Bakan Ayşenur İslam: Türkiye’de 48 umut evimiz var

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin engellilerin sağladığı hizmetlerle de ölçülebileceğine işaret ederek, Türkiye’de 2002 yılından buna dünyaya teşkil edecek birçok çalışmaya imza attıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Ayşenur İslam: Türkiye’de 48 umut evimiz var

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin engellilerin sağladığı hizmetlerle de ölçülebileceğine işaret ederek, Türkiye’de 2002 yılından buna dünyaya teşkil edecek birçok çalışmaya imza attıklarını söyledi. 'Umut Evleri' adını verdikleri çalışma hakkında açıklama yapan İslam, "Türkiye genelinde 48 adet umut evimiz var. Bu evlerin olumlu etkilerini gözlemliyoruz. Onun içinde bunların sayısını artırmaya çalışıyoruz." dedi.

Ankara Holiday İnn Oteli'de 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla 'Otizm Spektrum bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı' kapsamında 'Türkiye’de Otizm Konusundaki Gelişmeler' konulu etkinlik düzenlendi. Aile ve Sosyal politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve davetlilerin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, engellilerin türü ve derecesi ne olursa olsun engelli vatandaşların insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.İslam, "Otizm tanısı almış bireye sahip ailelere otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerine yönelik politikaların geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Bakan İslam, 2013 yılında otizmlerle ilgili rapor şeklinde önemli bir çalışma yapıldığını ve bu rapor çalıştayda değerlendirildiğine belirterke, şöyle devam etti:
"Otizm eylem taslağının amacı Türkiye’deki otizmli sahip aileler ve otizmli bireylerin artan ihtiyaçlarını ve çeşitlenen taleplerini karşılamak, otizmli bireyi ve ailelerini yaşam kalitesini artırmak, ailelere destek vermek, sistemli ve uygun çalışmaları gerçekleştirmek. Otizm farklı boyutları olan bir engellilik alanıdır. Bu çeşitlilik ve boyutluluk sebebiyle tüm kurumlarımıza görev ve sorumluluklar düşüyor."

"OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN OKUL ÖNCESİ OKULLAR HİZMET VERECEK"

Otizmli çocukların eğitim alabilmeleri için okul öncesi kreşler hizmet verecek ve bu okulların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olacağını açıklayan İslam, "Bunun yanı sıra otizmli bireylerin bakanlığımızın görev alanına giren bakım hizmetleri de sizlere sunulacak.’’ dedi.

İslam, engelli bireylerin hayattan soyutlanmadan bakım hizmeti alabilmeleri için büyük kurumlar yerine küçük, hayatın içinde yer alan evler oluşturmaya başladıklarını belirterek, "Biz bu evlere ‘Umut Evleri’ adını veriyoruz. Geçen yıllarda başlanılan bu çalışma Türkiye genelinde 48 adet umut evimiz var. Bu evlerin olumlu etkilerini gözlemliyoruz. Onun içinde bunların sayısını artırmaya çalışıyoruz." bilgisini aktardı.

Eylem planı kapsamında "Otizmli bireylere özgü bir bakım modeli geliştirmek üzere bu modeli farklı şekillerde uyarlamaya da çalışacağız" diyen İslam, sonuç olarak engellileri hayatın her alanında görmek istediklerini kaydetti. Programda Otizmli öğrencilerden oluşturulan Sabahat Akşiray Otistik Mehter Takımı, mehter marşları söyledi. Otistik öğrenciler ayrıca Bakan İslam’a kendi seramik fabrikalarında yaptıkları hediyeyi takdim etti.

CİHAN

Yorumlar