Bakan Yıldız: Moodys'in kararına katılmıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye'nin kredi notunun görünümünü negatife çevirmesi kararına katılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Moodys'in kararına katılmıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kredi derecelendirme kuruluşu Moodys'in Türkiye'nin kredi notunun görünümünü negatife çevirmesi kararına katılmadığını söyledi. Bakan Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupalı liderlere gönderdiği mektuba ilişkin olarak da Türkiye açısından gelecek dönemde Rusya ile toplantılar yapacaklarını söyledi.

Bakan Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen '15. Uluslararası Enerji Arenası' programının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Moodys'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin hamlesini değerlendiren Yıldız, "17 Aralık’tan sonra o hadiselerde sevinenler oldu. Ama ölçülebilir 120 milyar dolarlık hasarın belki de şuanki not görünümünü yapıyor Moody’s. Ama biz buna katılmıyoruz. Çünkü Türkiye özellikle 30 Mart seçimlerinden sonra gerek döviz fiyatlarındaki gerekse borsadaki ekonomik bütün göstergeleri satın almıştır ve doğru yönde satın almıştır. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Özellikle piyasanın serbestleşmesi ve özelleşmesiyle alakalı. Özel sektör eliyle büyümesi ile alakalı konulara kararlılığımızla devam edeceğiz” diye konuştu.Gerek enerji sektöründe aldığımız nükleer kararları, gerekse yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar, güneş, hesler, bu kaynaklara inşallah devam edeceğiz." dedi.

Bakan Yıldız, "Türkiye'nin siyasi istikrarını bozan, bozmaya çalışan hangi etmen olursa olsun biz tabi ki iktidar olarak buna müsaade etmeyiz. Vatandaşımızın hak ettiği refah seviyesinin daha da artması için her sektörde olduğu gibi çalışacağız ve bununla alakalı uğraşlarımız devam edecek.” ifadesini kullandı.

Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna ile ilgili kaleme aldığı mektupla ilgili bir soruyu da cevapladı. Mektubun doğru olduğunu belirten Yıldız, "Ukrayna’daki özellikle son yaşanan krizle beraber doğalgazda önümüzdeki 5-6 aylık süreçte belli sıkıntılar olabileceğine dair sayın Putin bir mesaj veriyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle Türkiye, Bulgaristan ve Romanya gibi bu güzergahta bulunan ülkelerin enerji ve ekonomi bakanlarının belki bu manada toplanması gerektiğini söylüyor. Türkiye ile Rusya’nın ilişkileri son derce sağlam stratejik bir işbirliğine dayanıyor. Kısa vadeli bir kısım problemlerle kesintiye uğramayacağını çok açık bir dille söyleyebiliriz. Rusya da Türkiye’nin bu konusuna nezaket gösteriyor. Aynı şekilde Türkiye de Rusya ile ilişkilerine nezaket gösteriyor. Her iki ülkenin de kurumsal hafızası bu manada birbirini destekleyecek, birbirine inşallah katkı koyabilecek tarzda ilerliyor. Ama önümüzdeki süreçte Ukrayna’nın doğalgaz parasını ödemediği gerekçesiyle herhangi bir kesintinin yalnızca Ukrayna’yı kapsamayacağını mektupla belirtiyor. Böyle bir risk, tehlike vardır ama bunu öngörmüyoruz” diyen Bakan Taner Yıldız önümüzdeki günlerde toplantılar yapacaklarını belirterek şunları söyledi; “Çünkü Rusya ile olan ilişkilerimiz bize bunu söylüyor. Bu manada önümüzdeki haftalarda, aylarda bu tür toplantıları düzenleyeceğimizi söylemem lazım. Çünkü daha büyük rakamlar Avrupa Birliği üyesi ülkelerin doğalgazdaki tedariki ile alakalı rakamlardır. Bu manada yaklaşık 9-10 yıl içerisinde çok ciddi gaz çekişleri olmuştur. Bu hem Rusya ekonomisi için hem de bu ülkelerin enerji arz güvenliğiyle alakalı önemli bir noktadır. Avrupa’da bazı ülkelerin doğalgaz santrallerini durdurduğunu görüyoruz. Şirketlerin diğer kaynaklara geçtiğini görüyoruz. Bu Rusya’nın vereceği doğalgaz miktarını etkileyecek bir kademdir. Ama bunlardan daha önemlisi bu mektup çerçevesinde belirtilen özellikle Ukrayna krizinin aşılma konusudur. Önümüzdeki süreçte bunlarla alakalı toplantılar yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

