Bağış: Vize muafiyeti vatandaşlar için lütuf değil, hak

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vize muafiyetinin vatandaşlar için lütuf değil, hak olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bağış: Vize muafiyeti vatandaşlar için lütuf değil, hak

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vize muafiyetinin vatandaşlar için lütuf değil, hak olduğunu söyledi. Bağış, “80 Darbesi'nin bu ülkeye attığı en büyük kazıklardan birini çıkarma çabamızın eseridir.” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve beraberindeki heyeti, Ortaköy'deki ofisinde kabul etti. Bakan Bağış, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. İspanya Sosyalist Hükümeti Eski Bakanı Javier Solana’nın katıldığı ekonomi toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) süreci ile ilgili 2014 yılında Türkiye için bir sürpriz olabilir şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Bağış, Türkiye’nin AB sürecinde sürpriz beklenti içerisinde olmayı hak etmediğini söyledi. Bağış, “Doğal hakkımızı almak için muazzam bir çaba içerisindeyiz. Ülkenin özel sektörü, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, merkezi yönetim, iktidar, muhalefet AB sürecinde ortaya çok somut reformlarını, somut verilerini koymuş durumdadır. AB’ninde içine düştüğü akıl tutulmasından biran evvel kurtulup Türkiye’nin üyelik sürecinin önünü açması gerektiğini her seferinde vurguluyoruz. Bugün Türkiye’nin AB üyeliğine hazır olmadığını iddia edenler gitsinler son dönemde üye olan ülkeleri şöyle bir gezsinler ondan sonra bizim misafirimiz olsunlar. Türkiye birçok üyeden çok daha iyi yerdedir. Ulaşım imkanlarıyla, gıda hijyen standartlarıyla, demokrasisiyle, ifade özgürlüğüyle, ekonomisinin gücüyle her açıdan Türkiye AB standartlarının üzerine çıkmaya başlamış bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da yaşanılan krizin AB üyeliğine nasıl etki edeceğinin sorulması üzerine Bağış, şunları kaydetti: “Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmez. Ama Türkiye’nin gücü kalıcı bir güçtür. Türkiye’nin konumu kalıcı bir konumudur. Türkiye’nin potansiyeli kalıcı bir potansiyeldir. Türkiye tarih boyunca olduğu gibi Doğu’nun en Doğulu Batı’nın en Batılısı olmaya devam etmektedir. Bu yüzde Avrupa Birliği’nin kıtasal bir proje olmaktan öteye gidebilmesi, küreselleşebilmesi ancak Türkiye’nin üyeliğiyle gerçekleşebilecektir. Avrupalılarda eninde sonunda görebileceklerdir.”

Gündemde olan vize muafiyeti konusunda da değerlendirme yapan Bağış, vize muafiyetinin vatandaşlar için lütuf değil, hak olduğunu söyledi. Bağış, “80 Darbesi'nin bu ülkeye attığı en büyük kazıklardan birinin çıkarma çabamızın eseridir. Ama bu süreçte herkesin gerçekten katkısı olduğu iş dünyamızın çok önemli katkıları oldu. Odalarımız her toplantıda bu konuyu gündeme getirdiler. Türkiye’nin bir çok iş dünyasının temsil eden kuruluşları, sivil toplum kuruluşları bu konuda üzerine düşeni yaptı. Tüm bakanlıklarımız çok çalıştı. Ama bu işin mimarı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmuştur. İnşallah ayın 16’sında kendisini huzurunda gerekli imzalar atılacaktır. Ve vize muafiyet müzakere süreci başlayacaktır. Bu süreci yaşayan ülkelerin 3 ila 3 buçuk yıl içerisinde vatandaşlarının serbest dolaşım hakkına kavuştuklarını gözlemliyoruz. Ümit ediyorum ki bizim vatandaşlarımızla hiçbir ayrım olmadan 7’sinden 70’ine herkesin serbest dolaşım hakkını sonuna kadar kullanabileceği yaşıyor olacağız.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar