Bakan Yazıcı: Bulgarlar haksız bir uygulama içerisinde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen TIR şoförleri ile ilgili, Bulgaristan’ın haksız bir uygulama içerisinde olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yazıcı: Bulgarlar haksız bir uygulama içerisinde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen TIR şoförleri ile ilgili, Bulgaristan’ın haksız bir uygulama içerisinde olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, Rize Valiliği’nde 'Kentsel Dönüşüm ve Devlet Su İşleri Projeleri' gündemiyle gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katıldı. Burada, gazetecilerin, transit geçiş belgesi sorunu nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçemeyen TIR şoförleri ile ilgili sorusuna cevap veren Yazıcı, “Avrupa’ya açılan kapılarımızda ve özellikle komşu ülke Bulgaristan olduğu kapılarda TIR geçişleri ile ilgili bir sorun yaşıyoruz. Bu sorunu başından itibaren çok yakın takip ediyoruz. Haksız uygulama içerisinde olan maalesef komşumuz Bulgaristan. Yapılan anlaşmaya göre, Bulgaristan, Türkiye taşımacılık sektörüne 6 aylık süreyi kapsayacak şekilde 125 bin adet taşıma belgesi vermeleri gerekirken sadece 5 bin adet vermişlerdir. Türkiye bu taahhüt ihlali gerekçesiyle Bulgar araçlarının çıkışına ilişkin elektronik ortamda işlem süreçlerini tamamlayan sistemi devre dışı bırakmıştır. Bu doğrudur ve bilinçli yapılan bir uygulamadır. Taşıyıcı sektörünün bu uygulamadan kaynaklanan sorunlarını gidermek üzere alternatif güzergahlar oluşturulmuştur. Bunlardan birisi İpsala gümrüğüne kaydırmak ve Ro-Ro seferleri yapan limanlarımıza taşıyıcılarımız yönlenmektedir. Taşıyıcılar sektörünün de örgütsel bakışı bu. Onlardan bu haksız uygulama karşısında direnç göstereceklerini ve alternatif güzergahlar bulmak suretiyle Avrupa ve diğer ülkelere taahhüt ettikleri yükü taşıyabileceklerini ifade etmişlerdir. İpsala’nın yanında diğer bir alternatif Pendik, Zonguldak, Tekirdağ ve İstanbul’daki Ro-Ro hizmetleri de taşıyıcılarımız açısından Bulgaristan’ın oluşturduğu bu sorunu aşmak için bir araç haline getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kapıkule Gümrük Kapısı’nda, Bulgaristan üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere geçmek üzere bekleyen TIR kuyruğunun olmadığını ifade eden Yazıcı, “Bu olay başlamadan önce 70 adet TIR değişik nedenlerden dolayı bizim parkta bekliyor. Karşı tarafta da 40 dolayında Türk plakalı TIR’lar bekliyor. İpsala'daki TIR kuyruğunun da 12 kilometre olduğu ifade edildi. Bu da sayısal olarak 600 TIR’a tekabül etmektedir. Bulgar dostlarımız, bu uygulama noktasında haksız olduklarını ve bizim o haksız uygulamaya karşı alternatif üretmek suretiyle çözüm yolumuza girdiğimizi görerek daha basiretli davranırlar ve haksız uygulamayı ortadan kaldırırlar. Böylece geçişler daha önce olduğu gibi devam eder.” dedi.

CİHAN

Yorumlar