Bakan Işık: Sanayi bölgelerindeki kamulaştırmada engel yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi bölgelerinde önemli bir sorun olan kamulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kamulaştırma kararını iptal ettiğini açıklayan Fikri Işık, “Öyle...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: Sanayi bölgelerindeki kamulaştırmada engel yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi bölgelerinde önemli bir sorun olan kamulaştırma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kamulaştırma kararını iptal ettiğini açıklayan Fikri Işık, “Öyle olunca hemen bir düzenleme yaptık ve kamulaştırma OSB ya İl Özel İdaresinde yatırım koordinasyon izleme ajansı var. Kamu kuruluşları tarafından yapılabilecek. Şu an kamulaştırma önünde herhangi bir engel yok.” dedi.

Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Atık Su Arıtma Tesisi açılış töreni düzelendi. Programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk ve davetliler katıldı. Açılış programında konuşan Işık, sanayinin, ülkenin can damarı, sanayinin sadece üretim açısından değerlendirilemeyecek kadar önemli bir alan olduğunu kaydetti. Işık, “Eğer sanayide iyi olursanız otomatik olarak hizmet sektöründe de iyi noktaya geliyorsunuz. Eğer sanayiniz iyiyse sanayi ihracatından dolayı sanayi üretiminden dolayı çok iddialı konuma geliyorsunuz.” açıklamasında bulundu.

"TÜRKİYE İÇİN SANAYİ OLMAZSA OLMAZ"

Bugün Türkiye’nin, sanayi üretimi açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Işık, örnek vererek konuşmasına devam etti: “Bugün Türkiye ihracatının yüzde 95’i sanayi ürünü ise sanayinin ne anlam ifade ettiğini uzun uzun açıklamama gerek yok. Türkiye için sanayi olmazsa olmaz. Sanayideki bir olumsuzluk ihracatı etkiler, istihdamı etkiler, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasını etkiliyor. Ülkenin büyümesini etkiliyor.”

Işık, kamulaştırma yetkisini sanayi bölgelerine verdiklerini söyledi. Anayasa Mahkemesi tarafından çıkan kararı açıklayan Işık, “Kamulaştırma ancak kamu kurulunun yetkisinde olabilir. Bu yetkiyi tümüyle kamu kurulunun niteliğine sahip olmayan kurullar kullanamaz diye maddeyi iptal etti. Öyle olunca hemen bir düzenleme yaptık ve kamulaştırma OSB ya İl Özel İdaresinde yatırım koordinasyon izleme ajansı var. Kamu kuruluşları tarafından yapılabilecek. Şu an kamulaştırma önünde herhangi bir engel yok.” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerinin açıklandığını belirten Işık, “İşsizlik oranı şu anda yüzde 9,1 olarak açıklandı. Çift haneli rakamlardan tekrar tek haneli rakamlara düşmüş olduğunu gördük. Şu anda 1,5 milyon istihdam artışı sağlamışız. Türkiye’nin her yıl iş gücüne katılımını bildiğimiz için bu Türkiye’nin kalkındığını gösteriyor. Türkiye’nin ürettiğini, sadece finansal değil, bir bütün olarak sürdürdüğünü gösteriyor.” ifadesini kullandı.

Bakan Işık, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Türkiye’nin dünyaya örnek gösterdiği bir model çok daha güzel, hızlı ve etkin kudretin alanını oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca ‘Arazi rantını’ da oluşturduğunu belirten Işık, “Burada öz eleştiri yapma ihtiyacımız var. Eğer bir şehirde bir bölgede siz gariban köylüden sekiz liraya bir arazi alırsanız, buna yirmi, kırk lira altyapı yatırımı ilave ederseniz toplamda maliyeti elli liraya getirirsiniz. Dışarıdan gelen sanayiciye 500 liraya satamaya kalkarsanız bu hiçbir vicdana sığmaz.” dedi.

"SANAYİ BÖLGESİNE ÜRETİM YAPMAK İSTEYEN GELSİN"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin sanayileşmesi için devletin her türlü fedakarlığı yaptığını dile getirdi. Işık, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Başkent Organize Sanayi Bölgesi için kredi sağlandı. Bir an önce altyapı, üst yapı bitsin sanayici üretime başlasın, Ankaralılar iş bulsun, Türkiye üretsin, satsın, büyüsün, kalkınsın, bütün derdimiz bu. Ama Türkiye’nin bu heyecanını birileri ranta dönüştürmeye kalkarsa ona bizim evet dememiz mümkün değil. Organize Sanayi Bölgesi’nden ben yer alayım yüksek fiyata satarım diye düşünürse kimse OSB’ye yaklaşmasın. Elini ateşe atar. Buraya kim gelsin üretim kurmak isteyen, tesis kurmak isteyen, fabrika kurmak isteyen, satmak ihracat yapmak isteyen gelsin. Şu anda ihracat yapan ile ihracat yapmayan şirket arasında iki kat karlı çalışıyor.”

ATIK SU ARTIMA TESİSİ GÜNLÜK 5 BİN METREKÜP SU ARITACAK

Fikri Işık, “Arıtma tesisi devreye girince günlük 5 bin metreküp su arıtacak ve Ankara çayına bırakacak. Artık biliyorsunuz kaynaklar kısıtlı. Türkiye’de zannedildiğinin aksine zengin değil fakir bir ülke. Biz gri suyu organize sanayi bölgesinin yeşillenmesinde o projenin o şekilde devam etmesi için o suya ihtiyacımız var.” dedi. Konuşmanın ardından, Artıma Su Tesisinin açılışını yapan Bakan Fikri Işık, tesisi gezerek nasıl çalıştığı hakkında görevlilerden bilgi aldı.

CİHAN

Yorumlar