Bakan Elvan: Kabloların kesilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunduk

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul - Eskişehir arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında sinyalizasyon ve haberleşme hattı kablolarının kesilmesini yargıya taşıdıklarını söyledi. Elvan, “Basit aletlerle...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Elvan: Kabloların kesilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunduk

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul - Eskişehir arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında sinyalizasyon ve haberleşme hattı kablolarının kesilmesini yargıya taşıdıklarını söyledi. Elvan, “Basit aletlerle o kabloların kesilmesi mümkün değil. Çünkü bunlar kalın kablolar. Kabloların kesilip kanalın içerisinde bırakılması sabotaj olduğunu gösteriyor. Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk, valiliklerimiz ve jandarma da gerekli güvenlik önlemlerini aldı.” dedi.

Bakan Lütfi Elvan, Grand Cevahir Otel’de düzenlenen ‘1. Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongre ve Sergisi’nin açılış törenine katıldı. Tören sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Elvan, İstanbul- Eskişehir arasındaki hızlı tren hattında sinyalizasyon ve haberleşme hattı kablolarının kesilmesinin yargıya intikal ettiğini söyledi. Elvan, “Konuya yönelik olarak herhangi bir şey söylememiz mümkün değil, biz de bekliyoruz. Doğal olarak biz şunu düşünüyoruz; demir yollarının hemen yan tarafında kanallar var. Bu kanalların üzerinde aslında kapalı kapakları var. Bunlar da oldukça ağır kapaklar. Bu kapaklar kaldırılıyor ve oldukça kalın olan kablolar kesiliyor. Yani basit aletlerle o kabloların kesilmesi mümkün değil. Çünkü bunlar kalın kablolar. Kabloların kesilip kanalın içerisinde bırakılması sabotaj olduğunu gösteriyor. Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk, valiliklerimiz ve jandarma da gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Biz de şu anda hızla bu aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. Tamirat ile ilgili kabloların bağlantılarına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tamamlanır tamamlanmaz yarım kalan sinyalizasyona yönelik test sürüşlerimizi yürüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Üçüncü havalimanında Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) borç üstlenimi için garanti verip vermediğine ilişkin soruyu Elvan, "DHMİ'nin işin başından beri borç üstlenimi konusunda garanti vereceği belliydi. Bu doğrudan bir garanti değildir. Herhangi bir şekilde 1 yıl sonra feshetmek zorunda kaldınız. Yüklenicinin hatasından dolayı feshedildi. İşte o zaman borç üstlenimi devreye giriyor. Yüklenicinin feshedilmesi halinde yapılacak şey şudur; eğer kusur yüklenicide ise o ana kadar yüklenicinin yapmış olduğu tüm tesisler kamuya doğrudan geçiyor. Kamu kuruluşu yapım çalışmalarına doğrudan devam ediyor aynı kredi hattıyla hadise budur. Yoksa doğrudan anladığınız manada garanti söz konusu değildir.” cevabını verdi.

Üçüncü köprü bağlantı yollarının çalışmalarına da devam edildiğini belirten Elvan, “Burada özellikle şunu ifade etmek istiyoruz; Akyazı, Paşaköy, Odayeri, Kınalı kesimine yönelik bakanlık olarak olurumuzu verdik. Hazine Müsteşarlığı'nın onayı alınır alınmaz ihaleye çıkaracağız." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar