Bakan Yıldız: Kararı Iraklı kardeşlerimiz kendi içinde verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile imzaladığı enerji anlaşmaları sonrasında oluşan durum ile ilgili, "Oluşturduğumuz üçlü mekanizma kabul görürse çalışır, kabul görmezse bütün bu süreç devam eder.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Kararı Iraklı kardeşlerimiz kendi içinde verecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile imzaladığı enerji anlaşmaları sonrasında oluşan durum ile ilgili, "Oluşturduğumuz üçlü mekanizma kabul görürse çalışır, kabul görmezse bütün bu süreç devam eder. Iraklı kardeşlerimiz bunun kararını kendi içinde verecektir." değerlendirmesinde bulundu. Yapılan proje çalışmasında amacın bölgedeki enerji kaynaklarının gelirlerinin dünya piyasası ile uyumlu hale getirilmesi olduğunu anlatan Yıldız, varlıkta birlik vurgusu yaptı.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Hazar Strateji Enstitüsü (Hazar Forum) tarafından düzenlenen toplantının ikinci bölümünde konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikalarında varlıkta birleşme ortak noktası bulunduğunu, bu kapsamda Rusya'nın Güney Akım Projesi'ne izin verdiğini kaydetti. Enerji konusundaki politikalarda sürdürülebilir siyasi istikrarın önemli olduğunun altını çizen Yıldız, Kuzey Irak ile yapılan enerji anlaşmalarına da değindi. Bakan Yıldız, " Türkiye, Irak ile Irak'ın normalleşmesi adına, kendi iç piyasalarında dünya fiyatlarını bulamayan petrol ve doğalgaz için proje geliştirmiştir. Bu, siyaseten tabii ki tartışılmıştır ama aklın yolu birdir, orada buluşmak durumundadırlar. Oluşturduğumuz 3'lü mekanizma kabul görmesi halinde çalışır. Iraklı kardeşlerimiz bunun kararını kendi içinde verecektir. Kabul görmemesi halinde ise bütün bu süreç devam eder. Çünkü varlıkta buluşuyor olabilmemiz lazım. Varlık herkesin, o ülkenin daha da normalleşmesi ve gelirlerini artırdığı kadar da güçlendiği bir ortam olacaktır. bölgenin güçlü olması Türkiye'nin güçlü olması, diğer ülkelerle birlikte güçlü olması ile gerçekleşir." dedi.

Türkiye'nin enerji koridorları ve projeleri konusunda olumlu ve pozitif tutumunu devam ettirdiğini belirten Yıldız, Şahdeniz 2 projesinin nihai yatırım kararı ile işlerine başlayacağını, İtalya ve Yunanistan'dan da onay gelmesi ile birlikte aklı selim ile konunun nihayete ereceğini söyledi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev de Azerbaycan'ın çok zengin enerji kaynaklarına, ispatlanmış durumda bulunan 3 trilyon metreküplük doğalgaz rezervine sahip olduğunun altını çizdi. Abdullayev, mevcut kaynakların iletiminde yapımı biten ve proje halindeki hatların öneminin ortaya çıktığını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar