Bakan Çavuşoğlu: Avrupa’nın huzuru Türkiye’nin üyeliğine bağlı

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarının değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘AP seçim sonuçları, Türkiye'nin AB üyeliğinin kıtanın geleceği ve huzuru açısından ne denli elzem hale geldiğini açık bir...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Avrupa’nın huzuru Türkiye’nin üyeliğine bağlı

Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarının değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘‘AP seçim sonuçları, Türkiye'nin AB üyeliğinin kıtanın geleceği ve huzuru açısından ne denli elzem hale geldiğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Umarız, Avrupalı dostlarımız bu mesajı doğru bir şekilde algılayarak, Türkiye’nin katılım süreci önündeki yapay engelleri bir an önce kaldırırlar’’ şeklinde konuştu.

22-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları sadece Avrupa Birliği’ni değil, katılım müzakerelerini yürüten bir ülke olarak Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, ‘‘Seçim sonuçları değerlendirildiğinde farklı tercihlerin sandığa yansıdığı görülmekle birlikte aşırı sağ ve AB karşıtı görüşleri temsil eden partilere verilen desteğin ciddi bir şekilde arttığını görmekteyiz. Bu durum elbette Avrupa Birliği üyesi ülkeleri olduğu kadar bizleri de endişeye sevk etmiştir. Marjinal siyasi fikirleri olan partilerin yükselişi, Avrupa Birliği’nin temelindeki evrensel değerlere karşı ciddi bir risk oluşturmaktadır. İkinci Dünya Savaşı’nın küllerinden bir barış projesi olarak doğan Avrupa Birliği, ırkçılıkla, ayrımcılıkla ve yabancı düşmanlığı ile mücadeleyi kendine ilke edinmiştir. Kuruluş felsefesinde insanlığın ortak değerleri ve idealleri bulunan bir Birliğin, bu değerleri yok etmeye yol açacak bir eğilim içerisine girmesi ne yazık ki Avrupalıların etrafında birleştiği değerleri tehdit etmekte ve bu durum tüm dünyayı kaygılandırmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.

‘AVRUPALI LİDERLER SEÇİM SONUÇLARININ VERDİĞİ MESAJI İYİ DEĞERLENDİRMELİ’

Avrupalı politikacılara, özellikle merkezde yer alan partilere ve liderlerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, ‘‘Avrupa bütünleşmesinin lokomotifi olan merkez partilerin, Avrupa Birliği’nin kuruluş felsefesine uygun bir şekilde Avrupa'nın gelecek vizyonunu savunmaları büyük önem taşımaktadır. Avrupalı liderler ve politikacılar Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının verdiği mesajı iyi değerlendirmeli ve Avrupa Birliği’nin kuruluş değerlerine uygun, farklılığı kucaklayan politikalar geliştirmelidir.’’ dedi.

‘YAPAY ENGELLER BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI’

Türkiye, Avrupa Konseyi kurucu üyesi ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri yürüten aday bir ülke olarak her zaman Avrupa’nın üzerinde yükseldiği evrensel değerlerin arkasında olduğunu sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, ‘‘Türkiye'nin temsil ettiği hoşgörüye dayalı tarihi ve kültürel değerler, Avrupa'nın korkularını izale edecek mahiyettedir. Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin kıtanın geleceği ve huzuru açısından ne denli elzem hale geldiğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Umarız, Avrupalı dostlarımız bu mesajı doğru bir şekilde algılayarak, Türkiye’nin katılım süreci önündeki yapay engelleri bir an önce kaldırırlar.’’ şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar