Bakan Eroğlu: Bu yıl Kıbrıs'a 75 milyon metreküp suyu vereceğiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Asrın Projesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından boruları geçirerek su temini sağlanacağını belirterek, "Daha önceden projede olmayan, gerek içme suyu arıtma tesisi, gerekse...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Eroğlu: Bu yıl Kıbrıs'a 75 milyon metreküp suyu vereceğiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Asrın Projesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından boruları geçirerek su temini sağlanacağını belirterek, "Daha önceden projede olmayan, gerek içme suyu arıtma tesisi, gerekse ana dağıtım hatlarını boruları geldi. Onların da inşaatları başladı. Sadece su götürmekle kalmayacağız, Kıbrıs’a, Lefkoşa, Magosa, Girne taraflarına bu suyu taşıyacağız. Denize boru döşeme işlemleri başladı. Kısa zamanda o tarihte tamamlanacak. Biz bu yıl inşallah Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp suyu vereceğiz.’’ dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kuzey Kıbrıs (KKTC) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’yı makamında kabul etti. Kabul esnasında konuşan Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Kıbrıs’a her türlü desteği verdiklerini belirtti. Eroğlu, "Asrın Projesi olarak bilinen projenin ana kısımları tamamlandı. Ala Köprü barajını 7 Mart’ta bitirdik. Karşıda geçit köy barajı o barajda aynı zamanda bitti. Kara yapıları hemen hemen bitti. Denize boru döşeme işlemleri başladı. Kısa zamanda o tarihte tamamlanacak. Biz bu yıl inşallah Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp suyu vereceğiz." açıklamasını yaptı.

Daha önceden projede olmayan, gerek içme suyu arıtma tesisi, gerekse ana dağıtım hatlarını boruları geldiğini ifade eden Eroğlu, ‘’Onların da inşaatları başladı. Sadece su götürmekle kalmayacağız, Kıbrıs’a, Lefkoşa, Magosa, Girne taraflarına bu suyu taşıyacağız.Suyun bir kısmı da sulamada kullanılacak. Bu sene her açıdan Kıbrıs için bir milat olacak. Proje büyük ölçüde tamamlandı. Orman teşkilatımızda özellikle orada ağaçlandırma ve gelir getirici bir takım türleri oraya dikerek orada önemli bir çalışma yapacağız.’’ diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs (KKTC) Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Türkiye'nin her türlü desteği sağladığına değindi. "Anavatan olmazsa bizler orada tutunamayız." ifadelerini kullanan Bakırcı, "Asrın projesi su hattımız, kısmet olursa 20 Temmuz’da deniz şartları uygun olursa, bizim için çifte bayram olacak. Kıbrıs’ta ormanlık alanlarımız çok kısıtlı. Yeni fidanlarımız çok fazla, ülkenin da kurak gitmesi sebebiyle onların da durumu nasıl olacak, nasıl gelişecekler bunu tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Direk çıkacak olan yangınları önlemede, bunu hızlı şekilde nasıl yapabiliriz. Bunları da konuşmaya geldik." dedi.

CİHAN

Yorumlar