Baden Württemberg’de bu yıl sadece 400 öğretmen kadrosu azaltılabilecek

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde planlanan öğretmen tenkisatında bu yıl sadece 400 kadro azaltılacağı ortaya çıktı.Baden Württemberg’de (BW) Yeşiller-SPD koalisyon hükümetinin bu yıldan itibaren 100 bin olan öğretmen kadrosunu...

Google Haberlere Abone ol
Baden Württemberg’de bu yıl sadece 400 öğretmen kadrosu azaltılabilecek

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde planlanan öğretmen tenkisatında bu yıl sadece 400 kadro azaltılacağı ortaya çıktı.

Baden Württemberg’de (BW) Yeşiller-SPD koalisyon hükümetinin bu yıldan itibaren 100 bin olan öğretmen kadrosunu 2020 yılına kadar 11 bin 600 azaltarak 90 binin altına indirme planı ile ilgili partilerden farklı açıklamalar geliyor.

Tarihinde ilk defa bir eyalette iktidara gelen Yeşiller Partisi’nin SPD ile kurduğu koalisyon hükümetinin en önemli icraatları arasında gösterilen eğitim reformu kapsamında da değerlendirilen öğretmen kadrolarındaki tenkisatın dönemsel uygulaması ile ilgili SPD Meclis Grup Başkanı Claus Schmiedel’den farklı bir yaklaşım geldi.

Schmiedel, Eğitim Sendikası’nın kongresinde yaptığı konuşmada öğretmen kadrolarındaki tenkisat planında bin 200 kadronun tamamının azaltılmasının uygun olmayacağını savunarak, eyalette eğitim alanındaki yeni uygulamalardan dolayı bunun mümkün olmayacağının altını çizdi.

Schmiedel’in bu yılki muhtemel öğretmen ihtiyacı ile ilgili verdiği bilgilere göre, tam gün okullar için 250, engelli öğrencilerin normal okullarda eğitim görmeleri düzenlemesi (inklüsyon) ile ilgili 200, mülteci çocukların hazırlık sınıfları için yaklaşık 100 ve buna ek olarak yeni ‘Personel Vekaleti’ yasası gereğince de 200 kadro ihtiyacı olacak.

Genel tabloya göre bu yıl itibariyle yaklaşık 800 kadronun gerekli olduğuna dikkat çeken Schmiedel, bu ihtiyacın giderileceğini ve bu yıl itibariyle bin 200 yerine sadece 400 kadroda tenkisat uygulanabileceğine işaret etti.

EĞİTİMCİLER SENDİKASI DA OLUMLU BULUYOR

Kültür Bakanı Andreas Stoch’unda (SPD) desteklediği Schmidel’in bu yaklaşımı ile ilgili Yeşiller kanadından henüz bir açıklama gelmedi.Eğitimciler Sendikası Eyalet Başkanı Doro Moritz ise bu yaklaşımı olumlu bulduğunu açıkladı. Öğretmen kadrolarındaki tenkisat planına göre şimdiye kadar 2013 yılında 100 kadro azaltıldı.

Bu yıl tenkisatı planlanan kadro sayısı bin 200 olarak hesaplanırken ihtiyaçların buna mani olacağı tahmin ediliyor. 2015-16 öğretim yılında planlanan rakam ise bin 800 civarında. 2017 yılı için bin 700 ve 2018 yılı için bin 530 kadronun azaltılması tenkisat planında yer alıyor. Öte yandan eğitim için federal hükümetin eyaletlere sağlayacağı ek bütçenin eğitim faaliyetlerini finansal yönden rahatlatması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar