Bakan İslam, kadın cinayetlerini lanetledi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşanan kadına yönelik şiddet hakkında açıklama yaptı. İslam, “Bütün kalbimle insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinden alan bütün girişimleri,...

Google Haberlere Abone ol
Bakan İslam, kadın cinayetlerini lanetledi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşanan kadına yönelik şiddet hakkında açıklama yaptı. İslam, “Bütün kalbimle insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinden alan bütün girişimleri, bütün kalbimle lanetliyorum. Bunları kabullenmek mümkün değil. ” dedi. İslam, koruma altında öldürülen herhangi bir kadın olmadığını, ancak belli bir dönem koruma altında olup koruma kararı kaldırıldıktan sonra ya da kadın koruma kararının uygulanmasından vazgeçtikten sonra eşi tarafından öldürülen kadınlar bulunduğunu kaydetti.

‘Türkiye Aile Araştırmaları Tanıtım Toplantısı’na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gazetecilerin sorularını cevapladı. ‘Çeşitli şehirlerde yaşanan kadın cinayetlerinin bir bölümü koruma altında olan kadınlara yönelik cinayetler olduğu söyleniyor buna yönelik nasıl mesaj vermek istersiniz?’ sorusu üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Bütün kalbimle insanın en temel hakkı olan yaşama hakkını elinde alan bütün girişimleri bütün kalbimle lanetliyorum. Bunları kabullenmek mümkün değil.” açıklamasında bulundu.

Böyle bir şeyi mazeret bulmak, aramak mümkün olmadığını ifade eden İslam, “Sebep ne olursa olsun aynı yastığa baş koyduğu insanın canını almak gibi bir teşebbüsü veya hareketi hoş görmek anlamaya çalışmak, affetmek içimden gelmiyor, açıkçası.” şeklinde konuştu.

Kendisindeki bilgilere göre koruma altında öldürülen herhangi bir kadın olmadığını kaydeden İslam, “Ancak belli bir dönem koruma altında olup koruma kararı kaldırıldıktan sora ya da kadın koruma kararının uygulanmasından vazgeçtikten sonra eşi tarafından öldürülen kadınlar var. Bunu düzeltmek isterim.” diye konuştu.

Korumasıyla birlikte öldürülen kadın olduğu hatırlatıldığında ise Bakan İslam, konuya açıklık getirerek ”O emniyetin kendisi yani Aile Bakanlığı'nın koruma altına aldığı bir kadın değildi. Emniyet güçlerinin kendisine verdiği korumayla beraber öldürülen kadın vardı. O farklı yani.” ifadesinde bulundu.

Bakan İslam, konuşmasına şöyle devam etti: “Bakanlık olarak koruma kararı aldığımız kendi konuk evlerimizde koruduğumuz kadınlardan cinayete kurban giden hiç kimse çok şükür yok. Bu başarı değil tabi, sadece sizin verdiğiniz bilgiyi yanlış bilgiyi düzeltmek için söylüyorum. Asıl başarı bu cinayetlerin tümünün ortadan kaldırıldığı an gerçekleşecek olan başarıdır.”

"KANUNLAR VAR ÇOK SERT BİÇİMDE CEZALANDIRILIYOR"

‘Geçen yıl 237, bu yıl ilk 6 ay içinde 135 kadının öldürüldüğünü hatırlatan gazeteci bunlara nasıl tedbir alınabilir?’ diye sordu. Bakan İslam, bakanlık olarak, hükümet ve devlet olarak yapılması gerek şeyleri tespit ediyoruz ve yapıyoruz bununla ilgili bir takım kanunlar olduğunu belirtti. İslam, “Çok sert bir biçimde cezalandırılıyor aslında. Sizler yazıyorsunuz halkımız basın organlarında takip ediyorlar. Demek ki ceza sisteminde çok büyük bir sorun yok.” dedi.

Önlemler alınması bakımından ise kendilerine müracaat eden bütün kadınları ya koruma altına aldıklarını ya da koruma ile alakalı tedbir aldıklarını açıklayan İslam, “Demek ki şiddete uğrayacağı şüphesi taşıyan kadınlar bize müracaat ettikleri takdirde gerekli tedbirleri alıyoruz. Onun dışında insanları bilinçlendirmek için yaptığımız bir takım eğitim faaliyetler var. Türkiye’deki pek çok iş yerinde seminerler veriyoruz. Kadına karşı şiddete karşı aile içi şiddete karşı, toplumsal şiddete karşı. Genelkurmayla yaptığımız anlaşmalar var. Askerlik çağına gelim yüz binlerce insana bu konuda eğitimler veriyoruz. Hutbeler de vaazlar da ve özel toplantılarda seminerler veriyoruz anlaşılıyor ki yetmiyor.” şeklinde konuştu.

"TOP YEKÜN EĞİTİM FAALİYETLERİNİ GELİŞTİRMEMZİ GEREKİYOR"

Alınan önlemlerin yetmemesinde çok ciddi sebepler olduğunu kaydeden İslam, “Bütün dünyada artan bir eğilim şiddet. Türkiye’de dünyanın bir parçası olarak ne yazık ki bunda nasibini alıyor. Demek ki eğitim faaliyetlerini çok yönlü geliştirmemiz gerekiyor. Sadece bizim yaptığımız eğitimleri yeterli değil. Top yekün eğitim faaliyetine girmemiz gerekiyor. Değerler eğitimiyle ilgili yeni çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim değerler eğitimine belki içinde bulunduğumuz çağda çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Değerler eğitim insanların birbirleriyle olan iletişimini yeniden gözden geçirmesini, empati yapmayı, birbirine saygı duymayı, yaşayana hayata hakkı dolayısıyla değer vermeyi nazik olmayı bu gibi değerleri kastediyorum belki bunları gözden geçirerek yeniden top yekün değerler eğitim hatırlaması yapmamız gerekiyor. Bakan olduğum günden itibaren söylediğim şeyi söylemek durumundayım bir zihniyet değişiminde ihtiyacımız var.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar