Bafa Gölü’nde kirliliğe bağlı gümüş balık ölümleri başladı

Aydın'ın Söke ilçesindeki Bafa Gölü’nde, mayıs ayında meydana gelen 'alg' patlamalarından sonra başlayan ekolojik kirlilik balık ölümlerini başlattı. Bafa Gölü’nde inceleme yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)...

Google Haberlere Abone ol
Bafa Gölü’nde kirliliğe bağlı gümüş balık ölümleri başladı

Aydın'ın Söke ilçesindeki Bafa Gölü’nde, mayıs ayında meydana gelen 'alg' patlamalarından sonra başlayan ekolojik kirlilik balık ölümlerini başlattı. Bafa Gölü’nde inceleme yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, göldeki ekolojik bozulmaların en net şekilde görüldüğü Kapıkırı’nda gümüş balıklarının binlercesinin ölerek kıyıya vurduğunu söyledi.

Bafa Gölü’ndeki ekolojik bozulmaların en net şekilde görüldüğü Kapıkırı’nda, gümüş balıklarının binlercesi ölerek kıyıya vuruyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gölde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nden EKODOSD bilim danışmanı Yrd. Doç.Dr. Erol Kesici ile yaptıkları incelemede ilk belirlemelere göre Bafa Gölü’nün Kapıkırı bölgesinde meydana gelen balık ölümlerinin nedeninin sudaki oksijen yetersizliği ve bulanıklık olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Balıkların solungaçlarının tıkanması sonucu havasızlıktan dolayı adeta balıkların suda boğulduklarını belirten Gümüş, "Akdeniz kökenli olan ve göllerimize balıklandırma yöntemiyle katılan gümüş balıkları deniz ve göllerde yaşayabilen çok hareketli balıklarındandır. Çok farklı su özeliklerinde yaşayabilen dayanıklı balık türleri olmasına rağmen Bafa Gölü’nde kitleler halinde gümüş balığı ölümlerinin görülmesi düşündürücü olmasının yanı sıra göldeki kirliliğin diğer bir göstergesidir. Bafa Gölü’nün yıllardır kirlilikte en somut göstergesi olan ve gölün dingin dönemlerinde bilhassa batı kısmını tamamen kaplayan alg çoğalması hala devam etmektedir. Gölde birim alanda bulunması gereken mavi-yeşil alg oranı binlerce kat fazladır. Bunun sonucunda gölde sediment miktarı artmakta, buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesi önemli oranda azalmaktadır. Bunun sonucunda da su canlılarının vebalıkların ölümleri gerçekleşmektedir." dedi.

Kirlilik ve bulanıklık nedeniyle gölün batı kesimini çamur rengine dönüştüren ve bu tür doğal olmayan renk değişiminin görüldüğünü ifade eden Sürücü, "Bafa Gölü’nde öncelikle aşırı oranda oksijen seviyesinin düşmesi kaçınılmaz ve her zaman için beklenen bir durumdur. Bu nedenledir ki Bafa Gölü’nün en çok kirlenen, gölün atıklarının yoğun olduğu ve gölde tuzluluk oranının en yüksek olduğu kesim doğu kesimleri olan Gölkaya ve Kapıkırı bölgesidir. Doğal yapısı korunmayan bölgede göl suyu aşırı oranda bulanık, hava koşullarına ve sedimente bağlı olarak suyu farklı renklere bürünmekte ve dalgalanmaya rağmen sudaki çözünmüş oksijen seviyesi oldukça azdır. Su sıcaklığının etkisiyle birlikte, su kalitesinde bu tür çok farklı değişim gösteren göllerde canlıların yaşaması söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Bafa Gölü'nde kirliliğe neden olan sebepleri önlemeye yönelik önlem alınmaz ise önümüzdeki günlerde çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çeken Sürücü, "Bir gölde aşırı kirlilik göstergesi olan alg çoğalması sonucunda gölün suyu yeşile kahverengiye boyanıyorsa ve gölün içindeki dayanıklı balıklar kitleler halinde ölüyorsa artık beklenmemelidir. Bafa Gölü’nün sorununu da çözümünü de gölle çalışan bilim insanları defalarca dile getirmekte ve önerilerini sunmaktadır. Yıllardır bu konuda çalışmalarını özveriyle sürdüren bilim insanlarına kulak verilmeli ve çözüm için girişimlerde bulunulmalıdır." uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar