Bakan Çavuşoğlu: Juncker’in açıklaması Türkiye’ye yönelik değil

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in, ‘önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği’nde genişleme olmayacak’ şeklindeki açıklamasının Türkiye’ye yönelik bir...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Juncker’in açıklaması Türkiye’ye yönelik değil

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in, ‘önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği’nde genişleme olmayacak’ şeklindeki açıklamasının Türkiye’ye yönelik bir açıklama olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, şu anda Avrupa Birliği’nin iç sorunları olduğunu, bunlara odaklandığı ve o yüzden 'genişlemeyi bir kenara bırakalım' anlayışı içinde olduğunu savundu.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi'yi bakanlıkta kabul etti. Çavuşoğlu, kabul sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in, ‘önümüzdeki 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği’nde genişleme olmayacak’ açıklamasına yönelik soruya Çavuşoğlu, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in kendi kişisel görüşü olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, ‘’2002'de iktidara geldiğimizden bu yana kendilerini tanıyorum. Ülkesi hakkındaki görüşünü de hiç yansıtmıyor. Gerçi şimdi AB Komisyon Başkanı olarak Meclis'te yaptığı bir konuşma ama Lüksemburg'da başından beri Türkiye’nin AB için önemini en açık ve net şekilde vurgulayan bir ülke, en son Lüksemburg'ta yaptığımız toplantıda da bunu gördük. Hangi parti iktidarda olursa olsun ve bunun öncülüğünü de Jean-Claude Juncker yapmıştı. Tabi Jean-Claude Juncker’in açıklaması Türkiye’ye yönelik bir açıklama değil. Şu anda Avrupa Birliği’nin iç sorunları var bunlara odaklanmamız lazım ve o yüzden genişlemeyi bir kenara bırakalım anlayışı içinde fakat bize göre bu anlayış bu yaklaşım gerçekçi bir yaklaşım değil. Yani Avrupa Birliği’nin yaşadığı sorunlar ve önündeki fırsatları değerlendirme ve sorunlarla mücadele konusunda kapsamlı bir politika izlemek lazım, sorunların bazılarını 5 yıl dondurup sonra bu konuya geri gelip ondan sonra tekrar bakalım anlayışı gerçekçi değil. Burada İtalya’nın dönem başkanlığının yaklaşımı ve başkanlık öncelikleri aslında son derece gerçekçi ve Avrupa’nın yaşadığı sorun ve Avrupa Birliği’nin bunların üstesinden nasıl geleceği ve bu krizden nasıl çıkacağı konusundaki titizlikle belirlediği öncelikler aslında Avrupa Birliği’nin gerçekleri ile daha örtüşüyor.’’ diye konuştu.

"İTALYA DÖNEM BAŞKANLIĞINDA BAZI FASILLARIN AÇILMASINI BEKLİYORUZ"

Bakan Çavuşoğlu, İtalya dönem başkanlığında bazı fasılların açılmasını beklediklerini belirterek, ‘’Genişlemenin öncelikler arasında yer alması ve Türkiye ile müzakere sürecinin tekrar gözden geçirilerek yeni bir ivme kazandırılması ve Batı Balkanlar'ı yine Avrupa Birliği’ne, Avrupa Atlantik Entegrasyonu’na verdiği destek İtalya’nın gerçekten anlamlıdır. Şimdi 5 yıl genişlemeyi bir kenara bırakacaksınız. Balkan ülkelerini özellikle bir kenarda tutacaksınız, sonra 5 yıl geri geldiğinizde bu ülkeleri acaba istediğiniz yerde bulabilir misiniz? Özellikle şu ortamda yaşadığımız bugünlerde Avrupa’da yaşadığımız gelişmelerden dolayı bu da başka bir soru. Dolayısıyla o gün Jean-Claude Juncker’in mecliste seçim öncesi bir demeç olacağını arzu ediyoruz. Avrupa’nın ve Avrupa Birliği’nin gerçekleri ile tam da örtüşmeyen bir söylemdi. Ama biz İtalya’nın dönem başkanlığına güveniyoruz ve İtalya dönem başkanlığında bazı fasılların açılmasını bekliyoruz. İtalya’ya yaptığımız ziyarette de İtalyan dostlarımızla bu kararlılığı gördük ve bundan da mutluluk duyduk.’’ şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar