Bakan Işık: İlk 5 bine giren öğrenciye 2 bin lira karşılıksız burs

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine giren; matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimleri tercih eden öğrencilere ayda 2 bin lira karşılıksız burs vereceklerini söyledi. Bakan Işık, TOBB Üniversitesi'nde.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Işık: İlk 5 bine giren öğrenciye 2 bin lira karşılıksız burs

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite sınavında ilk 5 bine giren; matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimleri tercih eden öğrencilere ayda 2 bin lira karşılıksız burs vereceklerini söyledi.

Bakan Işık, TOBB Üniversitesi'nde düzenlenen Matematik Fuarı'nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Işık, matematiği sevdirmenin şu anda Türkiye’de en önemli önceliklerimizden biri olması gerektiğine vurgu yaptı. Işık, sözlerine, "Eğer bilimi sevdirmek istiyorsak matematiği sevdirmeliyiz eğer Türkiye geleceğin dünyasında iddiasını sürdürmek istiyorsa yavrularına öğrencilerine matematiği sevdirmek durumunda bunu da artık geleneksel nutuk yöntemlerinden değil de daha fazla göze, zekaya hitap eden bir anlayışla birazda sivil toplumun bu noktadaki gayretleri ile ben inanıyorum başaracağız. Şu anda Türkiye teknolojide bir sıçrama yapmanın eşiğinde artık biz geldiğimiz seviye itibari ile teknolojide orta yüksek ve yüksek teknolojiye geçiş yapmak durumundayız. Burada da bize kolay kolay kimse kendi teknolojisini satmıyor teknolojiyi geliştirmek zorundayız. Matematik olmadan temel bilimler olmadan teknolojinin gelişmesi mümkün değil.’’ diye devam etti.

"TEKNOLOJİK SIÇRAMADA TEMEL BİLİMLER OLMAZSA OLMAZ"

Türkiye’nin ihtiyacı olan teknolojik sıçramada temel bilimleri olmazsa olmaz olarak gördüklerini ifade eden Işık, "TÜBİTAK olarak bir programı çok önemsiyoruz. Bilim olimpiyatlarında dereceye giren öğrencilerimize ciddi burslar veriyoruz ama bunların sayısı çok değil. Şimdi iki program başlattık. Bir tanesi sınavda ilk 5 bine giren Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji dediğimiz temel bilimleri tercih eden öğrenciye ayda 2 bin TL, 12 ay boyunca ve öğrenim hayatı boyunca karşılıksız burs vereceğiz. İkinci 5 bine de ayda bin TL vereceğiz. Bu bizim açımızdan bu alanın ne kadar önemli olduğunun göstergesi." şeklinde konuştu.

Işık, bu programda yeterli olmadıklarını ve bir başka program daha başlattıklarını kaydederek,’’Şu anda pek çok üniversitemizde çift ana dal var. İlk 10 bine giren öğrencilerimizden ana dallarından bir tanesini bu temel bilimlerden birisi olarak tercih eden öğrenciye eğer çift ana dalda 2.nci ana dal olarak Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji alanlarından birini seçerse ona da ayda 750 tl karşılıksız burs vereceğiz. Yani öğrencinin nerdeyse aylık tüm masraflarını cebine koyuyoruz ve bunu 12 ay yapıyoruz yazın vermemezlik yok. Amacımız Türkiye’nin öğrenci niteliği açısından en iyi ve en yüksek puanla giren öğrencilerin temel bilimlerine yönelmelerini sağlamak. '' dedi.

Konuşmalar sonrası standları gezen Fikri Işık, öğrencilerin yaptığı projeleri yakından inceledi, bilgi aldı.

CİHAN

Yorumlar