anda yol haritasında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Ama Irak’ta an be an bütün gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiye, Kuzey Irak'la imzalanmış olan özel hukuki hükümlerine tabi gerek özel şirketlerin gerekse kamu şirketlerinin işlemlerini aynı şekilde devam ediyor. Musul’daki, Kerkük’teki enerji, petrolle, doğal gazla alakalı kaynakların nasıl tasarruf edildiğine dair de gelişmeleri aynı şekilde takip ediyoruz. Şu anda sevkiyat devam ediyor.’’ ifadesini kullandı.

Bakan Yıldız, tanker yüklemesi konusunda 22 Haziran'la alakalı bir programları olduğunu belirterek, "Ama bu program sarkabilir mi onu da şu anda kestirmek mümkün değil. Depolarımızda Irak petrolü bulunmaktadır, sevkiyata hazır haldedir. Bunun ihalesini yapan Irak tarafıdır. Çünkü petrol Irak’ındır. Sevkiyatı eğer ihale tamamlandıktan, yeri belirlendikten sonra da biz sevkiyatı yapmaya hazır olduğumuzu yine Bağdat’a gönderdiğimiz bilgilerle beraber devam ediyoruz.’’ dedi.

Bakan Yıldız, Irak'la olan boru hattında ileriye dönük tehdidin olmasıyla ilgili, şunları ifade etti: "Irak stabil hale gelinceye kadar her türlü riski içinde barındırıyor. Önümüzdeki günlerde ne tür gelişmeler olacak, bununla alakalı çok öngörülebilir durumlar yok. O yüzden petrol akışıyla alakalı ilerde kesilebilir mi, devam eder mi, şu anda bunu söylemek tabi ki kolay değil."

"DOĞALGAZIN MALİYETİNİN ARTACAĞI ÇOK NET"

Bakan Yıldız, dünya petrol piyasalarındaki artışın Türkiye’yi nasıl etkileyeceğiyle ilgili olarak ise şöyle bilgi verdi: "Dünya’daki gerek bölgesel gerekse bir kısım ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların en fazla etkilediği sektörlerden biri enerji sektörü. Hampetrol fiyatlarının arttığını görüyoruz. Her bir ham petrol fiyatının artmış olması Türkiye’nin maliyetlerinin arttığı anlamına geliyor. Biz bunların stabil hale gelinceye kadar tüketicilerimize, sanayicimize, konutlarımıza artırmamaya dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama gerek ham petrolün gerekse ham petrol fiyatlarına bağlı formüle edilen doğal gazın maliyetlerinin artacağı çok net bir şekilde ortada."

CİHAN

Yorumlar