Bağcı: Kürtler aktör olarak sistem içinde yer almaya başladı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kürtlerin, küreselleşmesin verdiği ivmeyle, Ortadoğu’da bir aktör olarak sistemin içinde yer almaya başlayan bir unsur haline geldiğini...

Google Haberlere Abone ol
Bağcı: Kürtler aktör olarak sistem içinde yer almaya başladı

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kürtlerin, küreselleşmesin verdiği ivmeyle, Ortadoğu’da bir aktör olarak sistemin içinde yer almaya başlayan bir unsur haline geldiğini söyledi. Bağcı, çok ilginç dönemlerden geçildiğini, Ortadoğu’da çok ilginç değişiklikler yaşandığını dile getirdi.

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi, Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAM) ve Bilimsel Araştırma Projeleri (DÜBAP) Koordinatörlüğü'nün birlikte düzenlediği “Değişen Ortadoğu Düzeni ve Türkiye’nin Barış Süreci” adlı konferans Diyarbakır'da yapıldı. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır’ın peygamberler ve sahabiler şehri olduğunu anlattı.

Düzenleme kurulu adına kürsüye gelen Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu da, “Diyarbakır üç kıtanın payitahtı olan stratejik bir şehirdir. Eğer bu şehir bu kadar önemli olmasaydı etrafında 2 kat sur örülemezdi.” dedi.

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle kurduğu ilişkinin son derece önemli olduğunu anlatan Şeyhanlıoğlu, bu birlikteliğin Yavuz Sultan Selim ile dönemin Kürt beyi İdris-i Bitlisi arasındaki ittifakı andırdığını söyledi. Ortadoğu'da taşların yerinden oynadığını ve yeni bir düzen kurulduğunu anlatan Şeyhanlıoğlu, batının da yaşlandığını, sömürecekleri yerlerin kalmadığını dile getirdi. Şeyhanlıoğlu, Türkiye’de devam eden çözüm sürecinin de yeni ittifakları beraberinde getireceğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından, “Değişen Ortadoğu Düzeni ve Türkiye’nin Barış Süreci” başlıklı konferansa geçildi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Veysel Ayhan’ın oturum başkanlığını yaptığı konferasta, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tayyar Arı, Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Şahin ve Doç. Dr. Bilal Karabulut ile Cezayir’den Dr. Abdunnoor Toumi birer konuşma yaptı.

'Çok ilginç dönemlerden geçiyoruz' şeklindeki Çin atasözünü hatırlatan Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Ortadoğu’da çok ilginç değişiklikler yaşandığını söyledi. Harward Üniversitesi’nden Prof. Niall Ferguson'un 'The Declime of the West'' isimli kitabındaki tespitlere atıfta bulunan Bağcı, “Bugün Batı çöktü mü, yoksa değişiyor mu ona bakmamız gerekiyor. Teknoloji ve eğitim halen batıda. Batının elindeki bilgi ve teknoloji üstünlüğünü görmek başka şeydir, kopya etmek başka şey, bilgiye sahip olmak başka şeydir. Kopya çeken bir öğrenci sınıfı geçebilir. İyi bir şey yaptığını da sanabilir. Ama kopya çekmeden bilerek sınıfı geçen öğrenci her zaman daha güçlüdür. Akılcı ve gerçekçi olmak gerek.” şeklinde konuştu.

Ortadoğu'da kadim kültürler sayılırken genellikle Acem, Arap ve Türk kültüründen bahsedildiğini vurgulayan Bağcı, artık buna Kürtlerin de eklendiğini kaydetti. Bağcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürtler küreselleşmesin verdiği bu ivmeyle, kendilerini daha rahat ifade edebilme, siyasal alanda organize edebilme, güç kullanmayı da buna katarak, özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda uluslar arası arenada büyük sempati kazanarak Ortadoğu’daki siyasi ve kültürel dengelerin ve ekonomik dengelerin inişine katkıda bulunan ve birden bire bir aktör olarak sistemin içinde yer almaya başlayan bir unsur haline geldi. İran’daki, Suriye’deki, Irak’taki ve Türkiye’deki bu kitleyle nasıl bir ilişki içerisine gireceğini hep birlikte göreceğiz.” CİHAN

Yorumlar