Bakan Yazıcı: 14 aylık teknik takipten istihbaratın nasıl haberi olmaz?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmayı değerlendirdi: “Bir yıl, 14 ay teknik takip yapılan bir alana ilişkin Türkiye’nin istihbaratı ve benzer birimlerinin haberdar olmayışını anlamakta zorluk çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yazıcı: 14 aylık teknik takipten istihbaratın nasıl haberi olmaz?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmayı değerlendirdi: “Bir yıl, 14 ay teknik takip yapılan bir alana ilişkin Türkiye’nin istihbaratı ve benzer birimlerinin haberdar olmayışını anlamakta zorluk çekiyorum. Bunlar inşallah aşılır. Bunlardan ötürü hiç kimse kaygıya kapılmasın, çünkü hep söylüyorum, en kutsal varlık insandır. En üstün güç, hukuk ve adalettir. Onun için biz, 'Adalet mülkün temelidir.' sözüne inanırız. Hak üstündür, kuvvet değil. Hak üstün, kurallar önemli. İnşallah Türkiye, bu mühendislik süreçlerini aşacak. Elbette ki suçlu varsa o da kanıtlarıyla birlikte yargı önüne gider, hesabını verir. Bunu hiç kimse örtmez, örtemez.”

İzmir temasları kapsamında AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Yazıcı, Danıştay’ın, Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin yürütmesini durdurması hakkındaki soruya, “İptal etmiş.” cevabını verdi. O sürece getiren uygulamalara ilişkin bir iki noktanın altını çizen Yazıcı, “Bir hukukçu kimliğimle anlamakta zorluk çektiğim hususlar var. Bir defa mahkemeler bağımsızdır. Savcıların görev ve yetki alanları bellidir. Türkiye, parlamenter rejimle idare ediliyor. Erkler ayrılığı var. Yasama, yürütme, yargı erkleri var. Millet adına görev yapıyorlar. Anlamadığım şey şu, bir yerde bir savcı görev ve yetkisi çerçevesinde çalışmalar icra ederken başsavcı dediğimiz kişinin bilgisi, haberi olmadan bir işlemi nasıl sürdürür? Ben beş altı yıl da hakimlik yaptım. Bu konuda da çok iddialıyım. Bu konuda da bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bir ikincisi, usul de amaçlar kadar önemlidir. Siz bir noktaya odaklanıyorsunuz, oraya giderken başka alanlara zarar verecek, hak ihlâllerine yol açacak uygulamalar içerisine giremezsiniz. Üçüncüsü, yargısal faaliyetlerin adalet merkezli, adalet odaklı olması lazım. Şayet yapılan faaliyetin başka yansımaları varsa, başka alanlara da sonuçları algısı itibariyle sirayet edilecekse o zaman o bir mühendislik faaliyetine dönüşür. Elbette o çerçevede ülkenin yönetim, yasama ve yürütme sorumluluğunu üstlenmiş birimlerinin de bundan bilgisi olması gerektiğini düşünüyorum. Bunda hiç kimse işlenen bir suçta bilgilendirme anlamında değil, yöntemleri izah edeceksiniz, yöntemleri iyi kullanacaksınız.” dedi.

‘SAVCI, BAŞSAVCIYI BİLGİLENDİRMELİ’

Bakan Hayati Yazıcı, bir yerin başsavcısı varsa orada onun adına işlem yapan savcıların, görev ve yetkilerini kullanırken en azından başsavcıları bilgilendirmesi gerektiğini söyledi: “Savcılar en azından bilgilendirmeli, talimat anlamında değil. Adam bilecek burada ne oluyor, ne soruşturuluyor, bunları bilecek.” dedi. CİHAN

Yorumlar