Bakan Eroğlu: Melen barajı İstanbul’un su ihtiyacını tek başına karşılayacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Melen Barajı’nın dünyanın sayılı içme suyu barajlarından biri olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eroğlu: Melen barajı İstanbul’un su ihtiyacını tek başına karşılayacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Melen Barajı’nın dünyanın sayılı içme suyu barajlarından biri olduğunu söyledi. Eroğlu, Melen Barajı, yaklaşık 700 milyon suyu depolayacak, yılda da 1 milyar metreküpten fazla su temin edecek. İstanbul’un su ihtiyacını neredeyse tek başına karşılayacak bir tesis.” dedi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşen Melen Barajı'nın temel atma törenine; Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çok sayıda milletvekili ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu geçmişte İstanbul’un çok ciddi su ve çevre sorunları yaşadığını hatırlattı. Eroğlu, 1994 yılında başlattıkları çalışmalarla İstanbul’un su, atıksu ve çevre sorunlarını aştıklarını söyledi. KKTC’ye bile su götürdüklerini, yarın Alaköprü Barajı’nın açılışını yapacaklarını müjdeleyen Veysel Eroğlu, “Kıbrıs bizim çok önemli, canımız. 7 Mart 2014 saat 13.00’te açılışı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Melen Barajı’nın İstanbul’un su sorununu 2071 yılına kadar çözeceğini ifade eden Eroğlu, müteahhitten barajın 7 Aralık 2016 saat 13.59’da bitirilmesini istedi. Melen Barajı’nın dünyanın sayılı içme suyu barajlarından biri olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Melen Barajı, dünyanın içme suyu temin barajlarından birisi. Yaklaşık 700 milyon suyu depolayacak, yılda da 1 milyar metreküpten fazla su temin edecek. İstanbul’un su ihtiyacını neredeyse tek başına karşılayacak bir tesis. İnşallah belirlediğimiz tarihte.” diye konuştu.

‘BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 30 OLMASINA RAĞMEN İSTANBUL’UN SU SIKINTISI YOK’

Kadir Topbaş ise, yaptıkları yatırımlarla İstanbul’u kendine getirdiklerini söyledi. Topbaş, “Sıkıntıları bitirdik, denizler, dereler temizlendi. İstanbul bir dokunuşla bu güzel günlerine kavuştu. Türkiye 80 yılın en kurak yılını yaşamamıza ve barajlardaki doluluk oranı yüzde 30’larda olmasına rağmen İstanbul’un su sıkıntısı yok diyebiliyoruz. 15 milyon insan ve yaz aylarında günlük 3 milyon metreküplük kullanıma rağmen İstanbul’da su sıkıntısı olmayacak.” diye konuştu.

Geleceği düşünerek 2004’ten bu yana barajların koruma alanlarındaki 24 milyon metrekareyi kamulaştırdıklarını, İstanbul’a dev ileri biyolojik arıtmalar yaptıklarını, biyolojik arıtmaları köylere kadar götürdüklerini belirten Topbaş, şunları kaydetti: “Bütün derelerimizi ıslah ettik, yıl sonunda İstanbul’da ıslah edilmemiş dere kalmayacak. Üsküdar’dan Eminönü’ne uzanan 2 dev çelik su borusunu yeniledik. Boğaz’ın altından dev bir tünelle Melen suyunu Avrupa yakasına taşıdık. Bugün İstanbul’un su kaynağını iki katına çıkartacak dünyanın en büyük içme suyu tedarik barajının temeli atıyoruz."

Konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş, Bakan Veysel Eroğlu’na Beykoz’daki su tünelinin orta noktasından çıkartılan taşlardan yapılan bir tesbih hediye etti. Ardından Kadir Topbaş ve Veysel Eroğlu ile diğer katılımcılar, Düzce’nin Kocaali ilçesi Ortaköy beldesindeki Melen Barajı şantiyesine canlı bağlantı yaparak temel atma törenini gerçekleştirdi.
CİHAN

Yorumlar