Bakan Çelik: 1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında huzur içinde kutlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs’ın Türkiye’nin dört bir yanında huzur içerisinde kutlandığını söyledi. Çelik, “Taksim’e gitmezsek bayram olmaz anlayışını yanlış buluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: 1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında huzur içinde kutlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs’ın Türkiye’nin dört bir yanında huzur içerisinde kutlandığını söyledi. Çelik, “Taksim’e gitmezsek bayram olmaz anlayışını yanlış buluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü bir alanla sınırlı tutmak doğru değil.” dedi.

Bakan Faruk Çelik, VII. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’na ilişkin Conrad Otel’de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin 1 Mayıs’la ilgili sorularını cevapladı. Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs’ın huzur içerisinde kutlandığını söyleyen Çelik, “Bir iki yerde olumsuz görüntüler oldu. ne kadar işçi kardeşlerimizi temsil ediyorlardı bilemiyorum. Önemli bölümünün ellerinde neler olduğunu hepimiz izledik. Amaçlarının ne olduğunu hep birlikte gördük. Taksim’e gitmezsek bayram olmaz anlayışını yanlış buluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü bir alanla sınırlı tutmak doğru değil. Bazı sendikalar geldiler çelenklerini koydular, konuşmalarını yaptılar ve oradan ayrıldılar. Belirlenen meydanlarda işçilerin sorunlarını emekçilerin sorunlarını dile getirilmesini arzulardık. Bazılarının niyetini çok iyi gördük. Diyarbakır’da, İstanbul Kadıköy’de, Kayseri’de toplandılar dertlerini anlattılar. Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs huzur içerisinde kutlandı. Ancak birkaç yerde de huzursuzluğu gördük.” diye konuştu.

1 Mayıs bayram günü yaşanan olumsuzlukların Türkiye’ye yakışmadığını belirten Çelik, “Emekçinin de hakkettiği bir görüntü oluşmadı. Bizim ille de Taksim diyen sendikalarla görüşmelerimiz var. Kendileriyle 1 Mayıs öncesinde de görüşmeler yaptık. Bu ısrarın doğru olmadığını da söyledik. Ama onlar ısrar devam ettiler. Buradan şunu sormak istiyorum. Bugün burada iş sağlığı güvenliğinin sorunlarını konuşmak için bir araya geldik. Olumlu gelişme gördük ama yine de bu rakamlar yüksek. Burada hükümetin, bakanlığın sorumluluğu varda sendikaların yok mu? Israrla Taksim diyen sendikalara sesleniyorum, işçilerden biri hayatını kaybedince bar bar bağırıyoruz. Peki işçinin hayatını kaybetmemesi için sendikalar işçilerden almış olduğu aidatlardan ne kadarını işçi sağlığı, güvenliği ve eğitimi için harcamışlardır.” ifadelerini kullandı.

Israrla alana hapsedilmiş bir yaklaşımı doğru bulmadığını söyleyen Çelik, “Binlerce işçi şu anda kıdem tazminatından yoksun. Defalarca ben masaların etrafında kendileriyle oturdum. Çözüm üretmeden yalnız meydana endeksli, emeğin ve emekçinin yaşadığı sorunlarına dönük bir çözüm üretmeyen ona dönük bir faaliyet içerisinde olmayan veya yıl içerisinde emekçinin karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümüyle ilgili adım atmayan bir sendikacılık anlayışı demode bir sendikacılık anlayışıdır, 80 öncesinde kalmış sendikacılık anlayışıdır, 20. Yüzyıl sendikacılık anlayışıdır, diyalogdan uzak sendikacılık anlayışıdır. Biz 2014 yılında yaşıyoruz. İlgili arkadaşları da ben 2014’e davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar