BAKA proje kabulü sonrası paranın yüzde 40'ını peşin veriyor

Batı Antalya Kalkınma Ajansı(BAKA) Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter, hibe destekli ; proje kabullerinin 30 Aralık 2013'te başladığını ve 90 gün içinde sona ereceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
BAKA proje kabulü sonrası paranın yüzde 40'ını peşin veriyor

Batı Antalya Kalkınma Ajansı(BAKA) Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter, hibe destekli ; proje kabullerinin 30 Aralık 2013'te başladığını ve 90 gün içinde sona ereceğini söyledi.
BAKA'nın proje kabulü sonrası paranın yüzde 40'nın peşin ödediği, geri kalan yüzde 60'nın ise yüzde 40 ve yüzde 20 olarak ödediği belirtildi. Desteklemerin yüzde 50'nin hibe şeklinde olduğu ifade edildi.
Sinan Mesuter, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) konferans salonunda 2014 Mali Destek Programı Çağrısı hakkında oda, dernek, şube müdürleri, girişimciler ve sivil toplum temsilcilerine bilgilendirme yaptı.
2014 yılı proje bütçilerinin 20 milyon lira olduğunu belirten Mesuter, bununda 'Yenilikçilik Odaklı İktisadi Kalkınma' ve 'Alternatif Turizmin Geliştirilmesi' alt başlıklarından oluşan doğrudan finansman desteği verilecek programa son başvuru tarihlerinin kamu için 19 Mart, kar amacı güden kurumlar için de 20 Mart 2014 olduğu kaydetti.
Proje başvurularının BAKA'nın merkezi Isparta'nın yanısıra Antalya ve Burdur'daki Yatırım Destek Ofislerine de yapılabileceği belirten Mesuter, BAKA'nın bu seneki Mali Destek Programı kapsamında Antalya, Isparta, Burdur il merkezleri ile ilçelerinde 14 bilgilendirme toplantısının ardından proje hazırlama eğitimleri verileceğini söyledi.
Antalya'daki potansiyel başvuru sahiplerinin yoğun talebi nedeniyle iki ayrı proje hazırlama eğitimi verdiklerini hatırlatan Mesuter, BAKA'nın uzman ekibi, proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, mantıksal çerçeve yaklaşımı, planlama, bütçe kavramları, teklif hazırlama, sunma gibi projeyle ilgili konularda detaylı bilgilendirme yaptıklarını ifade etti.
DESTEKLEMELERDEN VERGİ ALINMASI KALDIRILSIN
Tropical Turizm Proje Sorumlusu Muhammet Kutu, Kalkınma Bakanlığı ve BAKA'nın eş finas desteklemelerinden vergi almasının yanlış bulduklarını söyledi.
Hibe desteklerinde vergi alınmasının alınan yardımı bir anlamda buharlaştırdığını belirten Kutu, bu bağlamda Kaş Gömbe ve Antalya'da soğuk hava tesisi kurumuna yönelik hazırladıkları projelerinin destek almaya hak kazanmasına rağmen gelir vergisi alınması nedeniyle konuyu yargıya taşıdıklarını kaydetti. Kutu, "Desteklemelerden gelir vergisi alınmasına karşıyız. Alınan vergilerle birlikte desteklemelerin bir anlamı kalmıyor. Maliye Bakanlığı'nın desteklemelerden vergi alınmasının kaldırmasını istiyoruz. " dedi.
Mesuter, desteklemelerde vergi alımını Maliye Bakanlığı'nın yaptığını, halihazırda da kaldırmaya yönelik bir çalışmanında bulunmadığını kaydetti.
Mesuter, proje kabulü sonrası işletmelere ilk olarak yüzde 40'nı verdiklerini, çalışmaya bağlı yüzde 40 daha ödeme yaptıklarını ve son olarakta yüzde 20 ödeme yaparak tamamladıklarını kaydetti.
BAKA'nın proje desteklemelerinin 9 aylık takiple gerçekleştiğini belirten AR-GE'de ise bunun 5 yıl izleme yapıldığını ifade etti.
Manavgat'ta tahin fabrikası ve paketleme ünitesi kuracağını ve BAKA'nın buna destekleme yaparlı diye soran Ali Gök'e Mesuter, destekleme yaparız, 300 bin liralık bir yatırım olursa bunun 150 bin lirasının hibe desteği olacağını sözlerine ekledi.


CİHAN

Yorumlar