Bahtiyar Aydın suikastının 'gizemli ismi' belli oldu

Diyarbakır’daki faili meçhul cinayetleri araştıran özel yetkili savcılar, Bahtiyar Aydın’ın şehit edilmesi ve Lice'nin yakılması olayında adı geçen ancak bugüne kadar bulunamayan Cemil kod adlı kişinin kimliğini tespit etti.

Google Haberlere Abone ol
Bahtiyar Aydın suikastının 'gizemli ismi' belli oldu

Diyarbakır’daki faili meçhul cinayetleri araştıran özel yetkili savcılar, Bahtiyar Aydın’ın şehit edilmesi ve Lice'nin yakılması olayında adı geçen ancak bugüne kadar bulunamayan Cemil kod adlı kişinin kimliğini tespit etti. Bahtiyar Aydın'ı Lice'ye gitmesine sebep olan duyum raporunu hazırlayan Cemil kod adlı itirafçının Halit Çelik olduğu ortaya çıktı. Aydın Paşa ile ilgili hazırlanan iddianamede, sanık Tünay Yanardağ ile Cemil kod adlı itirafçının birlikte düzenlediği duyum raporuyla Bahtiyar Aydın'ın Lice'ye gitmesini sağladığı ve öldürttüğü belirtiliyor.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 14 kişinin ölümüyle ilgili soruşturma geçen yıl zaman aşımına günler kala tamamlandı. Soruşturmayla ilgili Diyarbakır TMK 10'uncu madde ile görevli savcı Osman Coşkun'un hazırladığı iddianamede, şüphelilerden dönemin JİTEM tim komutanı olan Tünay Yanardağ'ın, kimlik bilgileri tespit edilemeyen Cemil kod adlı itirafçı ile birlikte düzenlediği duyum raporuyla Bahtiyar Aydın'ın Lice'ye gitmesini sağladığı ve öldürttüğü belirtiliyor. Savcı, paşanın öldürüldüğü ve Lice'nin yakıldığı dönemde çok aktif olduğunu kaydettiği Cemil kod adlı itirafçının kimliğinin belirlenemediğini ifade etmişti. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından önemli bir gelişme yaşandı. Savcı Coşkun, Cemil kod adlı kişinin Erzurum’un Tekman ilçesi nüfusuna kayıtlı Halit Çelik olduğunu belirledi. Çelik’in terör örgütü PKK’ya Almanya’da katıldığı, daha sonra ayrılarak itirafçı olduğunu ve jandarmada memur olarak işe alındığını tespit etti. Çelik’in Bahtiyar Aydın’ın öldürüldüğü dönemde Diyarbakır İl Jandarma Bölük Komutanlığı emrinde sivil memur olarak çalıştığı ortaya çıktı.

GİZLİ TANIK: CEMİL İFNAZ TİMİNDEYDİ

İddianamedeki gizli tanık Ataç, itirafçı Cemil kod adlı kişiyle ilgili şunları söylüyor: "Cemil kod adlı itirafçı şahısla birlikte Tünay Yanardağ JİTEM adına duyum raporu hazırlayarak 22.10.1993 tarihinde Lice'ye kalabalık bir terör örgütü mensubu tarafından eylem ve saldırı yapılacağını Diyarbakır Bölge Komutanlığına bildirdi. Bunun üzerine Tuğgeneral Bahtiyar Aydın birlikleri yerinde kontrol etmek, herhangi bir olumsuzluk yaşanmasını engellemek amacıyla korumaları ile birlikte helikopterle Lice'ye gitti. Helikopter Lice'de bulunan tugaya iniş yaptı. Aydın, helikopterden inip tugaya girdiği sırada, tugayın karşısında yaklaşık 300 metre mesafede çaprazında kavaklık bölgeden Kanas ile Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın organizesi ile tetikçilik görevini yapan Cemil kod veya aynı infaz timinde görevli bir başka kişi tarafından vurularak şehit edildi."

“CEMİL OHAL BÖLGE VALİSİYLE BİLE DİREK GÖRÜŞEBİLİYORDU”

Aydın'ın şehit olduğu dönemde Diyarbakır'da olan itirafçı Abdulkadir Aygan, Cemil kod adını kullanan ve oldukça aktif olan itirafçının Halit Çelik olduğunu ifade ediyor. Cemil'in Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde ikamet eden biriyle evlendiğini anlatan Aygan, daha sonra jandarmada sivil memur olarak işe alındığını belirtiyor. Aygan, Aydın'ın öldürülmesinden sorumlu tutulan Tünay Yanardağ'ın o dönemde JİTEM Diyarbakır Tim Komutanı olduğunu hatırlatarak, "Yanardağ zaman zaman Cemil veya bölük komutanıyla ortak operasyonlara katılırlardı." diyor.

"CEMİL, BAHTİYAR AYDIN'IN KORUMASIYLA KOMŞUYDU, ONDAN BİLGİ ALABİLİYORDU"

Cemil'in çok aktif biri olduğuna dikkat çeken Aygan, "Cemil'in istediği zaman bölge valisiyle veya il jandarma komutanıyla, hakim ve savcılarla direkt görüşmesi, herkesi şüphelendiriyordu. Elinde de telsiz vardı daima. Emrinde de sivil fakat resmi araç vardı." diye konuşuyor. Aygan, Cemil'in bu kadar rahat olmasını ise şöyle değerlendiriyor: "İşte dikkat çeken nokta orasıdır. Demek ki Cemil'e büyük iş yaptırmışlar ve gebedirler."

Aydın'ın öldürüldüğü operasyonun çok gizli olduğunu ve Cemil'e yaptırmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Aygan, şunları dile getiriyor: "Çok gizli bir operasyon olduğu için ona yaptırmış olabilirler. Bahtiyar Aydın'ın koruması Ayhan astsubay hem bizim hem de Hayri Çelik(Cemil)'in apartman komşusuydu. Ayhan'la arası iyiydi. Bazı bilgileri Ayhan'dan almış olabilir." Aygan, Aydın'ın vurulduğu dönemde Cemil'in Diyarbakır'da olup olmadığı sorusu üzerine ise şunları ifade ediyor: "Ara sıra kayboluyor, ara sıra geliyordu. O sırada kendisi Diyarbakır'daydı. Ama suikast gece olmuş. Alay komutanından torpilliydi."

KARANLIK DÖNEM: 1993

Tarihe 'Lice'nin yakılması' olayı olarak geçen olay karanlık dönem olarak bilinen 1993 yılında yaşandı. Terör sorununu çözmek için dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın hamleler yaptığı 1990'lı yıllar, üst üste yaşanan provokasyonlar yüzünden adeta kâbusa döndü. Özellikle 1993, en karanlık yıl oldu. Uğur Mumcu suikastı, Orgeneral Eşref Bitlis'in uçağının düşmesi, Bingöl'de 33 erin şehit edilmesi, Sivas ve Başbağlar katliamları birbiri ardına yaşandı. 22 Ekim 1993 tarihinde ilçe jandarma bölük komutanlığına teröristler tarafından saldırı düzenlendiği bilgisi üzerine Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, haberi alır almaz helikopterle Lice'ye geçti. Bölük komutanlığının bahçesine inen Aydın, keskin nişancı tüfeği Kanas ile başından vurularak şehit edildi. CİHAN

Yorumlar