Bakan Yıldız: 301’den fazla ölümün olduğunu iddia eden ispat etsin

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'madende 301’den fazla ölen işçi vardı' iddiaları hakkında, “Kim varsa, 301 işçi kardeşimizin dışında olduğunu iddia eden, bize lütfen ispat etsin. İsimlerini versin, doğum yerlerini ve...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: 301’den fazla ölümün olduğunu iddia eden ispat etsin

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'madende 301’den fazla ölen işçi vardı' iddiaları hakkında, “Kim varsa, 301 işçi kardeşimizin dışında olduğunu iddia eden, bize lütfen ispat etsin. İsimlerini versin, doğum yerlerini ve anne babalarının adlarını versinler. Bununla alakalı sürekli, halkımızın toplumumuzun aklında istifham uyandırmaya çalışılıyor. Bu konuyu uzatmak daha fazla sıkıntı veren bir konu haline gelecektir.” açıklamasını yaptı.

Bakan Yıldız, AK Parti Genel Merkezi’ne gelişte, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin 'Madende, 301 kişiden fazla ölünün bulunduğu iddia ediliyor?’ sorusu üzerine Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi gensorusunda da olmak üzere, istifham uyandırmaya çalışan, bir tereddütlü durum oluşturmaya çalışan yapı ile karşı karşıya olduklarını anlattı. Bu sayının olup olmadığını ispat etme sorumluluğunun kendilerinde olmadığını savunan Bakan Yıldız, “Kim varsa, 301 işçi kardeşimizin dışında olduğunu iddia eden bize lütfen ispat etsin. İsimlerini versin, doğum yerlerini ve anne babalarının adlarını versinler. Bununla alakalı sürekli, halkımızın, toplumumuzun aklında istifham uyandırmaya çalışılıyor. Ben savcılık raporunda bu yapılıyorsa, onun sehven yapıldığının düşünüyorum. Geçen haftalarda savcılık açıklama yapacaktır. Anne babası ile bütün işçi kayıtları bunları söylüyor. Bundan bir fazlasını bize ispat eden varsa, lütfen onu dikkate alalım. Bu konuyu uzatmak daha fazla sıkıntı veren bir konu haline gelecektir. Savcının bunu sehven yaptığı kanaatindeyim.” diye konuştu.

“MADENCİLİK YAPISI YENİDEN KURGULANIYOR”

Bakanlar Kurulu’nda hangi konuların görüşüldüğünün sorulması üzerine Bakan Yıldız, dün Bakanlar Kurulu’nda geniş katılımlı bir toplantı yaptıklarını aktardı. Bu toplantıda, Başbakan’ın madenciliğin bütün paydaşları ve yönleri ile beraber ela alınacağı bir yapıyı kurguladığını bildiren Yıldız, sendikalardan, sivil toplum kuruluşlarına, akademisyen çevrelerden kamu ve özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir yelpazenin bu çalışmaya katkı koyacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: “Buradaki iş, bir hizmet alım sözleşmesi ile ilgili ve bunun ihalesi ile ilgili yapılan bir konudur. Sosyal medyada bir CHP’li milletvekilinin başlattığı ve son derece yanlış bir konu var: Bunun ihalesiz yapıldığına dair. Dün TBMM’de grubu bulunan, bulunmayan bütün partilere, ikişer nüsha ihale tutanaklarını, bununla ilgili yönetim kurulu kararlarını, komisyon kararlarını verdim. O milletvekilinin kalkıp ‘Ben bilerek yalan söyledim. Bundan dolayı da yalnızca AK Partilileri değil, halkımı da yanılttım’ diyerek açıklama yapmasını bekliyorum. İster rödevans, ister hizmet alımı ile yapılan bu işlemler için de bir çalışma yapıyor bakanlığımız.”

“DÜZENLEMEYİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTADAN İTİBAREN GÖRÜŞMEYE BAŞLIYORUZ”

Bakan Yıldız, “Bu yasama dönemi sonuna kadar, madencilik ile ilgili ne gibi yenilikler beklenmeli?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “TBMM takvimini bilmiyorum, ama ben imzaya açılmak üzere Bakanlar Kurulu’nda sunumumuzu yaptık. Bunun üzerinde Başbakanımız ‘Evet’ dedi. Ama bütün paydaşlarla, geniş katılım ile beraber onun tekrar elden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Onun talimatı doğrultusunda çalışmaya başladık. Önümüzdeki haftadan itibaren paydaşlarla görüşmeye başlıyoruz.”

“KUZEY IRAK PETROLÜ YOLA ÇIKTI”

Kuzey Irak petrolünün sevkıyatıyla ilgili soruyu cevaplayan Bakan Yıldız, dün akşam Ceyhan’daki 1 milyon varillik petrolün yüklemesi yapıldı. Ve yola çıktı. Bunun satışını yapan Irak’ın kendisidir. Satış yaptığı yerle alakalı, Akdeniz Piyasası’na satılan muhtemelen İtalya veya Almanya’ya gidecek olan bir ham petroldür bu. Tam miktarı 1 milyon 47-48 bin civarında. Bundan sonraki satışı da yönetecek olan Irak’ın kendisidir.”

CİHAN

Yorumlar