Bakan Yıldız bilançoyu açıkladı: 301 kişi öldü, 485 kişi kurtarıldı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 işçinin öldüğünü, 485 kişinin ise kurtarıldığını söyledi. Bakan Yıldız, yangının kontrol altına alındığını, yeri tespit edilen 2 işçinin çıkartılması...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız bilançoyu açıkladı: 301 kişi öldü, 485 kişi kurtarıldı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 işçinin öldüğünü, 485 kişinin ise kurtarıldığını söyledi. Bakan Yıldız, yangının kontrol altına alındığını, yeri tespit edilen 2 işçinin çıkartılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

12 ailenin kayıp talebi ile kendilerine başvurduğunu söyleyen Yıldız, "10 işçimizi çıkardık, 2'sinin de yerini tespit ettik, cenazeleri çıkartılmaya çalışılıyor. Bize yeni gelen bir talep yok, arama çalışmalarını artık nihayetlendirmiş olacağız. Ancak arkadaşlarımız dört bir köşeye tekrar bakacaklar." diyerek nihai kararlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.

Soma'da yaşanan maden faciasının 5. gününde sona yaklaşıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın öğle saatlerinde yaptığı açıklama ile kalan 2 işçinin de yerinin tespit edildiği bildirildi. Yıldız, yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: "12 ailemizin başvurusu vardı. Başından itibaren dedik ki ailelerden ola ki müracaat etmeyen var, acısı içerisinde bulunduğu evde kalan varsa müracaat yapsınlar. Çünkü özel şirketten aldığımız özlük hakları bilgilerinde ola ki bir eksiklik olabilir, bir yanlışlık olabilir. Şuana kadar iki sayın valimizin takip ettiği ve Manisa valimizin buradaki işlerle alakalı, kayıp işçilerle alakalı, Balıkesir valimizin ve AFAD'ın çalışmaları sonucunda şuana kadar bütün duyurularımızla beraber 12 ailemiz müracaat etti, 'bizim oğlumu, evladımız, yakınımız yoktur' diye. En son geldiğimiz noktada 10 işçimiz çıkartılmış ve Akhisar'a götürülmüştü. 2 işçimiz de yer altındaydı. Bütün bu rakamlar tutuyor, örtüşüyor. O zaman yapacağımız bir işlem vardı. Şuanda yeri tespit edilen 2 işçimizi de çıkartacağız. Daha sonra aileleri ile buluşturacağız. Bize yeni gelen talep olmadığı ve elimizdeki veriler de bunu teyit ettiği için biz arama çalışmalarını artık nihayetlendirmiş olacağız."

"BİR KEZ DAHA BÜTÜN MADENİ TARAYACAĞIZ"

"Bir kez daha arkadaşlarımız dört bir köşeyi maden ocağında tarayacaklar" diyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Taradıktan sonra nihai kararımızı kamuoyu ile paylaşmış olacağız. Bütün bu çalışmalar bittikten sonra, kazanın olduğu saat itibariyle hem adli hem idari soruşturma zaten başlatılmıştı. Bilir kişiler, savcılarımız, iş müfettişleri, maden işleri genel müdürlüğünün müfettişleri çalışmayı devam ettirecekler. Dikkat etmemiz gereken iki konu var. Birisi bu denetim ve soruşturma görevinin yürütülmesi, diğeri de sahanın korunabilmesi. Maden çekilmiş bir lastik gibi bıraktığınızda olduğu yerde kalmıyor geri gidiyor. Sahanın üretim içerisinde olamıyor olması bir kısım koruma tedbirlerini zorunlu hale getiriyor, buna çok önem vermemiz lazım. Hem soruşturmanın sıhhati hem de maden ocağının her hangi bir riskler oluşturmaması için de bir bakıma ihtiyacı var. Delillerin olduğu yerde ise bu vebali kimse üstlenmez, üstlenemez. İster kamu ister özel şirket, kim olursa olsun, kimin ihmali varsa o cezasını çekecektir, çekmelidir de. Hiç kimsenin de bu konuda farklı bir müracaatı zaten olamaz."

"AİLELERE TESLİM İÇİN DNA SONUÇLARINI BEKLİYORUZ"

Cenazelerin ailelere teslimi konusunda her hangi bir yanlış yapmamak ilk baştan yaptıkları uygulamayı sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşhis edilemiyor, kimlik tanımlamaları da yapılabiliyor ama buna rağmen yine de DNA testini yapmak zorundayız. Herhangi bir sorun yaşamamak, cenazelerin karışmasını önlemek için, ailelerin yeniden bir ızdırap yaşamaması için DNA testinin mutlaka teyidini beklemek zorundayız. Bizler DNA sonuçların Balıkesir Valimiz teyitleri verdikten sonra en son netleştireceğiz ve ona göre davranacağız. AFAD başkanımız burada talimatı verdik, bütün listeler yayınlanıyor. Başından beri şeffaf olduğumuz bu yapı sürdürülecektir. O işçimizin cenazesinin bulunduğu ilin bütün milletvekilleri, iktidarı muhalefeti ile onlara da gönderiliyor. Ailelerin isimlerini çok detaylandırmadan veriyoruz hassasiyetimizden dolayı ama işçi kardeşlerimizin isimlerini birebir veriyoruz."

Bakan Yıldız, cenazeler defnedildikten sonra farklı değerlendirmelerinin olacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar