Bakan Şimşek'den defterdarlara: Masa başında iş yapmayın

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, defterdarlardan tarım arazilerinin değer tespit çalışmalarında hassas olmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek'den defterdarlara: Masa başında iş yapmayın

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, defterdarlardan tarım arazilerinin değer tespit çalışmalarında hassas olmasını istedi. Şimşek, "Hazineye ait arazilerin kamuya tahsisler konusunda bir kere gidin yerinde görün. Masa başında iş yapmayın. Biz sizlere inanıyoruz, güveniyoruz." dedi.

Afyonkarahisar’da Güral Termal Otelde düzenlenen Defterdarlar Toplantısı’nda konuşan Şimşek, bakanlık olarak sürekli olarak kendilerini geliştirdiklerini ve yenilediklerini, illerdeki defterdarların da buna ayak uydurmasını istedi. 2B arazilerinin satışında genel olarak bir başarı sağlansa da bazı hatalar yapıldığını ifade eden Şimşek, bundan sonra kamu arazilerinin tahsisi ve hazineye ait tarım arazilerinin satışında hata istemediğini belirtti. 2B kapsamında Ocak 31 itibariyle 600 bin 643 adet taşınmaz ve 816 bin 963 kişi kullanıcı söz konusu olduğun belirten Şimşek, 629 bin 356 kişinin satın almak için başvuruda bulunduğunu kaydetti. Şimşek, "Bunlardan 530 bin kişi kanun kapsamında değerlendirilebilir niteliktedir. Bu hak sahiplerinden 392 bin 119 kişiye satış gerçekleşmiştir. 98 bin kişinin talebi taşınmazların özel nedeniyle dikkate alınmamıştır. 2B’ye ilişkin bütün yerlerin kanun çevresinde satışını gerçekleştireceğiz. Başvuranlara ilave bir süre tanıyarak satışları gerçekleştireceğiz." dedi.

"TARIM ARAZİLERİNİN DEĞER TESPİTİNDE HASSASİYET GÖSTERİN"

Bununla ilgili aynı kanunla hazine ait tarım arazilerinin önünü açtıklarını ve cazip koşullarda 6 yıla kadar bir taksit söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, "Bu konuda bir açılım yaptık. Hazine arazilerinin işgal edilmesini değil vatandaş tarafından sahiplenilmesini ve ülkemize katma değer üretilmesini arzu ediyoruz. Son başvuru tarihi Nisan 28’dir. Çok kısa bir süre kalmıştır. 2B’de ufak tefek sorunlar yaşandı ancak bu tarım arazilerinde bu sorunlar yaşanmamasını istiyoruz. Özellikle değer tespiti noktasında gereken hassasiyetin gösterilmesini istiyorum. 2B’de bu sorunları yaşadık yaşamak zorunda değildik." diye konuştu.

Şimşek, tarım arazileri konusunda özellikle değer tespit ve başvuruların alınması konusunda çok hızlı davranılmasını istedi. Defterdarlardan sahada olmalarını, hak sahipleriyle irtibat kurmalarını isteyen Şimşek, vatandaşın içini çözme noktasında ekiplerin motive edilmesi gerektiğini anlattı. Şimşek, şunları söyledi: "Hazineye ait arazilerin kamuya tahsisler konusunda bir kere gidin yerinde görün. Masa başında iş yapmayın. Biz sizlere inanıyoruz, güveniyoruz. Bir dosya geldiğinde bu incelenmiştir, araştırılmıştır, talep edilen yer kamu ihtiyacına paralel abartlı bir talep mi yoksa gerçekten ihtiyaç mı? Bunu araştırılmış olması gerekiyor. 'Daha önceden niye tahsis etmişiz, amacına uygun olarak kullanılıyor mu?' Bunu sürekli takip etmemiz gerekiyor. Tespitleri mahallinde yapmamız gerekiyor. Niye bunu söylüyorum çünkü atıl kalıyor. Biz atıl yer istemiyoruz. Memleketin gelire ihtiyacı var. Biz olaya bu çerçevede bakıyoruz. Siz de artık bu zihniyet devrimini artık içselleştirin. Bizim derdimiz bu alanları ekonomiye kazandırmak buralarda daha çok yatırım daha çok üretim yapmaktır. Belediyelerle görüşün, sahiplenin belediye başkanlarıyla diyalog halinde olun. Olumlu tepki alacaksınız, ancak siz masa başında oturursanız bu işleri beceremezsiniz. Geçmişte de bu tür sorunların başında bu tür yaklaşımlar var."

CİHAN

Yorumlar