Bakan Çavuşoğlu: Ukrayna'nın sınır bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekliyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın sınır bütünlüğünü ve bağımsızlığını desteklediklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Ukrayna'nın sınır bütünlüğünü ve bağımsızlığını destekliyoruz

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın sınır bütünlüğünü ve bağımsızlığını desteklediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, bir dizi ziyaret için geldiği Çorum'da gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çorum Valiliği'ni ziyaret eden AB Bakanı Çavuşoğlu, Kırım Parlementosu'ndan çıkan sonuçla ilgili Kırım'ın Ukrayna sınırları içerisinde kalması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, ''Biz Ukrayna'nın sınır bütünlüğünü destekliyoruz. Bağımsızlığını destekliyoruz. Ve Ukrayna'daki Kırım tatarları da aynı Ukrayna sınırları içerisinde kalmak istiyorlar. Dolayısıyla bunu tehlikeye, düşürecek adımlardan herkes vazgeçmelidir. Rusya'da vazgeçmeli ve de Avrupa Birliği'de, politikalarını gözden geçirerek Ukrayna'ya çok ciddi destek vermelidir. Ama bugün ne Ukrayna'nın demokrasisi güçlü ne Ukrayna'da hukukun üstünlüğü sağlanmış yolsuzluk ve oligarklaşma hat safhada. Ukrayna Avrupa Birliği'ne de İMF'ye de muhtaç, Rusya'nın doğal gazına da muhtaç, oradan gelecek petrole de muhtaç. Bunlardan bir tanesini seçmek durumunda bırakılmamalı. Ve iki tarafında baskısı altında kalan Ukrayna bugün bu sıkıntıları yaşamaktadır. Biz Türkiye olarak Ukrayna'nın Kırım özerk bölgesi dahil, sınır bütünlüğünü destekliyoruz ve tanıyoruz.'' dedi.

Eski AB Bakanı Egemen Bağış hakkında Avrupa Birliği fonlarıyla ilgili iddilarla ilgili
soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, her ülkede ulusal ajanslar olduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği fonlarının geldiği ve burada ihaleler yöntemiyle öğrencilere işte yerel kalkınmaya, kırsal kalkınmaya, her türlü bugün artık iş dünyamıza artık sporu da ekledik. Tüm bunların projelerinin yönlendirdiği şey ve her yıl AB'den bu fonların nasıl kullanıldığı, etkili kullanıp kullanılmadığı ve ihaleler de şeffaflık varmı yokmu? diye denetleme yapılır. Sadece bizde değil Almanya'daki ulusal ajansta denetlenir. Fransa'daki de denetlenir. Ayrıca bu Türkiye'deki Sayıştay tarafından da denetlenir. Sayıştay zaten sürekli kurumumuzda var. Hem kurumun işleyişi hemde mali ve bunları nasıl kullandığını da denetler. Şimdi geçen sene bir arkadaşımız daha önce ulusal ajansımızın başındaki bir arkadaşımız Musa bey, görevden ayrılırken bir şikayet dilekçesi yazıyor ve her yere gönderiyor. Kurum içerisinde gönderiyor tabiki AB'ye de gönderiyor. Bu sene Avrupa Birliği bu incelemeleri yaparken böyle bir dilekçe ve mail geldiği için bunları da dikkate alarak inceleme yapıyor. Ve aslında bu dilekçe geldikten sonra benden önceki bakanımız değerli dostum Egemen Bağış'ta ilk soruşturma talimatını veren kişidir. Yani biran evvel soruşturulsun diye, aynı şekilde bunu Hazine Müsteşarlığı'da soruşturmuştur. Ve bu dilekçe şikayetlerle ilgili soruşturmanın sonucunda herhangi bir ihlalin olmadığına karar verilmiştir. AB'de şuan da işte geçen sene incelemelerini tamamlamak üzeredir. Bu şikayeti yada maili dikkate alarak bunları yapmaktadır. Bizim arkadaşlarımız da tüm belgeler dahil tüm iş birliğini yapıyor. Varsa bir ihlal varsa bir hata elbette bunun giderilmesi de gerekir. Bunun düzeltilmesi de gerekiyor. '' değerlendirmesini yaptı. CİHAN

Yorumlar