Bakan Yıldız: İçeride maksimum 18 işçi daha var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gerek ailelerin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçinin daha olduğunu söyledi.    Bakan Yıldız, Manisa Soma ilçesi...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: İçeride maksimum 18 işçi daha var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gerek ailelerin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçinin daha olduğunu söyledi.

    Bakan Yıldız, Manisa Soma ilçesi Eynez bölgesindeki maden ocağının bulunduğu Kriz Merkezi'nin önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında 284 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını bildirdi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini belirten Yıldız, "Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var." şeklinde konuştu. Taner Yıldız, şu anki en büyük hassasiyetlerinin arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden gereken işlemleri yapabilmesi olduğunu kaydetti.

    

    İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu aktaran Yıldız, "Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum. Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

    Şimdiye kadar bu sayıyı vermemelerinin tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklandığını belirten Yıldız, "Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimi rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Amacımız bunu en nihayetinde vermekti ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Şu anda maden ocağında yeraltında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da bu, 300 civarında. 301, 302 olmayacağını tahmin ediyoruz, düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir sayıda kapatabiliriz diye öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

    Kurtarma çalışmalarının tamamen bitmesinin ardından ocağın tekrar aranacağını ve nihai rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını aktaran Yıldız, "En azından üst sınırını burada telaffuz etmiş olduk, ümit ediyoruz ki daha altında çıkar." dedi. Kurtarma çalışmasına katılan ekiplerin bir yandan güçlendirecekleri tavan altından geçip, daha ilerde bulunan işçileri ocak dışına çıkartacaklarını dile getiren Yıldız, "İçeride karbonmonoksit seviyesinin düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz ama bir doyum noktasına geldi. Madende yangın bir miktar devam ediyor bu da karbonmonoksit yayılımı yapıyor. Ama düşme eğilimi var. Şimdi yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlar zaman harcayacaklar, tahkimat için zaman harcayacaklar, ondan sonra daha arkada bulunduğunu düşündüğümüz 2 bloğa da girecekler. Dün bir tanesine kısmen girmişlerdi. Şu anda vardiya ile çalışan ve karbonmonoksit altında çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini ön plana almış durumdayız, o yüzden hızımızda yavaşlama olabilir." diye konuştu.

    Bazı cenaze sahiplerinin şu ana kadar müracaat etmediklerini hatırlatan Bakan Yıldız, "Bugün müracaat edeceklerini düşünüyoruz. Çünkü şu anda AFAD'a müracaat eden aileler kimlik tarama ile DNA testi de yan yana gelecek. Bugün onları tespit edeceğimizi düşünüyoruz. Maden ocağımızdan çıkaracağımız işçi kardeşlerimize yeni aynı prosesle devam edeceğiz." dedi.

    Kurtarma çalışmalarına katılan kişi sayısının 530 kişi olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Ama tabi ki bunların hepsinin maden ocağına girmesi söz konusu değil. İkişerli, üçerli o anki duruma göre değişimli olarak ve bu işten anlayan bazı kurtarma ekiplerinin iyi niyetle buraya geldiklerini gördük. Ama madencilikle ilgili yetkilerinin ve tecrübelerinin olmadığını gördük.Biz orada yine onları muhafaza ediyoruz." şeklinde konuştu.

    

    Bakan Yıldız, diğer il ve ilçelerdeki sağlık işlemlerini aksatmamak için ambulans sayısını da düşürdüklerini bildirdi. CİHAN

Yorumlar