Bakan Yıldız: Hayatını kaybedenlerin sayısı 284 oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ölü sayısının 284'e çıktığını söyledi. Kriz Merkezi önünde gazetecilere açıklamada bulunan...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Hayatını kaybedenlerin sayısı 284 oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ölü sayısının 284'e çıktığını söyledi.

Kriz Merkezi önünde gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Taner Yıldız, "En son bir işçi kardeşimize daha ulaşıldı ve toplam 284 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu. Akşam yaptığımız çağrıda hepimizin de şahit olduğu gibi ailelerimizden işçi kardeşlerimizin cenazelerine özellikle müracaat etmelerini istemiştik. 6 işçi kardeşimizin şu anda teslim etmek için ailelerini beklediğimiz bir dönemde şu ana kadar ailelerinden müracaat eden olmadı. Ancak 15 ailemiz kendilerinin böyle bir talebi olduklarını belirttiler. Bu müracaatların bir miktar daha artacağını bekliyoruz. Bizim ısrarla devam ettirdiğimiz çağrımız şudur. Lütfen sabaha kadarda olsa, yarın öğlene kadarda olsa mutlaka müracaatlarımızı yapalım, adreslerimizi verelim. Çünkü biz Emniyet aracılığıyla, Emniyet Müdürümüz ile de konuştuk, bizatihi evlerini gidip, yerlerinde onları ziyaret edecekler. Kendilerine ayrı sıkıntı, zahmet olmasın diye. O yüzden bu çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz." dedi.

Bu gece sabaha kadar da çalışmaların devam edeceğini aktaran Bakan Yıldız, "Üç ayrı vardiya grubuyla beraber karbonmonoksit seviyesinin düşüyor olması çalışmaları daha rahatlatacak diye düşünüyoruz. Tabi bu arada bizim dokusu, yapısı sağlam insanımız bir kez daha kendini burada göstermiş oldu. Özellikle işçi kardeşlerimizin yakınlarından göstermiş oldukları metanetten, sükunetten ve tevekkül yapılarından dolayı da kendilerine minnetlerimizi, şükranlarımızı sunuyoruz. Çünkü bu çalışmaları kolaylaştırdı diye arkadaşlarımızla yaptığımız teknik çalışma toplantısında bir kez daha bu karara vardık. Özellikle o sükunetlerinin karşısında hep beraber tekrar minnetlerimizi ve teşekkürlerimizi sunuyoruz." diye konuştu.

Yıldız, şöyle devam etti: "Özellikle işçi kardeşlerimizin yakınlarından başlayarak söylüyorum. Her zaman onlara sabri cemil temenni ediyoruz. Hiç bir şekilde tereddüt sahibi olmasınlar, hiç bir vatandaşımız biliyoruz ki, gönlü, kalbi 77 milyonun kalbi burada atıyor. Herkes müsterih olsun. Kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın kimin ihmali varsa bu konuda bizim kimsenin gözünün yaşına bakacak halimiz yok. Bu bir vebaldir ve bu vebali bizler omuzlarımızda, yüreğimizde hissediyoruz. Hiç bir işçi kardeşimizin hakkını da hiç bir kimseye de bırakmayız. Son 3 yılda yapılan denetimlerde Çalışma Bakanlığımızın ve Enerji Bakanlığımızın yaptığı denetimlerde toplan 114 kömür ocağı kapatıldı. Ruhsatları da bu manada iptal oldu. Bunların görünürlüğünü ve fark edilebiliyor olduklarını da bir kez daha vurgulamak isterim. Biz öncelikle işçi sağlığımız ve iş sağlığı ile ilgili konuları ön plana alıp daha sonra da tabi kaynaklarımızı, yerli kaynaklarımızı hareket geçirmek için uğraşıyoruz. Bütün bunlar metalik madenlerde, kömür ocakların da her birisinde de geçerlidir ve hem adli ve idari olarak denetim kazanın olduğu saatten itibaren de başlamıştır, soruşturma da başlamıştır. Bundan dolayı da bu soruşturmanın sıhhati içinde bütün dikkatimi ve gücümüzü de oraya veriyoruz."

Yıldız, "Bildiğiniz gibi biz öncelikle son işçi kardeşimize varıncaya kadar onları madenden çıkartıp, ailelerine teslim etmek bizim boynumuzun borcu. Bu esnada diğer teknik konuları girmiyoruz ancak adli denetim ve soruşturma malum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılmış durumda. O hem bir kamu davası olarak hem de özel hukuk hükümleri çerçevesinde başlatılmış durumda. İdari olarak bizler yine her Bakanlığımızın da aynı şekilde başlattığı bir soruşturmadır. Ama bizim ön plana aldığımız bu değil. Ön plan hakların saklı kalmak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bir an önce çıkartılmasıdır. Bundan sonraki süreçte biz bu süreci tamamlayıp ta bütün kardeşlerimizi ailelerine teslim ettikten sonra hep beraber göreceğiz ve izleyeceğiz. Özel sektörün kanaati, basın açıklaması nedir ben onu bilmiyorum, okumadım ama biz bildiğimiz doğrularla beraber yolumuza devam edeceğiz." dedi. CİHAN

Yorumlar