Bakan Güllüce: Tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘’Atmosferimize zarar veren deodorantların kullanılmaması, sensörlü muslukların kullanılması, basınçlı su veren aletlerle araba yıkanması gibi tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız.’’...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Güllüce: Tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘’Atmosferimize zarar veren deodorantların kullanılmaması, sensörlü muslukların kullanılması, basınçlı su veren aletlerle araba yıkanması gibi tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız.’’ dedi.

Bakan İdris Güllüce, Marriot Otel’de çevre deklarasyonunu açıkladı. AK Parti’nin iktidarında çevre konusunda yapılanlarla ilgili bilgi veren Bakan Güllüce, 2 milyar 711 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu, ülkeye 12 yılda 900 bin hektar yeni orman alanı kazandırıldığını söyledi. Güllüce, atık su arıtma tesisleri konusuna da değinerek 2002’de sayısı 145 olan atık su arıtma tesisinin bugün 440 sayısına ulaştığını açıkladı. Patlayan çöp yığınlarından, katı atık düzenli depolama sahalarına geçildiğini aktaran Güllüce, 2003 yılında 15 düzenli depolama tesisi varken, bugün 69 katı atık düzenli depolama tesisinin yaklaşık 903 belediyede 45 milyonluk nüfusa hizmet verildiğini ifade etti.

Deniz suyu kalitesinin ve kirlilik seviyesinin tespiti amacıyla toplam 249 istasyonda her yıl ölçüm ve izleme çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade eden Güllüce, ‘’Limanlarımızda, gemi atıkları 2002 yılında toplanmaz iken 2013 yılı itibariyle 233 tesiste atık alım hizmeti verilmektedir. Ayrıca, Gemi Atık Takip Sistemi ile gemi atıkları elektronik ortamda takip edilmektedir. Mavi bayraklı plaj sayısı 2003’te 258 iken 2014’te bu rakam 404’e çıkmıştır.’’ diye konuştu.

"ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURACAĞIZ"

Çevre ile yapacakları bazı hizmetler konusunda bilgi veren İdris Güllüce, eğitim kurumlarında eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlığı arasında bir protokol imzalayarak hızla uygulamaya geçeceklerini söyledi. Güllüce, Bakanlığın ‘’Çevre Benim’’ adı altında bütün fertleri ve kurumları kapsayan, sürekli ve sürdürülebilir çevre bilinci oluşturmak üzere geniş kapsamlı bir kampanya başlatılacağını söyledi.

Vatandaşlara kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplanmasının teşvik edilmeye yönelik projeleri olduğunu aktaran Güllüce, sağlıklı kanalizasyon sistemlerinin yapılması ve atık su arıtma tesislerinin yaygınlaştırılmasını, elektromanyetik kirlilik, ışık ve gürültü kirliliğini önleyici tedbirler geliştirip uygulayacaklarını dile getirdi.

Şehirleriizde su tasarrufunu teşvik eden uygulamalar geliştireceklerini belirten Güllüce, şunları ifade etti: ‘’Şebeke su kayıplarını engellemek ve kentsel atık suların arıtılarak uygun alanlarda yeniden kullanılmasına yönelik projeleri teşvik edeceğiz. Tasarruflu sulama yöntemlerini, drenaj sularının doğal arıtımını, sanayide kapalı devre su sistemlerinin kullanılmasını teşvik edeceğiz. Atmosferimize zarar veren deodorantların kullanılmaması, basılı tuttuğun sürece “su verebilen” sifonların tercih edilmesi, sensörlü muslukların kullanılması, basınçlı su veren aletlerle araba yıkanması gibi tasarruf kültürünü yerleştirmeye çalışacağız. Herkesin ortak malı olan çevrenin temiz tutulması, yerlere sigara izmariti ve sakız gibi çöplerin atılmaması, atanların uygun bir dille uyarılması ve gönüllü çöp toplama faaliyetleri ile duyarlılığın artırılması çalışmalarını teşvik ve organize edeceğiz. Çöp torbalarını plastik, pil atığı, cam, kağıt atık ve normal çöp olarak ayırmanın teşvik edilmesi için kamu spotları ile halkımızı bilinçlendireceğiz.’’ CİHAN

Yorumlar