KUZEY IRAK KONUSU

Bakan Taner Yıldız, Kuzey Irak petrollerine ilişkin soruyu da cevapladı. Irak Merkezi Hükümeti'nin ilgili bakanı ile bir araya geldiğini belirten Yıldız, sorunun Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiden kaynaklandığını belirterek, "Biz her zaman olduğu gibi Irak’ın petrollerinin dünya piyasalarına aktığı kadar Irak’ın normalleşeceğine inanıyoruz ve Irak’ın bunu tercih edeceğine inanıyoruz. 1,5 milyon varillik ham petrol boru hattımızın yeterince dolmadığını, yeterince bu sevkiyatın yapılmadığını, dolayısıyla bununla alakalı teşvik edici konuşmalarımız oldu. Irak’ın üreteceği kadar Türkiye’nin ileteceğini duyuyorduk. Ben önümüzdeki süreçte mutlaka Bağdat’la Erbil’in bir varlık noktasında buluşacaklarına inanıyorum. Şu ana kadar somut bir ilerleme olup olmadığını öğreneceğiz." şeklinde konuştu.

"KILIÇDAROĞLU'NA YAPILAN SALDIRI: ZANLININ SERBEST BIRAKILMASINI HANGİ KANUNA KURALA GÖRE YAPTILAR BİLMİYORUM

Bakan Yıldız, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili bir soruyu da cevapladı. Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı 'yaşamış birisi olarak söylüyorum kesinlikle böyle bir şeye sebebiyet vermemek lazım' diyerek eleştiren Yıldız, "Kendisine de geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Bunun özellikle hangi partiden olursa olsun, hele hele bir partinin genel başkanına suçlarda bir caydırıcılık olması lazım geldiğini söylemem lazım. Onun serbest bırakılmasını açıkçası hangi kanuna kurala göre yaptılar bilmiyorum ama doğru bulmuyorum. Bunun bir özendiricilik yanının olduğunu üzülerek söylüyorum. Kesinlikle böyle bir tasvip edilmez ve böyle bir şeyi doğru bulmayız. Tam tersi bunların engellenmesiyle alakalı bizzat yaşamış birisi olarak söylüyorum, kesinlikle böyle bir şeye sebebiyet vermemek lazım." dedi.

Yıldız, Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan ekonomik istikrarsızlık ortamından özellikle yabancı yatırımcıların olumsuz etkilendiğini belirterek özelleştirme konusunda da yabancı yatırımcıların bundan etkilendiğini anlattı. Yıldız, "Şu anda 6 firmanın vereceği teklifi özelleştirme idaresi değerlendirecek ve bunu yine kamuoyuyla paylaşacak. Ama enerji sektöründeki o hedeflere ulaşmamız için mutlaka bu adımları atmamız lazım. Oraları makul teklifler gelmesi halinde karlılık oranlarının kamuyu zarar uğratmayacak teklifler gelmesi halinde mutlaka nihayetlendirmesi lazım geldiğine inanıyorum. Eğer yeterli teklif, yani kamuyu da tatmin edici bir teklif gelmezse tabii ki biz yolumuza devam ederiz. Ama 20 tane firmadan şu anda özellikle 6 firmaya düşmüş durumda." dedi.

Doğalgaz fiyatlarına ilişkin bir değerlendirme de yapan Yıldız, "Doğalgazda maliyetlerimiz artıyor olmasına rağmen özellikle Türkiye’de siyasi istikrarın sürdürülebilir oluşuna olan inancın, 30 Mart’tan sonra teyit edilmesiyle birlikte döviz fiyatlarının kısmen gerilediğini, ham petrol fiyatlarının Türkiye’den bağımsız olarak kısmen gerilediğini görüyoruz. Bunun Türkiye’deki maliyetlerimizi azaltmak adına olumlu gelişmeler olduğunu söylemem lazım. Şu anki fiyat politikalarımıza devam ediyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar