Bakan Çavuşoğlu: AB’den fasılları açmasını istiyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili ‘’ Bu yılın başarılı geçmesi için AB’den de fasılları açmasını istiyoruz. 17 fasıl siyasi engeller yüzünde açılamıyor.’’ dedi.Avrupa...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu: AB’den fasılları açmasını istiyoruz

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili ‘’ Bu yılın başarılı geçmesi için AB’den de fasılları açmasını istiyoruz. 17 fasıl siyasi engeller yüzünde açılamıyor.’’ dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 19. Sosyal Politika ve İstihdam Faslı Çalışma Grubu Toplantısı'nı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Çavuşoğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılının Türkiye’de AB yılı olacağını yılın hemen başında deklare ettiğini hatırlatarak “Adaylık konuşmasında da AB’ye tam üyelik için her türlü gayret gayreti göstereceğimizi ve Türk dış politikasının önemli projesi olduğunda bir kere daha Sayın Başbakanımız uygulamıştır.” diye konuştu. 2014 yılın için önemli reformlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu örnek vererek konuşmasını sürdürdü: “5. Fasıl ve 6. Fasıl, Yargı paketi gibi kanunlar ve yönetmeliklerle beraber şu ana kadar çok verimli geçtiğini söyleyebiliriz.”

Bu yılın başarılı geçmesi için AB’den de fasılların açılmasını istediklerini açıklayan Çavuşoğlu, “17 fasıl siyasi engeller yüzünde açılamıyor. Bu fasılların açılması için konsensüs var. Biz de açılmasını çok istiyoruz. AB ülkeleri ve kurumları da istiyor. Bazı ülkelerin Güney Kıbrıs Rum yönetiminin siyasi sebeple engellemelerinden dolayı 23 ve 24 fasıllarını enerji faslını açamıyoruz.” ifadesinde bulundu.

Çavuşoğlu, üzerinde blokajı olmayan fasıllar da var olduğunu kaydederek, “Bunlardan bir tanesi de 19. Fasıl. Sosyal politika ve istihdam faslı. Bu fasılda yapılması gereken açılış kriterlerini nasıl gerçekleştirebiliriz. Ve müzakere sürecinden atmamız gereken adımlar konusunda bir eylem konusu üzerinde nasıl çalışırız?” diye düşündüklerini dile getirdi.

Bazı konularda AB ile anlaşma sağlandığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Ama bazı konularda hala ortada kalan noktalar var. İşte çalışmalarımızın amacı daha önceki attığımız adımların yanında açılış kriterleri gerçekleştirmek için hangi adımları atabiliriz. Hazırlayacağımız eylem planını hem AB hem de İLO tarafına anlatırız ve bu faslında açılmasını birlikte sağlamış oluruz.” şeklinde konuştu.

‘’19. FASILLA İLGİLİ İKİ AÇILIŞ KRİTERİ VAR’’

19. Fasılla ilgili iki açılış kriteri bulunduğunu ifade eden Bakan Çelik ise ‘’ Bunlardan bir tanesi sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili AB normlarına tam uyumun sağlanması bir diğeri ise mevzuatla ilgili eylem planı. Bizim yaptığımız çalışmalarda mevzuatla ilgili eylem planında sorun söz konusu değil.’’ dedi.

CİHAN

Yorumlar