Bakan İslam: Çocuklara çığlık atmayı öğretin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Annelere çok basit bir şey öğretebilirim: Çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerekiyor. İstemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çocuklarımızın çığlık atması gerekiyor etrafı...

Google Haberlere Abone ol
Bakan İslam: Çocuklara çığlık atmayı öğretin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Annelere çok basit bir şey öğretebilirim: Çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerekiyor. İstemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çocuklarımızın çığlık atması gerekiyor etrafı haberdar edebilmeleri için." dedi.

İslam, erken ve zorla evliliklerle mücadele ile çocuklara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yapılacağı çalışmalara ilişkin Bakanlıkta basın toplantısı yaptı.

İslam, "Bütün ailelerin çocuklara koşulsuz sevgi göstermesi lazım. Bütün çocuklarımız ailelerinin onların yanında olduğunu bilmeliler. Her türlü sıkıntılarında, sorunlarında aileye müracaat edeceklerini ve bunun sorunları çözmek konusunda çok emin yer olduğunu bilmeliler. Ailelerine güvenmeliler. Bu güveni aileler çocuklarına doğdukları andan itibaren vermek zorundalar. Sevgi ve şefkat çocukların muhtaç olduğu duygular. Çocuklar bu duyguları dışarıda aramamalı, evin içinde kendi ailesinde bulmalı. Şefkat duygusu ile bir yabancının peşine takılmaktan çocuklarımızı korumamız gerekiyor. Çocukların her sorunu ile ilgilenmemiz gerekiyor." diye konuştu.

İslam, konuşmasına şöyle devam etti: "Çocukların çok küçük yaşta öğrenmesi gereken bir başka şey ise yabancı mesafesini korumak. Annelere çok basit bir şey öğretebilirim: Çocuklara çığlık atmayı öğretmeleri gerekiyor. İstemedikleri bir durumda karşılaştıklarında çocuklarımızın çığlık atması gerekiyor etrafı haberdar edebilmeleri için."

Çığlık atmakla ilgili bir soru üzerine de İslam, şu cevabı verdi: "Çığlık atmak bir savunma biçimi değil. Çığlık atmak bir imdat biçimi. Yani çocuk ani bir tehlike ile karşılaştığında çığlık atabilmeli. Çığlık atabilmeli. Çığlık atmak konusunda hürriyeti olduğunu bilmeli. Söylemek istediğim şey bu. Yani 'aman çocuğum sessiz, sakin ol, gürültü yapma' diye yetiştirdiğimiz çocuklardan bahsediyorum. Hayır, çocuklar gürültü yapsın, sessiz olmasınlar. Kendilerine verilen bir şiddetin varlığını hissettikleri anda bunu etraflarına duyursunlar. Bunu sadece bir imdat, yardım isteme biçimi, bir koruma biçimi değil."

Çocukların yabancılarla karşılaştığında nasıl davranması gerektiğini öğrenmeleri gerektiğini vurgulayan İslam, şunları söyledi: "Bir yabancının hangi isteklerine nasıl karşılık verecekler? Yabancı ile mesafesi ne olacak çocuğun, bunu öğrenmesi gerekiyor. Bu bir eğitim. Bunu MEB'in müfredatında var. Ama anlaşılan biraz daha yaygınlaştırmamız gerekiyor. Aile Bakanlığı olarak bugünden itibaren ailelere de bu eğitimi düzenliyoruz. Çocuklarımızı yabancı mesafesi konusunda nasıl bilinçlendireceksiniz? Bunu öğretmeye çalışacağız ailelerimize."

CİHAN

Yorumlar