Bakan Çelik: Kömür Madeninde Yaşam Odası Olmaz

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ''Kömür madeninde yaşam odası olmaz. Çünkü burada gazdan bahsediyoruz. Önemli olan kaza sonrası madenin derhal terk edilmesidir'' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Kömür Madeninde Yaşam Odası Olmaz

NTV diri yayınında soruları cevaplayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, madenlerde bulunması istenen ömür odalarıyla ilgili söylediği sözler dikkat çekti.

BAKAN'DAN YAŞAM ODASI SORUSUNA NET CEVAP

Canlı yayında Çalışma Bakanı Çelik'e sorular yönelten NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen, geçtiğimiz senenin enfazla tyükselişılan konularıdan birisi bulunan ömür odaları hakkında de bir soru sordu. Ergen, vatandaşın da merak ettiği o soruyu şöyle anlatım etti:

'İş güvenliği ve madenlerle ilgili yönetmelik değişti ve bir ömür hattı kurulması söz konusu oldu. Bu Soma'dan sonra tyükselişılan ömür odasının işlevini sağlayabilecek bir düzenleme mi?'

'TORBA YASADA GEÇERSE EKSİK KALMIYOR'

Bakan Çelik ise Ergen'in sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

'Yine hata anlaşılan bir konu. Çalışma hayatında neler yapmamız gerektiğini biz biliyoruz. Maden kazaları öncesinde bir iş sağlığı güvenliği yasasını çıkardık. Bu hukuk gelişmiş modern bir hukuk lakin cezayı öngörmüyordu. Ama gördük ki yaşanan vakalarda emek hayatının mevzuatı fazla aşırı önemli. İşverenin vakalara bakışı ve farkındalığı fazla aşırı önemli. Bir de işçi kardeşimizin iş güvenliği hakkında algısı fazla aşırı önemli. Mevzuat işçi işveren uyumlu olursa iş kazalarını yoktur noktasına çekmek mümkün. 2012 ile 2015 içerisinde öteki bir şey kaldı mı bilmiyoruz meclisteki torba yasada geçerse noksan kalmıyor.

'ÇİP SİSTEMİNİ GETİRDİK'

Biz maden yönetmeliğinde değişikler yaptık şu anda. Bu fosforlu ömür hattı ne demek? Aşağıda madende 400-500 m. yerin altında bir kaza meydana gelirse bir elektrik kesintisi meydana gelirse o fosforlu hatta tutunarak gün yüzüne çıkıyor. Çip sistemini getirdik. Bir hadise meydana geliyor yahut meydana gelme den hangi işçi nerede bunu noktasal şekilde belirleme etme imkanımız var.

'YAŞAM ODASI OLMAZ DİYORUM ANLAMIYORLAR'

Ayrıca ömür odası. Kömür madenlerinde ömür odası olmamakta diyorum anlamıyor insanlar. Diğer madenlerde olur. Yangından dumandan zehirlenmeden bahsediyoruz. Burada bir an öncelikle ocaktan çıkma maksadı olması gerekiyor. Bu düzenlemede oksijen maske dolum tesisi ve değiştirme tesisi sistemini getiriyoruz. 15 dakika ve yarım saatte bir maskesini değiştireceği istasyonlar kuruyoruz. Bunun dışında detaylı sondaj sistemi geliyor. Desandre dediğimiz maden ocağına inen eğim 18 dereceyi geçmeyecek. Eğer geçiyorsa mekanik iniş yapacaksınız yaya gitmeyecek işçi. Tüm değerlendirmeler kaza diyebilmeli ters takdirde bütün yürekler yanıyor.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar