Bakan Müezzinoğlu: Bursa, Edirne’nin babası, İstanbul’un dedesi

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Üftade Tekkesi'nin açılışına katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Müezzinoğlu: Bursa, Edirne’nin babası, İstanbul’un dedesi

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Üftade Tekkesi'nin açılışına katıldı. Müezzinoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Üftade Hazretleri’nin tekke, dergah ve camisinin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kendisini Batı Trakyalı olduğunu, Edirne’den milletvekili seçildiğini hatırlatan Mehmet Müezzinoğlu, “Edirne Osmanlı’nın ve Bursa’nın evladı, İstanbul’un babası, dolayısı ile Edirne‘de Bursa bizim babamız ama biz ise İstanbul’un Edirne olarak babasıyız. İstanbul’un dedesi olan Bursa’da bir medeniyetin başkentliği yapmış, dünyaya medeniyet sunmuş bu şehrin ve dünyaya medeniyet sunuşunun köklerinin tohumlarının yeşerdiği bu şehirde eserin restorasyonunda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

O anlayışın Viyana kapılarına kadar dünyaya 500 yıl medeniyet sunduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, “Ne zaman ki o anlayışta zedelenmeler, gerilemeler oldu evet Balkanlar’da kan ve gözyaşı oldu ve hızla çatışmalar ayrışmalar ve özellikle Balkanlar ile yakın coğrafyanın ağır bedeller ödediği süreçleri yaşadık. 150 yıldır çok ağır bedeller ödendi, çok ağır sıkıntılar yaşandı." şeklinde konuştu.

Bu tekke ve caminin yeniden ayağa kaldırılmasının restorasyonundan çok bir ruhaniyetin bir anlayışın yeniden dünyaya mesaj vermesi olarak görülmesi gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, bunun da muhteşem bir tarihi geçmişten, muhteşem bir tarihi geleceğe adım atmak olacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı olarak sağlıkta dünyaya örnek olan çalışmalara imza attıklarını belirten Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Dünyada Türkiye’nin sağlıkta son on yılda yakaladığı başarılıları hayretle ve gıpta ile izleyen bir dünya var. İnşallah daha güzelini başaracağız. Çünkü biz milletçe değerlerine sahip çıkan, birbirine değer veren ve kendimize yapılmasını istemediğimiz hiçbir yanlışı bir başkasına yapmayan, bize yapılmasını istediğimiz en iyiyi en güzeli kardeşimize de yapmaktan onur duyan bir anlayışın mensuplarıyız.”

Mudanya Hastanesinin de açılışını yapacaklarını anlatan Sağlık Bakan Müezzinoğlu, "Nasip olursa iki ayın içinde en geç üç ayın içinde inşallah Bursa bin 350 yataklı Bursa Şehir Hastanemizin de temelini atmak için burada birlikte olacağız. Şu anda sözleşmesini imzaladığımız yüklenici firmaya yerin tahsisinin bürokratik işlemleri devem ediyor. Kanaatimizce bir iki ya içinde tamamlanacak ve yüklenici firmada 30 ay içinde hastenemizi Bursa’ya kazandıracak.” şeklinde müjde verdi.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, ayrıca Çekirge'de ki askeriyeye ait olan yeri Milli Savunma Bakanlığının Sağlık Bakanlığına tahsisini yaptığını ve buraya da çağdaş bir hastane kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, belediye olarak önemli projeler hayata geçirdiklerini belirterek, bu kapsamda 5 önemli ödül aldıklarını ifade etti. Dündar, bu çalışmalar kapsamında tarihi kentler birliği çalışmaları kapsamında birçok belediyeye de örnek olduklarını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, şöyle konuştu: "Bu gün burada güzel Bursa'mız birikimli, özellikli kent, tarih başkenti Bursa. Evliyalar kenti Bursa'mızda güzel bir açılış yapıyoruz. Bursa'mızın en önemli şahsiyetlerinden Üftade hazretlerinin tekkesi ve camisinin açılışını yapıyoruz. Burada tekke ve cami ile birlikte çevre düzenlemesi ile güzel bir eseri asırlar sonrasında hayata geçiriyoruz."

2010 yılında başlatılan çalışmalarla Üftade cami ve tekkesini bu gün hizmete açtıklarını belirten Altepe, son yıllarda Bursa olarak tarih ve kültür kenti olarak tarihi yapıları hayata kazandırdıklarını belirterek, tüm çağların eserleri ve tarihini birer birer ayağa kaldırdıklarını söyledi. Başkan Altepe, cami ve tekkenin restorasyonunun yaklaşık 4 milyon liraya tamamlandığını sözlerine ekledi.

Vali Münir Karaloğlu da, ruhaniyetli şehir olan Bursa'nın önemli şahsiyetlerinden olan Üftade hazretlerin tekke ve camisini büyükşehir belediyesinin katkısı ile ayağa kaldırılmasının büyük bir hizmet olduğunu belirtti. Bursa’da çok sayıda tarihi eser olduğunu anlatan Karaloğlu, bu eserlerin ayağa kaldırılmasın yönünde başta büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinin de büyük gayretleri olduğunu sözlerine ekledi.

Açılışın ardından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve beraberindekiler tekke ve camide incelemelerde bulundu. CİHAN

Yorumlar