Bakan Elvan: Demiryolu hat uzunluğunu 25 bin km'ye taşımaya planlıyoruz

Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 4. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler fuarı açılışında, 2023 yılına kadar toplam demiryolu hat uzunluğunu 25 bin kilometreye taşımaya planladıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Elvan: Demiryolu hat uzunluğunu 25 bin km'ye taşımaya planlıyoruz

Denizcilik, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 4. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler fuarı açılışında, 2023 yılına kadar toplam demiryolu hat uzunluğunu 25 bin kilometreye taşımaya planladıklarını söyledi. Elvan, "Bu projelerin hayat geçirilmesiyle birlikte ülke nüfusumuzun yüzde 46'sına tekabül eden ve 15 ilimiz yüksek hızlı trenle birbirine bağlanmış olacak." dedi.

Bakan Lütfi Elvan Yeşilköy'deki İstanbul Fuar Merkezi'nde 4. Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nın (Eurasia Rail) açılışına katıldı. Açılışa İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman ve bir çok katılımcı katıldı.

Kafkas Kartallarının gösterisiyle başlayan açılışta konuşan Bakan Elvan, 2003 yılı öncesine dek Türkiye'de demiryollarının unutulmaya yüz tuttuğunu ve tarihten sonra ise demiryollarını bir devlet politikası olarak ele aldıklarını söyledi. Bakan Elvan, "Öncelikli sektörlerden biri olarak belirledik. Bu politikayla birlikte demiryolları hızlı bir gelişim sürecine girdi. Bizzat Atatürk tarafından 'Refah ve Ümran Yolları' olarak kabul edilen demir yolları yeniden Türkiye'nin gündemine girdi. Bu durumu ortaya çıkan rakamlarla da net olarak görmek mümkün 1856 yılından 1923 yılına kadar yani Osmanlı döneminde 4 bin 136 kilometrelik demir yolu yapılmıştır. 1923-1950 döneminde ise yılda ortalama 134 kilometre olmak üzere 3 bin 764 kilometre demiryolu yapımı gerçekleşmiştir. Bu yıllar demiryollarının altın yıllarıydı. 1950 den sonra ise demir yollarına olan ilginin azaldığını görüyoruz. 1951-2003 yılları arasında yılda ortalama sadece 18 kilometre olmak üzere 52 yılda 935 kilometre demiryolu yapımı gerçekleştir. Bu dönemde demiryolları sürekli zarar ve eden ve kendini yenileyemeyen milletin sırtında bir kurum haline geldi." dedi.

2023 yılına kadar çok büyük hedeflerinin olduğunu söyleyen Bakan Elvan, "Bu hedefleri teker teker hayata geçireceğiz. 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı tren hattı, 8 bin 500 kilometre hızlı tren hattı, bin kilometre de konvansiyonel demiryolu hattı bizim hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu yatırımlarla 2023 yılına kadar toplam demiryolu hat uzunluğunu 25 bin kilometreye taşımaya planlıyoruz. Bu projelerin hayat geçirilmesiyle birlikte ülke nüfusumuzun yüzde 46'sına tekabül eden 15 ilimiz yüksek hızlı trenle birbirine bağlanmış olacak. Böylece mevcut yüksek hızlı tren ağı ağırlıklı olarak doğu batı ağırlıklı olarak ülke geneline yayılmış olacak." ifadelerini kullandı.

Fuarda yüksek hızlı trenin örnek vagonu da gelen ziyaretçilere gösterildi. Konuyla ilgi açıklama yapan Kadir Topbaş ise vagonların çok ileri bir teknoloji ve bir mühendislik harikası olarak ortaya koyulduğunu söyledi. Topbaş, "Çok başarılı bir çalışma yaptılar. Yerli olması ve tasarımının tamamen bize ait olması ve aynı zamanda kendi markamız olması sebebiyle de üretilebilir evhamını verebiliriz. Hafif metro nitelikli bir vagon. Yani tramvay olarak görmeyeceksiniz bunu. Seri üretime de geçilebilir bundan sonra. Zaten 18 tane vagon hazırlandı. Bunlardan 2 tanesi raylara indi diğer 16'sı da 3 hafta aralıklarla devreye girecek." şeklinde konuştu.

Konuşma sonrasında kürsünden yerine doğru gitmeye çalışan Bakan Elvan ayağının takılmasıyla az kalsın düşüyordu. Bakan Lütfi Elvan'a yapılan plaket taktiminin ardından fuar açılışı yapıldı ve fuardaki stantlar dolaşıldı.

25 ülkeden 300'ün üzerinde firmanın katıldığı fuarda sektörün son teknolojileri sergilendi. Fuar 6- 8 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının resmi katılımcı ve destekleyicisi olduğu fuarda, TCDD ve bağlı ortaklıkları Türkiye Vagon Sanayi AŞ (Tüvasaş), Türkiye Demiryolu Sanayi AŞ (Tüdemsaş) ve Türkiye Lokomotif Sanayi AŞ (Tülomsaş) da yer aldı.

Fuarda; demiryolu teknolojileri, elektrifikasyon, sinyazilasyon, güvenlik, taahhüt, inşaat malzemeleri, lojistik, ağır sanayi firmaları, hırdavat ve el aletleri üreticilerinin katıldığı fuarda; yolcu, yük vagonları, lokomotifler, manyetik yükselen trenler, dar ray aralığında çalışan trenler, özel ihtiyat araçları, dişli raylı demiryolu araçları ve intermodal nakliye araçlarından oluşan ürün grupları sergileniyor. 3 gün sürecek fuarı toplamda 10 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar