Bakan Çavuşoğlu: Arzumuz vizesiz Avrupa

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, arzularının engelsiz herkes için yaşanabilir ve herkesin rahatça serbest dolaşabileceği vizesiz bir Avrupa olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: Arzumuz vizesiz Avrupa

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, arzularının engelsiz herkes için yaşanabilir ve herkesin rahatça serbest dolaşabileceği vizesiz bir Avrupa olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa’ya gidebilmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün desteği ile yürütülen Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi kapanış toplantısına katılan Mevlüt Çavuşoğlu, burada yaptığ ıkonuşmada arzularının engelsiz herkes için yaşanabilir ve herkesin rahatça serbest dolaşabileceği vizesiz bir Avrupa olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa’ya gidebilmesi gerçekten kabul edilebilir bir durum değildir. Ne insani bakımdan ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ne de hukuki açıdan bu kabul edilebilir bir durum değildir. Ama neticede 16 Aralık’ta imzaladığımız ‘Geri Kabul’ ve ‘Vize Serbestisi Diyaloğu’ anlaşmaları yaklaşık 3 yıl sonra uygulandığı zaman bizim vatandaşlarımızda balkan ülkelerinde hala müzakereye başlamayan ülkelerin vatandaşları gibi Avrupa’ya vizesiz seyahat etme hakkını elde edecektir." diye konuştu.

Fasılların açılması yönündeki engellerinde kaldırılmasını istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bir an evvel müzakere hızlansın bir an evvel Türkiye varsa uyumlaştırmadığı mevzuatlar ve uygulamalar bunları karşılıklı ve birlikte çalışmalarla ortak projelerle bunları giderelim ve bu uyumlaştırmayı sağlayalım diyoruz." ifadelerini kullandı.

"BAZI KRİTERLERİN YERİNE GETİRİLMESİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ PROJE"

Bu projenin Avrupa Birliği sürecine katkı sağladığı için AB Bakanı olarak çok mutlu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle dedi: "Kopenhag siyasi kriterlerin yerine getirilmesinde önemli bir projedir. Ayrıca 19.uncu faslın hala açılmamasına rağmen 19.uncu faslın bazı kriterlerinin yerine getirilmesi yani sosyal politika ve istihdam faslının şartlarının yerine getirilmesi bakımından da çok önemli bir proje olmuştur. 4 milyon AVRO’ luk önemli bir proje kapsamlı çalışmalar olmuştur ve AB üye ülkelerindeki iyi uygulama örnekleri ve bu alandaki mevzuatlar incelenmiştir. Projenin içine yerel yöneticilerinin de dahil edilmesi yerel yönetimlerin önemi ve yerel yönetimlerin de hele hele 30 Mart’ta yerel seçimlerinden sonra iş başına gelen yerel yöneticilerin bu konuda daha duyarlı olmasını arzu ediyorum."

CİHAN

Yorumlar