Azizoğlu, UNESCO Kültür Elçiliği’ne aday gösterildi

Doğu ve batı dünyasındaki üniversiteler arasında akademik ve kültürel paylaşımlar amaçlayan Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC), üç yıl içinde yaptığı faaliyetlerde 29 ülkeden 110 üniversiteyi bünyesine kattı.

Google Haberlere Abone ol
Azizoğlu, UNESCO Kültür Elçiliği’ne aday gösterildi

Doğu ve batı dünyasındaki üniversiteler arasında akademik ve kültürel paylaşımlar amaçlayan Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC), üç yıl içinde yaptığı faaliyetlerde 29 ülkeden 110 üniversiteyi bünyesine kattı. Kültür çatışması kuramına karşı ülkelerin yerel değerlerle uluslararası etkileşim içinde olması gerektiğini savunan üye üniversiteler, konseyin kurucusu Orhan Hikmet Azizoğlu’nu, UNESCO Kültür Elçiliği’ne aday gösterdi. 10 gün içinde yapılan çalışmalarda, 20 ülkedeki 42 üniversiteden 205 imza toplanarak Azizoğlu’nun kültür elçisi olması için girişimde bulunuldu.

2010 yılında faaliyetlerine başlayan IUC, sınırları devletler tarafından çizilmiş ülkeler yerine değerler ve kavramlara çizilmiş ülkelerden oluşan bir dünya amaçlıyor. Ülkelerin uluslararası etkileşiminde ulusal değer, kavram, inanç ve kültürlerin korunması bilincinin oluşmasını hedefliyor. Asya, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve bütün bölgelerde 29 ülkeden 110 üniversite, akademik eğitim alanlarında bölgesel ve uluslararası değerleri geliştirmek ve yükseköğretim kuruluşlarının işbirliğini sağlamayı planlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu birçok ülkeden rektör ve akademik çevreler, Azizoğlu’nun UNESCO Kültür Elçisi olarak aday gösterilmesini talep etti.

IUC Genel Sekreteri Doç. Dr. Süha Atatüre, batı ile doğu arasında medeniyetler çatışması teorisine karşı bir mücadele verdiklerini belirterek, üniversitelerle yükseköğretim kurumları arasında küreselleşme ve yerelleşmeyi sağladıklarını ifade etti. Doç. Dr. Atatüre, “Biz kültürlerin ve değerlerin ön planda olduğu ve hiç kimsenin birbirini ezmediği bir dünya düşünüyoruz. UNESCO’nun açılımı eğitim, bilim ve kültür organizasyonu; biz de aynı niyetle yapıyoruz. Geçtiğimiz ay bunun yapılabileceğini kararlaştırdık. Birtakım formlar hazırladık ve bu formları dünyanın çeşitli üniversitelerine gönderdik. Bize dünyanın farklı 42 üniversitesinden 205 imza geldi. Bu süreci başlattık ve devam ediyor.” dedi.

“Türkiye’nin yükselişini ve akademik alanda dünyanın sorunlarını iletmek, sorun çözücü konumda olmak ve tarihten gelen sorumluluğu da üstlenerek Türkiye’yi akademik bir merkez haline getirmek için dev adımlar atıyoruz.” diyen IUC Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ise üç yıl içinde 29 ülkede dünyanın sayılı üniversiteleriyle işbirliği yaptıklarını kaydetti. Azizoğlu, “Dünyada hiçbir ülkenin, hiçbir milletin diplomatik ve ekonomik güçleri, akademik ve eğitim gücünden büyük olamaz. Ülkemizin ve coğrafyamızın hakettiği huzur ve barışı salamaya, akademisyenlerin ve entelektüellerin katkılarıyla daha yaşanılır bir dünya olmasına gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar