Bakan Elvan: İnternet düzenlemesi 'sansür' değil

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internete sansür iddiasının gerçekle ilgisi olmadığını belirtip, "Düzenlemeyle site kaldırılmıyor sadece içerikle ilgili sayfa kaldırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Elvan: İnternet düzenlemesi 'sansür' değil

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internete sansür iddiasının gerçekle ilgisi olmadığını belirtip, "Düzenlemeyle site kaldırılmıyor sadece içerikle ilgili sayfa kaldırılıyor. Kişilik haklarına yönelik TİB'in müdahalesi olmayacak" dedi.

Lütfi Elvan, TBMM’den torba yasa ile önceki gün geçirilen 'Tartışmalı İnternet Yasası’nı Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi ve eleştirilere karşılık verdi. Elvan, kanunu tasarısı ile ilgili değişik yorumların yapıldığını belirterek, inanılmaz bir dezenformasyonun yapıldığını ve bilgi kirliliği söz konusu olduğunu savundu. Kanun tasarısının kişilik haklarının koruduğunu ve yurttaşların mağduriyetinin giderildiğini söyledi.

“İnternet yasaklanıyor ve yasak geliyor, bu 17 Aralık sonrası getirilen apar topar bir yasa tasarısı, TİB her şeyi engelleyecek, yargı by-pass edilecek” iddialarına da cevap veren Bakan Elvan, “Çok değişik söylemler gündemde. Biz interneti yasaklamıyoruz, bilakis internetin yasaklanmasının kolay olduğu mekanizma var, bu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz.” diye konuştu.

"UYGULAMALARIN YÜZDE 90'I YURT DIŞI KAYNAKLI"

Elvan, kişilik haklara yapılacak saldırının mevcut yasada korunamadığını da vurguladı. Bir vatandaşın mağduriyetinin, 5 gün sonunda kararlaştırıldığını ve bu sürenin sonuna kadar videoların her tarafa yayıldığını anlatan Elvan, “Mahkeme kararı alındıktan sonra, vatandaş tek tek gidip bu ‘içeriği kaldırın’ diyecek. Vatandaşa eziyet ediyoruz. Mağduriyet söz konusu. Yurt dışında ise, yazının ekinde böyle bir karar var, ‘bunu çıkarın’ diyorsunuz. Bu tür uygulamaların yüzde 90’ı yurt dışı kanalı ile yapılıyor. Hiç bir şey yapamıyorsunuz, eliniz kolunuz bağlı.” diye konuştu.

Vatandaşlar karşı karşıya kaldığı bu durumda mahkeme de ‘Bu siteyi kapatın.’ kararı verdiğini belirten Lütfü Elvan, “Mahkemelerin internet sitelerini kapatan kararlarını kaldıran bir mekanizma getiriyoruz. Diyoruz ki, ‘İnternet sitesini kapatmayınız, sadece o URL sitesini engelleyin’ bu tasarı ile. Mahkeme sayfayı kapatmak yerine, belki bir sayfa belki bir paragrafın engellenmesini sağlayacak. Vatandaşımızda, kapı kapı erişim sağlayıcılarını dolaşmayacak. Kuracağımız ‘Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gidecek. Birlikte, 4 saat içinde mahkemenin kararını uygulayacak ve vatandaşa yaptığımız bu eziyet ortadan kalkmış olacak...” bilgilerini verdi.

"YASANIN 17 ARALIKLA İLGİSİ YOK"

Elvan, '17 Aralık sonrası apar topar getirilen bir tasarı şeklindeki' iddialara ilişkin de, şöyle karşılık verdi: “Bir çok kesim tarafından bu ifade kullanıldı. 1,5 yıldır bu çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar geçen yıl Nisan ayında tamamlandı. Bu hazırlanan tasarının ne Gezi ne 17 Aralık operasyonu ile bir ilgisi yok. Tasarının birçok maddesi, 2013 yılında Meclis’e gelen maddeler.”

“TİB’İN HİÇ BİR MÜDAHALESİ OLMAYACAK”

Elvan, Yeni sistemin neler getirdiğini ve nasıl uygulanacağı hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Bu konu ile ilgili şunlar var: İki kişi kendi arasında yazışma yapıyorsa, hakaret ve kaba söz kullanıyorsa TİB bunu engelleyecek, kişilik haklarının ihlali ilgili ne yapılırsa yapılsın, mahkeme kararı olmadan TİB tarafından kapatılacak.’ iddiaları var. Kişilik haklarının ihlaline yönelik olarak TİB’in hiçbir müdahalesi olmayacak. Kişilik haklarının ihlalinde yönelik, herhangi bir aşamasında devrede değil, Süreç, kişi mahkeme ve ‘Erişim Birliği Sağlayıcıları arasında geçer.

‘4 SAAT İÇİNDE KARAR UYGULANACAK’

Yeni sistemi iki gruba ayırıyoruz: Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğinin ihlali. Kişilik haklarının ihlalindeki süreç şöyle: Kişilik haklarının ihlalinde, kişi doğrudan doğruya iki gün beklemeden mahkemeye başvurabilecek. Ve mahkeme duruşma yapmaksızın bu konu ile ilgili 24 saat içinde kararını verecek. Mahkeme ‘Burada kişilik haklarının ihlali var.’ demiş ise, bu kararı vatandaşımız alıp kapı kapı dolaşmayacak. Bu karar, doğrudan Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderilecek, mahkeme tarafından ve bu karar 4 saat içinde uygulamaya konulacak. Dolayısıyla kişilik haklarında ihlal varsa 28 saat içinde korunmuş oluyor. Yaptığımız uygulama bu.

Özel hayatın gizliliğinde ise, kişi TİB’e başvuracak. TİB değerlendirmenin ardından Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne gönderecek. Ve Eğitim Sağlayıcılar Birliği 4 saat içinde, bu kaset ve videoysa durduracak, geçici olarak. O kişi mahkemeye başvuracak. Mahkeme 48 saat içinde, erişimin engellenip engellenmeyeceğine karar verecek. Mahkeme, ‘Bu erişim engellenmesine devam edilsin’ diyorsa, devam edilecek. ‘Erişimin engellenmesi kaldırılsın.’ şeklinde bir karar vermişse, erişim kaldırılacak. TİB de kişilerin bilgilerine değerlendirecek.”

“İNTERNET TRAFİK BİLGİLERİNİ DEVLETİN KURUMLARI SAKLAMAYACAK”

Bakan Elvan, internet trafik bilgilerinin kaydı kapsamında vatandaşların fişleneceği, iddialarına da cevap verdi. Elvan, şöyle konuştu: “Bunun gerçekle zerre kadar ilgisi yok. Devletin hiçbir kurumu, trafik bilgilerini saklamayacak. Yer sağlayıcıları, erişim sağlayıcıları içerikle ilgili bir bilgiyi tutmayacaklar. Sadece, IP adresi tutulacak. AB’de ise, ‘6 yıldan 2 yıla kadar trafik bilgilerin kaydedileceği’ ifade ediliyor. Şu anda bizim yaptığımız düzenleme AB’deki düzenlemeden daha dar kapsamlı bir düzenleme.”

“HAPİS CEZASI KALKTI, SOSYAL MEDYA YATIRIMA GELECEK”

Elvan, Twiiter ve Facebook, Youtube’nin Türkiye gelmesi konusunda da çalışma yaptıklarını, bu kapsamda firmaların, yapılan hatalar kapsamında endişe duydukları ‘hapis cezalarını’ da düzenleme ile kaldırdıklarını bildirdi. Elvan, bu düzenleme ile büyük firmaların önünün açıldığını söyledi.

Bakan Elvan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Elvan, bir gazetecinin “4 saat sınırı, herkes için geçerli olacak mı?” sorusuna, “Elbette başvuru hakkınız olacak. Burada yargı kararı açık. Yargı kararı neyi söylüyorsa, bu çerçevede hareket edilecek.” diye cevap verdi.

“AB TASARILARI TAM OLARAK İNCELENMEMİŞ”

AB’nin eleştirilerinin sorulması ile ilgili de Elvan, “Tasarının detayına bakılmadığını hatta ve hatta AB’deki uygulamaların tam olarak bilinmediği düşüncesindeyim. Net olarak ifade ediyorum. Özellikle bazı AB üyelerindeki düzenleme, bizimkinden ağır. Birçok ülkede hapis cezası var.” diye konuştu.

“GÜL’E MEVCUT TASARI İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİM”

Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ne görüştüklerinin sorulması üzerine de, mevcut tasarı hakkında bilgi verdiğini söyledi.

“Kişilik haklarının ihlali ile özel hayatın gizliliğini nasıl ayırt edeceksiniz?” sorusuna da Bakan Elvan, “Hakaret etme bile hapis cezası gerektiriyor. Kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliğini TCK’nın 138. ve 139.’uncu maddeleri okunduğunda anlaşılacaktır. Kişilik hakları ile ilgili de, kaba söz ve iftira olabilir. Hepimizin bildiği şeyler.” diye cevap verdi.

Neyin hakaret kapsamına girdiğinin ve TİB’in hangi durumlarda devreye girdiğinin sorulması üzerine de Bakan Elvan, “Bu kararı verecek olan yargı. TİB hiçbir aşamada, TİB devrede değil. Hakaret olup olmadığına karar verecek olan, mahkemenin kendisi." şeklinde konuştu.

Telefon dinlemelerin de özel hayatın gizliliği içinde yer alıp almayacağının sorulması üzerine de Bakan Lütfi Elvan, “Özel hayatın gizliliğinden kasıt, aile ve konutu ilgilendiren hususlar. Üçüncü şahıslarla ilgili literatürde oldukça çok tanım da var. Bu konu da çalışma da yaptık. Üçüncü şahısları biz ona dahil etmiyoruz.” şeklinde cevap verdi.

TİB BAŞKANININ SORUŞTURULMASI

“TİB Başkanı’nın soruşturulması neden sizin izninize bağlandı?” sorusuna da Lütfi Elvan şu cevabı verdi: “Bu verilen yetki TİB’e verilmiştir gibi bir ifade kullanılıyor. Bu doğru bir ifade değil, BDDK, KİK, TMSF’nin benzer yetkilileri var. Aynı düzenlemeler RTÜK, TMSF ve KİK içinde var. Birisi bir şey söylüyor herkes onun peşinden gidiyor. Herkes ona inanıyor. DDK’nın raporu var. Bu raporda, böyle bir tavsiye var, bunda.”

“Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne yabancı erişimcileri nasıl üye olacaklar?” sorusuna da Elvan şöyle cevap verdi: ”Onlara şu aşamada zaruri üye olmalarını isteyemeyiz. İşin özü, teknoloji çok gelişti. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, sıkıntılar olmayacak mı olacak. Yurt dışı kaynaklı olanlarda bunlar olacak. Bizim yapmamız gereken, toplumu bu tür hadiselere karşı son derece duyarlı olmalıdır. Basın, medya ortak tepki gösterirse bu tür şeylerin önüne geçmek kolay. Hangimiz savunabiliriz.”

“DÜZENLEMEMİZ ÇİN, İRAN, HİNDİSTAN GİBİ ÜLKELERLE KIYASLANAMAZ”

Elvan, konuşmasının sonunda da her halükarda mahkeme yolunun olduğuna dikkat çekerek, “Bizim düzenlememiz, Çin, İran, Hindistan gibi ülkelerle kesinlikle kıyaslanacak bir düzenleme değil. Dünyadaki uygulamalara bakıp, öyle yorum yapsınlar.” diye devam etti. CİHAN

Yorumlar