Bakan Eroğlu: Yaban hayvanlarının yeri doğal ortamdır

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaban hayatının, tabii yaşamın, biyolojik çeşitliliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının çok ehemmiyetli bir konu olduğunu vurguladı. Eroğlu, "Yaban hayatını korumak vazifemizdir....

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eroğlu: Yaban hayvanlarının yeri doğal ortamdır

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaban hayatının, tabii yaşamın, biyolojik çeşitliliğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının çok ehemmiyetli bir konu olduğunu vurguladı. Eroğlu, "Yaban hayatını korumak vazifemizdir. Tabii hayatın zarar görmemesi için yavru yaban hayvanlarını tabii ortamlarına bırakalım. Bir yavrunun yeri tabiattır, annesinin yanıdır." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaban hayvanlarının tabii yaşam alanlarıyla ilgili yazılı olarak basın açıklaması yaptı. Eroğlu, vatandaşların karaca, ceylan, yaban keçisi gibi başıboş bir yavru yaban hayvanını gördüklerinde korumak maksadıyla yakalayıp sahiplendiğini ifade ederek, "Fakat bu işlem yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getiriyor. Yavrunun annesi yakın bir yerde besleniyor ya da avlanıyor olabilir. Yavru yaban hayvanına yardım etmek istiyorsak yaralı değilse o bölgeyi terk edelim. Şayet yavru yaban hayvanının yaralı ya da terk edilmiş olduğundan eminsek Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP) 81 ildeki şube müdürlüklerine haber vermeniz en doğru davranış olacaktır." açıklamasında bulundu.

'YABAN HAYVANLARI EVDE BESLEMEK İÇİN UYGUN HAYVANLAR DEĞİL'

Yaban hayvanlarının evde beslemek için uygun hayvanlar olmadığının altını çizen Eroğlu, "Yaban hayvanları insanlara alışabilmelerine rağmen her zaman yabanıl içgüdülerini korurlar. Ancak tabiata dönmeleri ve tabii yaşama uyum sağlamaları güçleşir. Doğa Koruma ve Milli Parklar İş Şube Müdürlüklerine teslim edilen güçten düşmüş yaralı yaban hayvanları ise bu işin ehli uzman veteriner hekimler kontrolünde gerekli tedavileri yapılarak habitatına uygun tabi yaşam alanlarına geri bırakılıyor. Tabiata bırakılamayacak olanlar ise rehabilitasyon merkezleri, üreme istasyonlarına yerleştiriliyor." şeklinde bilgi verdi.

'AĞIR PARA CEZALARI ÖDEMEYİN'

Yaban hayvanlarının tabii ortamlarından izinsiz olarak yakalanmaları ve bulundurulmalarının 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarına göre de yasak olduğunu, aksine hareket edenler için ağır para cezalarının bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, "Yaban hayvanlarına türlerine göre 60 bin liraya varan tazminat cezaları var. İyilik yapalım derken suçlu duruma düşmeyin, suçlu duruma düşüp ağır para cezaları ödemeyin." ikazında bulundu. CİHAN

Yorumlar