Bakan Çelik’ten 1 Mayıs yorumu: İdarenin kararına saygılı olalım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikaların 1 Mayıs’la ilgili eleştirilerine cevap verdi. Eleştirilerin tümünü saygıyla karşıladığını söyleyen Bakan Çelik, “Sorun çözmek görevimiz. Gelin bunların çözümüne...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik’ten 1 Mayıs yorumu: İdarenin kararına saygılı olalım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikaların 1 Mayıs’la ilgili eleştirilerine cevap verdi. Eleştirilerin tümünü saygıyla karşıladığını söyleyen Bakan Çelik, “Sorun çözmek görevimiz. Gelin bunların çözümüne endekslenelim. Ancak açık konuşalım; ‘1977’yi unutturalım’ düşüncesinde değiliz. Ama şehirler gelişiyor, büyüyor, bu konuda idarenin almış olduğu karara da saygılı olalım.” dedi.

7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. 7 Mayıs’a kadar sürecek konferansa; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendika temsilcileri, dünyanın birçok ülkesinden alanlarında öncü akademisyenler, uzmanlar, konu ile ilgili uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları ve benzeri sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.

Konferansta konuşan Bakan Çelik, sendikaların 1 Mayıs hakkındaki sözlerine yanıt verdi. Çelik, “Ben 1 Mayıs ile ilgili basın toplantısı yapmadım. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıyım. 1 Mayıs’ın ertesi günü İstanbul’dayım. Bu toplantının tanıtımı için İstanbul’daydım. Sorulan bir soruya cevap verdim. 1 Mayıs Taksim’den ibaret değildir. Evet değil arkadaşlar. Taksim anlamlıdır, sembolik çok önemi vardır. 1977 olaylarının unutturulmaması gerekiyor. Faillerinin yakalanması gerekiyor. Bunu meydanlardan haykırmak gerekiyor. Taksim’de de sembolik anmayı yapabilirsiniz diye idarenin almış olduğu karara diyorum ki, sendikalar saygı duymalıdır.” şeklinde konuştu.

Gelecek yıl için de Kadıköy’de ve Kızılay Meydanı’nda da kutlamaların olmayacağını söyleyen Çelik, “Gelişen şehir şartları, şehirde hayatı felç ediyor. AİHM ne diyor? AİHM bu konuda idarenin güvenlik açısından neresi uygun ise belirlediği yerlerde bu toplantıların yapılmasını söylüyor. Binlerce, yüz binlerce insanın Kızılay’a, Kadıköy’e, Taksim’e toplanması konusunda idare bir karar alıyorsa, ben de ‘saygı duyalım’ diyorum. Ama bu 1 Mayıs’ı kutlamayalım demiyoruz ki, Yenikapı, Maltepe, Kazlıçeşme açılmış. Her belediye başkanına talimat verilmiş. Uygun bir şekilde toplumu rahatsız etmeyecek, bayram havasına geçecek kutlamaları 81 vilayette sağlayacak alt yapıyı, zemini hazırlayın. Toplantı, gösteri, yürüyüşe aykırı bir duruş ve bunu engelleyecek bir bakış açısı yok ki. O yüzden diyoruz ki, bu ısrar emeğin sorunlarını konuşmayı engelliyor. Ben geldim ikinci gün gördüm. Bütün kamu binalarının camları çerçeveleri indirilmiş. İşçi mi indirdi, onu söyleyin? Hayır. İşçi yapmaz ama her defasında birlikte yapalım dediğiniz zamanda konfederasyon başkanları konuşturulmadı. Bir problem var demek ki, bu problem aranızda aşılabiliyorsa aşacaksınız.” ifadelerini kullandı.

Eleştirilerin tümünü saygıyla karşıladığını aktaran Çelik, şöyle devam etti: “Onları çözmek görevimizdir. Gelin bunların çözümüne endekslenelim. Ancak açık konuşalım ben 1977’i unutturalım düşüncesinde değiliz ama şehirler gelişiyor, büyüyor, bu konuda idarenin almış olduğu karara da saygılı olalım diye bir değerlendirmeyi başka bir taraflara çekmenin anlamı olmadığını inancı içerisindeyim."

CİHAN

Yorumlar