Bakan Yazıcı: Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticaret 6 buçuk kat arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Güney Kore arasındaki dış ticaretin 2002-2012 yılları arasında yaklaşık 6 buçuk kat arttığını ve dış ticaretin 2013 yılında 6 milyar 548 milyon dolara ulaştığını söyledi. Yazıcı,...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yazıcı: Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticaret 6 buçuk kat arttı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Güney Kore arasındaki dış ticaretin 2002-2012 yılları arasında yaklaşık 6 buçuk kat arttığını ve dış ticaretin 2013 yılında 6 milyar 548 milyon dolara ulaştığını söyledi. Yazıcı, “İnşallah bugün imzaladığımız anlaşma ile ticaret hacmi daha da artacak ve çeşitlenecektir.” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Karşılıklı Tanıma Anlaşması’ imza törenine; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Güney Kore Gümrük İdaresi Başkanı Baek Un-Chan ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Programda konuşan Bakan Hayati Yazıcı, Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmanın yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasını, uluslararası düzenlemeye taşıyan ilk adım olması bakımından önemli olduğunu belirtti. İthalatta yeni bir dönem başlattıklarını ve yetkilendirilmiş yükümlü statüsü kapsamında ‘İthalatta Yerinde Gümrükleme’ ve ‘İzinli Alıcı’ uygulamalarıyla gümrük işlemlerini hızlandırdıklarını aktaran Yazıcı, “İthalatta Yerinde Gümrükleme izni, sadece imalatçı yetkisine sahip olan firmalara tanınan bir kolaylıktır. Bu uygulama ile ithalat eşyası iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilerek, ithalat işlemleri firmanın tesislerinde tamamlanabileceklerdir. İzin alıcı yetkisi ile birlikte yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaların ithalat eşyası, iç gümrüğe götürülmeden doğrudan izin alıcı yetkisi sahibi taşıyıcının tesislerine gidebilecektir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki dış ticaretin 2002-2012 yılları arasında yaklaşık 6,5 kat arttığını ve dış ticaretin 2013 yılında 6 milyar 548 milyon dolara ulaştığını söyleyen Yazıcı, “İnşallah bugün imzaladığımız anlaşma ile ticaret hacmi daha da artacak ve çeşitlenecektir.” dedi.

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının tüm faydalarından istifade edebilmenin diğer ülkelerde bu statünün tanınması ile mümkün olduğunu kaydeden Yazıcı, “Bugünkü imzaladığımız anlaşma çerçevesinde her ülke de aynı haklara sahip olacaktır. Yani biz onların yetkilendirilmiş yükümlü statüsündeki bir firma Türkiye’de hangi haklara sahipse Güney Kore’de de aynı haklara sahip olacak. Anlaşma Güney Kore ile olan ticari faaliyetlerimizi kolaylaştıracaktır.” diye konuştu.

Ülke olarak imzalanan antlaşmaların sayısı arttıkça yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olan firmaların daha hızlı hareket edebileceğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti: “Anlaşma sayesinde, yetkilendirilmiş yükümlü belgesi sahibi firmalar, anlaşmaya taraf ülkelerce güvenilir olarak kabul edilecekler. Bu ülkelerle yapılacak ticarette daha az kontrole tabi olacaklar ve öncelikli kontrol gibi taraf ülke tarafından sunulan kolaylıklardan faydalanacaklardır. Özel sektörümüzün artan rekabet kapasitesi ve uluslararası piyasadan daha etkin faydalanması ile ülkemizin refahına da dolaylı bir etki sağlamış olacaktır. Yetkilendirilmiş yükümlü karşılıklı tarama anlaşmaları, 2023’e giden süreçte ülkemizin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine yönelik birçok kazanım sağlayacaktır.”

Bakan Yazıcı, konuşmaların ardından 14 firma temsilcisine ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’ verdi.

CİHAN

Yorumlar