Bakan Yıldız: Devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa mümkün değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın, Diyarbakır’da çıkan petrolle ilgili pay isteme açıklamasına “Devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa mümkün değil.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: Devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa mümkün değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın, Diyarbakır’da çıkan petrolle ilgili pay isteme açıklamasına “Devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa mümkün değil.” şeklinde cevap verdi.

Bakan Taner Yıldız, Kayseri’de hayırseverler tarafından emniyet teşkilatı için alınan araç teslim töreninden sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak’ın, Diyarbakır’da çıkan petrollerden pay istemesiyle ilgili açıklamasına yönelik cevap verdi. Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi: “İster Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olsun, isterse özel şirketler olsun bir devlet hakkı alıyoruz. O devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı isteniyorsa bu mümkün değil. Böyle bir şey söz konusu değil. Gündemimizde de yok. Ancak petrolün çıkartıldığı yerle alakalı, ister köylerde isterse diğer yerleşim birimlerimizdeki ihtiyaçlar konusunda köy yolları gibi park bahçeler gibi kamu ve özel şirketler yapıyor. Biz orada yıllık 1 milyar liralık yaTIRım yapıyoruz. Yalnızca petrol ve doğalgaz sektöründe. Yüzde 80-85’lik kısmını Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapıyoruz. Bizim Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar hiçbir şehrimizi ayrı tutmayız. Yalnızca oradaki yatırımlarımızdan dolayı 3 bin kişi istihdam ediliyor. Her yıl. Ticaret, sanayi ve alışveriş merkezleriyle de bölgeye katkı sağlıyoruz. Yatırımlarımızı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde havalimanından barajlara kadar yatırım yapıyoruz. Petrol ve doğalgaz katkımızı sürüyor. Hatta TPAO’nun elinde ruhsatlı sahası vardı. Diyarbakır organize sanayi bölgesi için genişleme alanı olarak talep edildi. 2 bin 400 dönümü Diyarbakır organize sanayi bölgesi genişlemesi için verdik. Neden. Ayrımız gayrımız yok.”

Bakan Yıldız, açıklamasının sonunda Kışanak’a seslenerek, “Böyle bir maksada matufsa dediğim gibi bizim gündemimizde olmaz. Bir bütününüz. Ama jeotermalde bir uygulama var. İl özel idarelerine bir kısım ödenekler var. Kamyonu, TIR'ı gibi tahrip olan yolların onarımı gibi. Sayın Kışanak bu dediğim niyetle söylediğini umut ederim. Başka bir niyetle de söylememiştir diye düşünmüyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar